Синята лагуна на остров Комино



До Синята лагуна в Малта

Престоят ми в Малта включи посещение на третия населен остров от малтийските – Комино. Еднодневни екскурзии с лодки се организираха всеки ден от Малта. Цената на двупосочния билет беше 10 евро, а лодки наобратно имаше на всеки час, което ми позволи да остана на острова колкото поискам. Малко повече за това райско кътче и какво да очакваш от него в следващите редове...



    На отиване минахме през Сините пещери
    Остров Гозо в далечината
    Отиването отне около 25 мин с лодка, като за кратко се отбихме през няколко пещери по пътя. Посрещна ни заливът на Синята лагуна с тюркоазените си води на фона на напечените от слънцето скали с кехлибарен цвят.

    Скали на фона на Средиземно море
    Докато половината от групата се отправи към плажа, част от нас си спретна кратка обиколка. Разходихме се из скалистия терен и направихме снимки на малките заливчета, които се ракриваха под нас. Горещият ден не беше най-подходящото време за обиколка на острова пеша, тъй като не бяха много местата, на които да се скрие човек. 

    Множество лодки и яхти бяха пуснали котва близо до брега

    Факти за остров Комино

    Комино е малък остров, който се намира между Малта и Гозо, третият по големина на Малтийския архипелаг. В миналото се казвал Ephestia, а днес е кръстен на подправката кимион, която се среща навсякъде из острова.

    С пристигането не се отправихме директно към плажа, а си спретнахме малка разходка наоколо
    Гледките си заслужаваха
    Малък залив с кристално чисти води на остров Комино
    Комино е природен резерват, а броят на жителите му наброява едва 4 души. Пейзажът тук е предимно скалист, преобладават малките заливи с дълбоките пещери. Има само 2 пясъчни плажа, единият от които се намира в залива на Синята лагуна. Известен е с финия си пясък и кристално чистите си води.

    На фона на Синята лагуна
    Гмуркането тук изглеждаше истинско забавление
    Заливът, където обикновено спират лодките от организираните турове
    Островът е дълъг около 2 км и е широк 1.7 км. Тук няма асфалтирани пътища. На територията му има само 1 хотел, разположен в залива San Niklaw. Освен него, в северната му част е разположена къмпинг зона.

    Единият от пясъчните плажове отсреща, до който може да се преплува

    Какво се случвало през вековете на острова?

    През 16 и 17 в. Комино бил затвор за рицарите, които извършвали леки престъпления. Тук също на заточение изпращали  тези, които не спазвали благоприличие.

    Заливът под кулата на острова
    Островът е осеян с множество пещери

    През 19 в. служел за изолация по време на смъртоносните болести чума и холера. По това време кулата на острова изпълнявала ролята на болница.

    Кулата на острова през вековете служела за различни цели

    Крепостта Санта Мария

    Минавайки от Малта към Гозо или обратно, се виждат дебелите стени на кулата в далечината. Наблюдателницата, която е разположена от североизточната страна на острова, била построена през 1618 г. Представлява четириъгълна сграда, висока 12 м. Първоначалният й замисъл бил да се налбюдава турският враг от нея, а по-късно е използвана като лятна резиденция на рицарите, които идвали да ловуват в района.

    Какво да очакваш от Синята лагуна? 

    От снимките не се вижда добре, но Синята лагуна беше едно от най-пренаселените места, които посетих в Малта. Над плажа имаше наредени сергии с напитки, пици, сандвичи, плодове и сувенири. Тъй като плажът беше изключително малък, много от хората бяха поставили кърпите си на скалите над него.

    Още с идването ни посрещнаха тълпи от хора
    Сергиите, наредени по пътя към плажа
    На самия плаж имаше шезлонги и чадъри, като цената за 2 шезлонга и 1 чадър беше 20 евро. Чист късмет беше, че попаднахме на свободни такива, всички останали бяха заети.

    Натовареният залив на Синята лагуна
    Предвид натовареността през целия ден, ако човек иска да се дореди за шезлонг и чадър, е добре да отиде рано сутрин.

    Цветът на водата беше доста примамлив - причината островът да е така натоварен
    Хората за мен не бяха проблем, нито да плажувам на скалите, но нашите приятели с бебе не бяха никак очаровани и си тръгнаха бързо. За мен мястото не бешe подходящо за бебета, но за по-порасналите деца и за възрастните разхлаждането в азурните води бяха истинско забавление. 


    Коментари