Кавказко величие и незабравимо ски пътуване до Местия, Грузия


В сърцето на кавказкия планински обшир се крие ценно за любителите на зимните спортове място - Местия, Грузия. Тази непретенциозна дестинация предлага сняг в изобилие, добре устроени ски курорти и неповторими гледки. Тук се сливат магията на планината с богатството на грузинската култура, предлагайки на туристите уникално преживяване, което се помни дълго. Защо това е място е за тези, които търсят нещо повече от обикновена ски или сноуборд ваканция, разказвам в следващите редове.

    Пътуване от България до Местия, Грузия

    Местия се намира в северната част на Грузия на границата с Русия. Най-евтиният вариант за пътуване дотам е с полет с нискотарифна (уизеър) авиокомпания от Солун до летище Кутаиси. Надявам се в бъдеще да се открият нови бюджетни възможности за пътуване от България до Кутаиси, защото пътят е дълъг и изморителен и пътуването с въпросната авиокомпания е ненадеждно. Въпреки че в зависимост от полетите има 2 опции за престой - 7 или 9 дни, препоръчвам по-дългия, за да може истински да усетиш атмосферата на това място.

    Летището в Кутаиси
    Полетът от Солун трае около 2 ч и 30 мин. Предварително се бяхме разбрали с хората от къщата за гости да ни уредят бус, който да ни чака на летището и да ни извози. Пътят от Кутаиси трае около 5-6 часа, в зависимост от пътната обстановка в планинската част и спирането за почивка. 

    Бусчето, с което ни извозиха

    Отсядане в Местия

    Малкото курортно селище в Северна Грузия е столица на високопланинската област Горна Сванетия. То е заобиколено от най-високите кавказки върхове и се намира на 1500 м н.в. Билото на Голям Кавказ неформално се води граница между Европа и Азия. Зимата в Кавказ е студена и продължителна, като в Горна Сванетия тя продължава около 8 месеца. Зимата в този район е живописна бяла приказка, която привлича любители на снежните спортове от цял свят. Най-студените месеци са януари и февруари. Снежната покривка може да достигне до 5 м, което осигурява идеални условия за каране на ски и сноуборд.

    Сгушените в снега къщи и вр. Тетнулди в далечината
    Една от сутрините след снеговалеж се събудихме с около 60 см нов сняг
    Районът на Сванетия е естествено изолиран, в резултат на това той запазил своята самобитна култура и традиционен начин на живот. В него са съхранени и до днес средновековни каменни кули, строени между 9-12 в. и включени в списъка на ЮНЕСКО. Тези кули служели за отбрана в случай на опасност. Извисяват се на 20-30 м височина и са съединени с жилищата чрез тайни проходи. За тези проходи знаели само старейшините. Кулите са строени така, че на 2 м от земята няма нито врати, нито прозорци, а достъпът до тях ставал само чрез подвижна стълба. В кулите се складирали вода и хранителни запаси, а на първия етаж се пазели домашните животни. 

    Кулите в старата част на града
    В града се организира състезанието “Red Bull Lukvrame”, където участниците се спускат с традиционни дървени кънки „Лухмед“
    Дете се спуска по улиците на старата част с кънки „Лухмед“
    Средновековната кула Нигуриани Мачуб, която се намира в двора на семейна къща
    Входът за нея е 7 лари, може да се разгледа отвътре, където е представен битът от миналото на местното население Свани
    Старата част
    Наскоро грузинското правителство инвестира в изграждането на два модерни ски курорта в близост до Местия, което привлича туристи, скиори и сноубордисти. Развито в района е предлагането на организирани турове със сертифицирани гидове, хели ски и извозване с ратрак до трудностъпни терени. Селището е добра отправна точка към ски курортите Тетнулди и Хацвали и в него има множество къщи за гости и семейни хотели. По главната улица и в малките странични улички са отворени ски гардероби, магазини за сувенири, алкохол, супермаркети, малки бакалии, кафенета, ресторанти и барове. Градският парк е осветен с множество лампички. На фона на модерния облик тук-там се среща някоя крава и улични кучета. От чуждите езици се говори руски, някъде немски и най-малко английски.

    Центърът
    Семейни хотели
    По улиците има бездомни кучета, но повечето са дружелюбни
    Главната улица в новата част
    Градският парк
    Украсата в парка
    Крави, бикове и кучета са най-честите животни, срещани по улиците
    Грузинската кухня е една от най-вкусните, които съм опитвала

    Местна кухня и напитки

    Едно от нещата, които най-много ме грабна в Грузия, е уникално вкусната храна. Повечето от гозбите не са характерни за нашите земи, но вкусово ми допаднаха доста. В тях преобладава различни видове месо, тесто и млечни продукти. Най-известни сред ястията са хачапури – питка със сирене, яйце и масло, хинкали – тестени джобчета с месо, гъби или сирене, кубдари – питка с кайма, ташмджаби – картофено пюре със сирене, сирене сулгуни, пиле шкмерули и различни видове супи. В голяма част от ястията се слага кориандър. 

    Зеленчукова супа Борш с картофи, цвекло и кориандър
    Хинкали – тестени джобчета, пълнени с различни видове плънка и горещ бульон
    Аджапсандали – лук, патладжан, домат и чушка
    Пълнени гъби със сирене
    Ташмбджаби – картофено пюре със сирене
    Пиле шкмерули с чеснов сос
    Аджарски хачапури
    Сред добрите ресторанти в града са Lushnu Qor, Laila и Lile. В последния се продават интересни топки, направени от ядки и мед, които са засищащи и идеални за пистите. Традиционни са сладките салами от гроздов сок и ядки, петмез от ябълки, сливи или киви и шоколадовият коняк. Тези могат да се намерят на много места, но най-автентичното място е местният пазар. Известна за района е сванската сол, която се приготвя от чесън и билки по традиционни семейни рецепти. Идея - вместо сувенир, може да донесеш пакетче сванска сол, както и сос Ткeмали, който се прави от джанки и също е традиционен.

    Местният пазар
    Сладките салами висят от тавана, а по щандовете има сезонни плодове и пакетчета подправки от региона
    Тази грузинска бира на вкус наподобява Корона
    Има различни видове грузинска бира, но традиционно тук се пие чача, коняк и вино. Чачата е силна гроздова напитка (много подобна на ракията). 85% от производството на чача е домашно. Винопроизводството в квеври (глинени изделия, подобни на амфори) е древна грузинска традиция, включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като най-старата съществуваща техника за производство на вино. По отношение на коняка – след Франция Грузия е първата страна в Руската империя, която започва да произвежда коняк. Доказано е, че с течение на времето грузинският коняк придобива масленост и особена плътност. Напитката, която се съхранява в дъбови бъчви, е много ароматна и пивка. Калмарджос! 

    Друга местна бира
    Откъм барове хубави такива са Twin peaks и Dissident. В никакъв случай не ходи в Karaoke bar! В него самата собственичка ни открадна немалко пари. Местната валута е лари (GEL). Стане ли въпрос за плащане, на много места може да се плаща с постерминал, но е препоръчително да имаш кеш и дребни пари. В малките магазинчета може да завишат сметката, ако искаш да платиш с карта. Чух и за надписване на сметки, така че и това изисква повишено внимание. В този район грузинците определено са доста темпераментни.

    Тетнулди

    Ски курорт Тетнулди

    Ски курортът се намира на склоновете под вр. Тетнулди (4858 м н.в.) и се води вторият най-голям ски курорт в Грузия след Гудаури. Надморската височина на курорта е от 2265 до 3165 м. Общата дължина на пистите е 25 км, но тук възможностите за фрирайд са неограничени. Разнообразието от терени – гигантски склонове, гористи местности и улеи правят мястото особено подходящо за любителите на фрирайда, беккънтрито и ски турингите. Пистите от друга страна се обработват много добре.

    На припек на Тетнулди в единствения слънчев ден от целия ни престой
    Информация за лавинната обстановка
    Известният склон на Тетнулди
    Карането по него в хубави условия е несравнимо
    Тетнулди се обслужва от четири седалкови лифта. Вероятността да пуснат най-горния лифт е малка, както беше и по време на нашия престой. Лифтовете отварят сравнително късно за българските стандарти – 9:30-10:00 ч., като в горната част на курорта лифтът започва да върти дори след 11:00 ч. Ски картата е откъм бюджетната страна – сезонната лифт карта излиза 220 лв и важи за Тетнулди и Хацвали. 

    Ценоразписът на ски картите на Тетнулди
    В слънчево и ясно време се открива брутална гледка към кавказките върхове
    Горната част на курорта и върхът
    До най-горния лифт може да се стигне пеша по утъпканата писта за около 40 мин или с пантене около 20-30 мин
    Море от планини
    Склоновете на север, където се провежда ежегодният фестивал Svaneti Freeride Week
    Северната част на Тетнулди
    Mitsubishi Delica е на почит тук
    Стигането от Местия до Тетнулди през зимата е възможно само с автомобил 4х4. Ключова ниша е предлагането на извозване с Mitsubishi Delica, която побира до 7 човека. Цената е 150 лари за отиване до Тетнулди и връщане обратно. Паркингът на курорта е безплатен, а в много от случаите шофьорите се събират в чайната на курорта и изчакват групите да приключат с карането за деня. Тетнулди за мен е един от най-хубавите курорти, на които съм карала. 

    Пътят до Тетнулди
    Скиори и бордист в Чвабиани

    От Тетнулди до селата в подножието

    Един от вариантите за спускане от Тетнулди е до селата Чвабиани или Жабеши, които се намират едно до друго. Теренът до Чвабиани започва с малка просека, преминава през игрив терен и излиза на голямо снежно поле. До Жабеши един от вариантите е да се хване дерето на реката и да се следва, докато не се излезе над селото с гледка към него. И в двата случая е добре да се знае, че в селата има овчарски кучета, които тичат и лаят след скиори и бордисти. Най-добре е да се свалят ските и дъските и да се тръгне пеша покрай тях или да се движите в група. В Жабеши по улиците има стада от бикове и крави, така че и там има известна опасност. Тази обстановка е едно от уникалните и автентични преживявания на карането на ски в Грузия. 

    Към Жабеши
    Последната част на карането до Жабеши
    И тук каменните кули са част от пейзажа
    Стадо крави на улицата в Чвабиани
    Чарът на карането в Сванетия
    Откритият през 2017 г. курорт Хацвали

    Ски курорт Хацвали

    По-малкият брат на Тетнулди се намира на 2380 м по склоновете над Местия. Има лифт, който свързва града с курорта, и до който може да се стигне и пеша. Горе движат два седалкови лифта и един кабинков лифт. За разлика от отворените склонове на Тетнулди, тук преобладава горското каране. Пистите са 5 с обща дължина 10 км, като част от тях не се обработват. Едно от първите места, на което се хвърлят всички, е подлифтието. Ако не успееш да го хванеш за първи следи, наоколо има множество варианти. С малко ходене (около 30 мин) може да се хванат недокоснати горски просеки, в които снегът не отстъпва по качество. В курорта се предлага нощно каране.

    Кабинковият лифт в Хацвали
    Подлифтието и склоновете отсреща
    Една от пистите в курорта
    В гората скиорско дясно
    Доста дълго каране е от Хацвали през горите до града. За целта е нужно познаване на терена и ориентиране с карта, тъй като спускането не е обозначено. Ако объркаш, е възможно да трябва да газиш в дълбокия сняг пеша. На места гората е доста тясна, а на други е обрасла с храсти. Излизането е над Местия с гледка към нея. За разлика от Жабеши и Чвабиани, тук кучетата са дружелюбни и не нападат хора. При наличие на достатъчно сняг, е възможно прибиране със ските/борда до къщата, което добавя и улично каране към преживяването. 

    До Местия с борд
    Група скиори и бордисти съзерцават гледката към града
    Тук завършва ваканцията ни в Грузия, която планирахме сами, но ако търсиш организирана програма за Сванетия, можеш да видиш календара на СКИАТО. Местия набира все по-голяма популярност сред скиори и бордисти, привлечени от величието на кавказките склонове, уникалната атмосфера и вкусната кухня на района. Ски курортите Тетнулди и Хацвали се различават един от друг, което прави мястото разнообразно откъм терени за каране на ски. Горна Сванетия е място, което няма да те остави безразличен. 

    Коментари

    Публикуване на коментар