Посещение в Рабат и Мдина, остров Малта


Един от забележителните градове на Малта е старата столица Мдина, която се намира в централната част на острова и в близко съседство с града Рабат. Тесни улици, барокови сгради, катедрали, китни заведения, домове на аристократи и адски много чар се крият в тази историческа местност, позната днес още като "Тихия град". Ето какво успях да видя при посещението си там.

    Рабат

    След дълго чакане на автобуса (градският транспорт в Малта е ужасен) и няколко спирки по-късно пристигнах в града Рабат. Името му идва от арабската дума за предградие, заради това, че се намирал в покрайнините на старата столица Мдина. Днес той е доста по-оживен и тук могат да бъдат открити останки от римско време, както и пещера, в която се казва, че св. ап. Павел проповядвал. 

    Рабат, Малта
    Още със слизането от автобуса се отправих към крепостните стени на арабската столица, минавайки през тесните улички. С горещия въздух и жълтите фасади на сградите се усещаше доста арабско. 

    Тесните улици из Рабат

    Минах покрай музея Domvs Romana, намиращ се на границата между двата града. Построен покрай останките на аристократична римска къща, открита през 1881 г., врати отворил през 1882 г.

    Domvs Romana
    Към днешна дата тук могат да се видят всички римски артефакти, намерени на острова. През II СВ бил затворен, след което отново отворен за посещение през 1945 г.

    В парка Howard
    Подължавайки към целта си, се озовах в парк на име Howard gardens – един от най-големите паркове на острова.

    Паркът се намира точно до крепостните стени
    Покрай града
    Портата

    Укрепеният град Мдина

    Вече бях пред портата на града, позната още като портата Вилхена, издигната в бароков стил през 1724 г. и проектирана от френския архитект Шарл Франсоа дьо Мондион. На входа на града беше застанал малтиец, който предлагаше разходка из крепостния град с карета.

    Магазин за сувенири
    Входът на града
    Укрепеният град бил малтийска столица от Античността до Средновековието. По исторически данни датира от 8 в. пр. Хр., когато финикийците завладели „Медения остров“ и основали града Малет. От 9 в. градът започнал да носи името Мдина, което на арабски означава „укрепен град“. 

    Старото име на града било Малет
    Из уличките
    Като тяхна колония, тук арабите издигнали дебели стени и изкопали дълбок изкоп между града и заобикалящите го предградия. До 1530 г. тук била столицата на Малта, но заради отдалечеността й от брега и заради факта, че не отговаряла на военноморските нужди, йоанитите преместили административния център в Биргу. 

    Разхождайки се из "Тихия град", минах покрай красиви барокови сгради 
    И се потопих в атмосферата на града
    Дори тази улица ми се стори очарователна
    Градът днес е познат като „Тихия град“, но през Средновековието бил наричан „Citta’ Notabile”, в превод благороден град. Това е така, защото от 12 в. насам станал дом на малтийската аристокрация, потомци на норманите, сицилианците и испанските повелители.

    Красива сграда
    Отблизо
    Разхождайки се из тесните криволичещи улички, минавах покрай добре запазени барокови сгради, частни параклиси и катедрали. Местното население наброява 300 човека, а преминаването на външни автомобили не е позволено.

    В делничен ден не е толкова натоварено откъм туристи
    Някои от улиците си бяха само за мен
    Беше и доста горещо
    Продължих към вътрешността и се озовах при крепостната стена, откъдето се откри панорамна гледка към острова и заобикалящите предградия.

    В далечината
    Красивите кули на Св. Павел
    Гледка към острова
    Площадът пред храма Св. Павел
    Храмът св. Павел

    В сърцето на старата столица се намира римокатолическият храм св. Павел. На негово място до 17 в. имало малка църква, но била разрушена от земетресение. След това била издигната катедралата в бароков стил, дело на архитекта Лоренцо Гафа, който бил повлиян от италианския майстор Франческо Боромини. 

    Двете кули - част от красивата фасада
    Според легендата, св. ап. Павел корабокруширал и останал на острова в продължение на 3 месеца. На мястото на днешния храм се намирала вилата на римския губернатор в Малта, който го посрещнал през 60 г. сл. Хр.

    Укрепеният град отвън

    Отвън

    Отново продължих по уличките и се оказа, че за около час и половина съм обиколила старата столица, затова излязох и се разходих покрай стените на укрепения град. Завърших разходката в заведение с панорамна гледка на име Fontanella. 

    Красивата порта
    Високите крепостни стени

    Мдина е отворена за посещение както следва:

    от април до септември:
    понеделник – петък 9:00 ч. – 17:00 ч. 
    събота – неделя 10:00 ч. – 16:00ч. 

    от октомври до март:
    понеделник – събота 10:00 ч. – 16:00 ч.

    Достъпът до града е свободен, цената на входа за музеите варира. 


    Коментари