Около Солун и Кавала - селища, плажове и места за хранене


Най-близките до България големи гръцки градове целогодишно привличат българи, румънци и македонци. И докато островите си остават най-екзотични, Северна Гърция постоянно гъмжи от нашенци, заради близкото си местонахождение и сравнително бързото стигане. В следващите редове ще се спуснем към Солун и Кавала, като минем през някои от селищата и плажовете около тях.

    Известните чадъри са дело на скулптура Йоргос Зонголопулос от 1997 г., когато Солун е Европейска столица на културата

    Солун

    Вторият по големина град в съседна Гърция е съвсем близо до границата с България и се радва на интерес през цялата година. Лятно време се превръща в подходяща дестинация дори само за уикенд. До Солун се стига бързо и лесно – от КПП Кулата до него води магистрала по международния път E79 и се стига за около 2 часа. 

    Кварталът Лададика се намира в центъра и е едно от любимите ми места в Солун

    Няма да се спирам подробно на забележителностите в града, само ще кажа, че тук животът тече с пълна пара. В централния квартал Ladadika се намират едни от най-шумните и оживени таверни и барове, а през нощта пешеходните му улици наподобяват модно ревю. Била съм немалко пъти в Атина, но смея да твърдя, че най-стилните, цветни и самоуверени гърци ще видиш в Солун. Думата "Лададика" буквално означава магазини, които продават зехтин и производни продукти. Тази част на града дълго време била градският пазар през османско и дори по-рано. Известна е също като "египетския пазар". 

    Кварталчето е пълно с малки таверни, барове и местните определено обичат да идват тук
    За хапване препоръчвам Тhe Kourmpeti - намерихме го по рейтинг и в неделя следобяд беше претъпкано
    Херинга върху пюре от моркови и леща
    Това сирене беше божествено - храната тук много ни хареса и препоръчвам с две ръце
    Любимо барче ни стана Giza on the Rocks, където коктейлите бяха хубави, а музиката приятна
    Разходка с корабче, което тръгва от Бялата кула, трае едно кафе/бира време и е безплатно

    Peraia и Neoi Epivates

    Солун не притежава примамлив градски плаж, но около него се намира курортното селище Перая с дългата си плажна ивица. От бялата кула или пристанището в Солун всеки ден тръгва корабче и може да те откара до залива, където се намират плажовете на Peraia и Neoi Epivates, които се намират в непосредствена близост. Билетът струва 6 евро в посока, 11 евро в двете и курсовете се изпълняват 4 пъти на ден. Разбира се, може да се стигне с кола и градски транспорт, но с корабчето е по-приятно изживяване. 

    Залез от корабчето между Солун и  Перая

    Плажната ивица на Переа и Neoi Epivates е дълга километри. Успоредно на нея се извива крайбрежната улица, на която са наредени таверни, магазини и кафенета. За ползване на чадъри и шезлонги на повечето места е нужна единствено консумация. Плажът тук не е нещо особено, но таверните са традиционни, а храната навсякъде беше прясна и вкусна. Гледката е към Солун и хълмовете над него.

    Традиционни гръцки ястия в местна таверна

    Nea Irakleia 

    По-далечен вариант за плаж около Солун е този на Неа Ираклия. Пътят отнема около 40 мин с кола, но безспорно си заслужава. Неа Ираклия вече влиза в пределите на Халкидики, но тъй като е най-северната точка, се намира сравнително близо до Солун. Тук плажната ивица е голяма и пясъкът е фин. Sahara resort е един от най-известните бийч барове и няма да се хареса на почитателите на тихи и безлюдни плажове. Това е от местата със силна музика, коктейли, сепарета с плажни легла, чадъри и шезлонги. Предлага се и храна тип бургери и клуб сандвичи. 

    Плажен бар Сахара
    Ако търсиш таверни и заведения за гироси, най-близкото място е центърът на самото селище. До него се стига за около 5-7 мин с кола. От това, което успях да видя, градчето е типично курортно – с една главна улица с магазини, сергии, заведения за хранене, гироджийници. 

    Гледахме гироджийниците по рейтинг на главната улица, но всички бяха с добър такъв и седнахме в първото, което видяхме

    Неа Перамос

    Другото име на курорта е Кале чифлик. Намира се на около 22 км западно от Кавала. Неа Перамос е малко селище с една главна улица, на която са наредени таверни, плажни заведения, барчета, магазини. В градчето има 2 супермаркета. 

    Градският плаж на Неа Перамос в най-широката му част

    Заливът с градския плаж е уютен, заобиколен е от хълмчета и гледа към остров Тасос. Ползването на шезлонг и чадър става както навсякъде – срещу консумация. Най-хубавият от бийч баровете ми се стори Kapileo, където плажната ивица беше най-широка. Навсякъде другаде е много тясна. 

    Винаги залагам на скариди в Гърция, а тук бяха страхотни

    За хранене препоръчвам таверната Tou Kostantaki – топ попадение, което не е за изпускане. В менюто се предлагат традиционни гръцки ястия, приготвени по малко по-различен начин - пълнени смокини с филаделфия и орехи, патладжан с пушена фета, салата с круши и пъпеш, както и традиционни ястия. През почивните дни тук задължително е нужна резервация. А, и да не забравя – сервитьорите тук говорят български. 😉

    Най-известният плажен бар около Неа Перамос 

    Плаж Ammolofi

    Безспорно най-хубавият плаж около Неа Перамос. Плажната ивица е широка, пясъкът фин а водата чиста. Най-предпочитано място за плажуване е плажният бар Peponi, който разполага с 5 линии шезлонги с чадъри. Тук през деня музиката е силна и барът се превръща в дискотека. Пълно е с млади хора и коктейлите са хубави. Предлага се храна тип бургери, клуб сандвичи, гръцка салата. Няма да лъжа, през уикендите тук е страшна лудница. Дори пристигане в 8:30 сутринта не ни осигури места, тъй като всичко беше резервирано. 

    Плажните чадъри на Пепони
    През почивните дни е много трудно да се доредиш до свободни места

    Съседният бийч бар е по-малко посещаван и могат да се намерят места по-лесно. Той от своя страна не е толкова атрактивен, колкото съседния Peponi и обслужването е по-бавно. Предлага се същият тип храна, а ползването на шезлонгите с чадърите отново става срещу консумация.

    Следващата дестинация е повече за семейна почивка

    Аспровалта

    Малко курортно селище на около 80 км от Кавала с главна улица, таверни, барове покрай морето. Нищо по-особено от другите типични гръцки курортни селища. Тук идват доста българи, дори има български супермаркет. Нощният живот е спокоен, селището е подходящо по-скоро за семейна почивка. Градският плаж не е лош – широк, пясъка образуват ситни камъчета. Но ако човек е дошъл с автомобил, най-добре да се отклони до съседния плаж на Неа Ираклица. Пясъкът на този залив е фин и водата е кристално чиста и спокойна. 

    Плажът на Неа Ираклица

    Предимството на Солун и Кавала е, че са близо до границата и около тях човек може да намери хубави плажове до курортните селища, да хапне прясна морска храна, да се отдаде на семейна почивка или да се разходи дори само за уикенд. За семейна почивка препоръчвам и Агиос Димитриос. Летният сезон в Гърция започва по-рано и приключва по-късно от този при нас, като така човек може да удължи лятото с още няколко седмици, ако пожелае.


    Коментари