Попитали радио Ереван... градски туризъм и кулинарни трепети в арменската столица


Преди да тръгнем на спретната ни екскурзия до Армения, бях развълнувана и ми беше много любопитно да посетя тази хем позната, хем далечна за мен страна, да се запозная с нейния народ и обичаи. В първите си ученически години имах съученичка на име Азалия – арменка. Семейството й беше заможно и до ден днешен си я спомням много добре. Любопиството ми беше оправдано – Армения е страна на контрастите, на затвърдени обичаи и на много вкусна храна. Сега обаче се фокусирам върху столицата Ереван и нейните забележителности, места и неща за хапване.


 

    Катедрала "Св. Григорий Просветител"

    Най-голямата катедрала на Арменската апостолическа църква

    Катедралата „Св. Григорий Просветител“, известна още като Ереванската катедрала, се намира в центъра на Ереван и е една от най-големите религиозни сгради в Южен Кавказ. Построена е на 1700-та годишнина от обявяването на християнството за държавна религия в Армения. Представлява църковен комлекс, състоящ се от три църкви: Богородица, Св. цар Тиридат и Св. царица Аршхен. Пред входа на църквата са камбанарията и предверието, изградени от над 30 арки. В катедралата, построена през 2001 г., се намират мощите на Св. Григорий, които са предадени от арменската църква в Неапол.

    Пред катедралата
    Арките на църквата
    Националната галерия и Историческият музей на площад „Република“

    Площад “Република” 

    Този величествен площад е най-големият в Ереван и е проектиран през 1924 г. Първоначално името му е Ленин. През 1940 г. на него е поставена негова статуя, а през 1990 г. е разрушена. В момента, в който се озовеш на площада, си заобиколен от различни сгради, но еднакви по стил и изградени от арменски туф – розов камък, който изобилства в Армения. Формата на площада е овална, а от високо изглежда като традиционен арменски килим. Основна атракция са танцуващите фонтани на площада, окъпани в светилини на фона на приятна музика. За съжаление не ги видяхме, тъй като по това време на годината (късна есен) вече не работеха. На една от страните се извисява часовниковата кула, чиито механизъм е изработен в Москва и е поставен на нея през 1941 г. 

    Сградата на правителството с часовниковата кула
    Гок джами

    Синята джамия

    Единствената действаща джамия в Армения днес и една от най-старите сгради в централната част на Ереван е Синята джамия. Построена е от Хосейн Али хан като главна петъчна джамия на града. Тя е най-значимата постройка от иранския период на Армения (1502 – 1828 г.). Днес сградата обслужва мюсюлманите, живеещи в Армения. 

    Магазин с ирански сувенири
    Една от най-красивите сгради в Ереван
    През съветския период джамията престава да функционира като религиозна институция и дворът й се превръща в творческо пространство за арменските писатели, художници, поети и интелигенция. В края на 80-те години на 20 в. и по време на конфликта в Нагорни Карабах джамията не е засегната, тъй като тя е считана за персийска, а не за азербайджанска. По-късно е реставрирана от правителството на Иран и отново открита като религиозна институция през 1996 г. 

    Есенно припичане на слънце
    Персийска керамика
    Килиите в двора
    В двора на джамията има 24 сводести килии, гледащи към басейна и градината от рози в средата. На входа ни посрещна екскурзовод – арменка от ирански произход, която ни сподели, че преподава руски език на ученици в джамията. Влязохме вътре да разгледаме, а ходжата ни покани да се снимаме и дори си направи селфи с нас. Вече нямам търпение да посетя Иран!

    Джамията отвътре
    Екскурзоводката ни обясни, че такива плочки има само в шиистките джамии, не и в сунитските
    Снимка с ходжата
    Операта

    Арменската опера и Балет 

    Сградата на Арменската Опера и Балет "Александър Спендиарян" е официално открита през 1933 г., а първото балетно представление е „Лебедово езеро“ през 1935 г. Откриването на театъра насърчава създаването на арменски балетни и оперни представления. От създаването й са изнесени над 200 спектакли от различни държави. Носи името на арменския композитор Александър Спедиарян – арменски композитор, създател на една от първите арменски опери „Алмаст“. 

    Входът на операта
    Паметник на Александър Спендиарян пред Операта
    Стълбите на каскадата

    Ереванската каскада

    Една от забележителностите в Ереван е каскадата – стълбищен монумент, издигащ се на десетки метри над града и разкриващ обширна панорамна гледка към него и планината Арарат (за съжаление, ние така и не я видяхме от града, заради мръсния въздух и смока). Догоре може да се стигне, изкачвайки се по външните стълби или ползвайки вътрешен ескалатор. Ако избереш ескалатора, отвътре може да разгледаш изложбените зали на Музея на изкуствата "Кафешян". На всеки външен етаж от монумента има фонтани или скуптури от същата колекция.  

    Статуя „Римски войн“ от Фернандо Ботеро
    Статуя „Пушеща жена“ от Фернандо Ботеро
    „Гмуркачи“ от Давид Мартин, ниво 5
    Най-отгоре на каскадата се намира паметникът в чест на 50-годишнината на Арменската социалистическа република и Мемориалът на каскадата на жертвите на съветските репресии. Обелискът най-горе е в типичния съветски стил, който не ми беше непознат, и архитектурно не ме впечатли особено. Между него и каскадата има огромна зееща недовършена дупка с размерите на жилищен блок.

    От тук се предполага, че трябва да се види Арарат (останах много разочарована)
    Обелискът на паметника „50 години Съветска Армения“
    Църквата Зоравор Сърп Аствацацин

    Най-старата оцеляла църква в Ереван

    Зоравор (в превод „могъщ“) Аствацацин (Св. Богородица) се намира в стария квартал на Ереван сред жилищни блокове и е най-старата оцеляла църква в Ереван. Параклисът е построен през 9-10 в. върху гроба на светия апостол Ананий, чието име се споменава в Библията. Църквата получила името си Заразвор от ръкопис, който се съхранявал в нея и за който се знаело, че бил толкова могъщ, че можел да прави чудеса. 

    Параклис Св. Ананий
    Църквата Св. Анна

    Новопостроената апостолическа църква Св. Анна

    Комплексът на църквата е замислен като резиденция на католикоса в Ереван. Официално строителството й е завършено през 2014 г. Намира се в Кентрон – един от 12-те района на Ереван, в който се включва и центърът на града. 

    Вярващи
    Св. Анна
    Класика на ереванска улица

    Из централните улици на Ереван

    Разположен в живописната Араратска долина Ереван е един от най-древните градове в света. Територията му е населявана от 4-то хилядолетие преди Христа. Археологическите разкопки твърдят, че през 782 г. пр.н.е. уратският цар Аргищи I построява военна крепост „Еребуни“ на мястото на днешен Ереван. 

    Общината
    Парк на 2800-годишнината на Ереван
    Навсякъде из града има чешми за питейна вода и тя е една от най-вкусните, които съм пила в чужбина
    През 658 г. Ереван е превзет от арабите, а по-късно от селджукските турци. От 6 в. насам градът служи като кръстопът на керванните пътища между Европа и Индия. Името си Ереван носи от 7 в. насам. Стратегическото място на Ереван води до множество битки за господство от перси и османци.

    Търговската улица Ташир
    Ул. Ташир
    Един от проблемите на града, който забелязахме, е липсата на велоалеи и условия за градско колоездене
    Ереван започва да процъфтява по съветско време. Градът е построен и проектиран от архитекта Александър Таманян. Много от сградите и площадите са негово дело. В съвременен план трябва да се признае, че Ереван е изключително зелен град. Забелязахме множество паркове и озеленяване по улиците.

    Главен булевард в Ереван
    Тротоар пред заведение
    Централен парк в Ереван
    В много от парковете има чешми и фонтани
    Английският парк
    Парк Комитас
    Пред магазинче
    Градският транспорт е редовен и има линии навсякъде. Метрото в Ереван датира от 1981 г. има само 1 линия с 10 метростанции, които са украсени с народни мотиви. Вместо билети, в него се влиза с жетони, които се пъхат в турникетите на входа. В Ереван задръстванията са сериозни, затова най-ефективният метод за придвижване е метрото. За придвижване пеша задължително препоръчвам Yandex Maps – много по-разработен, надежден и информативен е от Google Maps.

    Арменското метро
    Вагоните в метрото
    Интересни бусчета в Ереван
    А сега малко от архитектурата на Ереван. Някои от сградите на снимките ще са ти познати.

    Търговски център в Ереван
    Жилищна сграда
    Доста позната гледка
    Този жилищен блок е построен през 2013 г. в стил необрутализъм
    Една от стаите в къщата за гости, в която отседнахме

    Настаняване в Ереван

    Изборът за настаняване в Ереван е разнообразен – от евтини хостели, през къщи за гости до хотели. Най-добре е да се отседне в близост до площад „Република“, тъй като централните забележителности, улици и заведения са на пешеходно разстояние. Цените за нощувка могат да бъдат доста бюджетни, особено извън летния сезон. Ние предпочетохме къща за гости, която беше в много арменски стил – масивни дървени мебели, арменски килими и пищни завеси.  

    Супа Борш и Аджарули Хачапури

    За хапване и пийване

    Идва любимата ми част от едно пътуване – кухнята. Имахме множество препоръки за ресторанти в Ереван. Най-добрият избор за арменско традиционно изживяване са т.нар. арменски таверни. В тях се сервират ароматни блюда, вдигат се тежки чаши на фона на арменска народна и естрадна музика. Такова беше първото ни впечатление още първата вечер в Gata tavern. На въпроса „кое от менюто е традиционно“, сервитьорката отговори „всичко“. Освен тази, препоръчвам и Таверна Ереван на ул. Армирян 5. 

    Толма – сарми, популярно ястие в Кавказ, Централна Азия и Близкия Изток
    Гапама с телешко, зеленчуци и ориз басмати; сирене на грил Сулугуни 
    Постна гапама – традиционно празнично ястие в Армения; вътрешността на тиквата се почиства и отвътре се пълни с ориз, ядки и сушени плодове
    Супа Авелък – традиционна арменска супа от сушен див киселец с картофи, нахут и подправки
    Лично на мен арменската кухня много ми допадна – различно съчетание от силни вкусове и аромати, подправки, зеленчуци, месо, млечни продукти. Кухнята е разнообразна и е смесица от кухнята на съседните народи. Много от ястията са взаимствани от грузинската и турската кухня. Супите в Армения са гъсти и богати на съставки, нищо общо със супите в някои европейски страни, където за същите пари получаваш бульон. За наша изненада в супермаркетите продаваха айрян – също толкова вкусен и осолен като при нас. 

    Тестените закуски са популярни в арменската кухня
    Женгялов хац – традиционно тестено ястие, пълнено с нарязани зеленчуци и 9 основни билки; в този специалитет се балансират кисели, билкови и горчиви нотки и е доста вкусен
    Хариса – наподобява овесена каша от смляна пшеница и дърпано месо (пилешко, пуешко, агнешко)
    Пържени хинкали – всъщност грузинско ястие, но се предлага в почти всяка таверна 
    Прясно изцеденият сок от нар е широко разпространена напитка в Армения
    Арменското кафе (познато ни още като „турско кафе“) се нарича хайкакан сурч („черно кафе“) и се приготвя без мляко или сметана. Всъщност арменското и турското кафе се различават в начина на приготвяне и сервиране. Двата вида кафе имат много общи черти, но със сигурност са различни. Арменците варят кафето в джезве, поднасят го с гата (подобен на кроасан сладкиш) и го сервират по всяко време на деня. Турците използват ибрик/джезве, за да сварят кафето, сервират го с турски десерт, чаша вода и в определени часове на деня. Аз не усетих разлика. 

    Чаша арменско кафе
    10+ - годишният коняк с марка Арарат е едно от нещата, които препоръчвам да дегустираш в Армения
    Според легендата, историята на арменския коняк датира от времето на Ной, който засадил първата лоза по склоновете на планината Арарат и където Ноевият ковчег намерил убежище след библейския потоп. Да оставим легендите настрана, защото винопроизводството в Армения се развива от повече от 3000 години. Долината на Арарат е благоприятна за развитието на лозата. През 1894 г. първата фабрика за вино и ракия в Ереван пуска на пазара „братовчеда“ на френския коняк – брендито. Освен него, Армения може да се похвали и с хубаво бяло и червено вино. От местните бири най-много ми допадна първата арменска крафт бира – Dargett Pilsner. От нея има още белгийски трипъл, ейл с кайсии, пейл ейл, стаут, виенски лагер и вайс. 

    Хубаво арменско бяло вино Тарири
    Бирата, която най-много ми допадна – Даргет крафт бира от Ереван
    Нощният живот на Ереван е богат и разнообразен. В центъра са концентрирани повечето нощни заведения, между които има барове, клубове и дискотеки, а вечерно време през уикенда животът по улиците на нощен Ереван кипи. Няма да е трудно да попаднеш на някой интересен бар. Ние попаднахме в такъв, чийто собственик беше иранец и ни черпи с домашна иранска водка от грозде, която за нас си беше чиста ракия.

    Ирански бар Rumi 
    Един от централните клубове в Ереван – Stoyka
    Нощен Ереван 
    Така завършва разказът ми за арменската столица, след която се пренасяме на пътешествие до средновековните манастири из Южен Кавказ. Разликата между Ереван и провинцията е осезаема - докато в столицата може да видиш немалко скъпи коли, а цените в магазините и заведенията се конкурират с тези в Западна Европа, то извън нея стандартът е доста по-нисък. При всички положения Ереван е интересен и предлага добър набор от забележителности и места за туризъм.

    Коментари

    1. Анонимен23/11/23

      Супер! Много интересно! ❤️

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Много благодаря! Радвам се, че статията е интересна!

        Изтриване
    2. Анонимен24/11/23

      Интересна дестинация

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. На мен също ми беше интересно да я посетя. Благодаря за коментара!

        Изтриване
    3. Анонимен25/11/23

      Всичко е много интересно за тази древна държава !

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Съгласна съм с коментара ви. Поздрави!

        Изтриване

    Публикуване на коментар