Остров Тасос - плажове, селища и развлечения


Остров Тасос е най-близкият до България гръцки остров. Разполага с разнообразие от плажове, обичаи, характерна за острова храна, планински и крайбрежни села и природни феномени. Обиколката на острова е около 100 км. Ако искаш да пообиколиш, ще ти е нужна кола, скутер или бъги под наем. Кои места обиколихме по време на шестдневния си престой и с какви впечатления останахме от острова разказвам в следващите редове. 


    Красив залез на остров Тасос

    Фари (Fari)

    Първият плаж, който посетихме беше означен на картата като Secret beach. Безлюден плаж, без плажни барчета и таверни, но пък с оставени шезлонги за безплатно ползване. Първия ден попаднахме на него случайно. Тръгнахме без ясна цел и си казахме, че спираме на първия плаж. Оставихме колата на импровизиран паркинг и вървяхме 10тина минути покрай маслинови дръвчета. Ако решиш да го посетиш и да се насладиш на спокойствие без хора, задължително си носи плажен чадър, храна и напитки, както и плажни обувки. Входът на плажа са скалите отдясно. Пясъкът е груб и примесен с камъни.

    Плаж Фари отвисоко
    Скалите отдясно са "входът" към плажа
    Водата беше чиста и топла

    Скала Марион (Skala Marion)

    Попаднахме на селцето, търсейки си място за обяд. Скала Марион е изключително китно селище с накацали цветни къщи по крайбрежието. Много ми напомни на Позитано (без да съм ходила). Таверните, разположени около залива с плажа, също са много симпатични.

    В китното селище Скала Марион
    Къщите и плажът
    Гледката от таверна Coralli
    След обяда се отправихме към плажа Skala Marion, за който има табели по пътя и е трудно да се обърка човек. Плажът е облагороден, има плажно заведение, чадъри и шезлонги. 

        Плаж Скала Марион
    Заведението с чадърите и шезлонгите отпред

    Принос (Prinos)

    Беше ни препоръчано да отидем на пазара в Принос. Прави се всеки понеделник и на него човек може да намери продукти домашно производство, както и дрехи и всякакви джунджурии. През цялото време имах чувството, че съм на пазар в България. По-специалното, което може да се открие на пазара, са маслини Трумба. Това е сорт маслини, който се среща единствено на Тасос. Малки, черни са и с много тънка обвивка. Оставят се чак до зимата, когато се втвърдяват естествено. След като се наберат, маслините се поставят в едра сол, за да се получи набръчканият им вид. Маслините са малко солени за моя вкус, но могат да се накиснат и във вода.

    Маслини, зехтин, мед, подправки и сладки могат да се открият всеки понеделник на пазара в Принос

    Мегалос Принос (Megalos Prinos)

    Или още познато като Казавити е малко селце с традиционна архитектура в планинската част на острова. Уличките му са павирани и предимно стръмни. На площада е разположена таверната Казавити, където препоръчвам да се опитат традиционни ястия с козе или агнешко. Спомям си, че за първи път опитах козе в Албания и тогава осъзнах колко съм изпуснала. В Казавити месото също беше приготвено божествено. Поръчахме си и панирани листа от тиквички с кашкавал, както и дзадзики, разбира се.

    Павирана уличка в Казавити
    Къщa за гости в традиционен стил
    Мегалос Принос
    Кръчмата на площада
    Пълнени тиквички, дзадзики и ястие с козе
    Спокойствието на Мегалос Принос

    Гьола (Giola)

    Може би най-известното място на Тасос е естественият басейн Giola. За него има множество табели по пътя. Обособен е паркинг за по-ниски коли, а за високопроходими автомобили има черен път почти до самото място. От паркинга се върви през маслинова горичка, а на места са опънати чаршафи, под които човек да спре за почивка на сянка. В близост до паркинга има фургон с храна и напитки и тоалетни. Някои хора бяха тръгнали по джапанки и им беше трудно. Препоръчвам затворени обувки. 

    Началото на пътеката към Giola
    Черният път надолу
    Гьола - естествен басейн на остров Тасос
    Несъмнено Гьола трябва да се види на Тасос, но препоръчвам да оставиш очакванията си вкъщи. Водата не е точно като на снимките - през нашия ден беше по-тъмна и мътна. Над басейна се издигат високи скали, от които скачат предимно деца. Поседяхме известно време, но слънцето напичаше и бързо си тръгнахме. Лошото е, че около Giola са скали и няма къде да си сложиш чадър. На връщане доста се изморихме, но се възнаградихме с по един домашен студен чай под дебелата сянка.

    От най-високата точка над Giola
    Скалите отвътре

    Манастир Архангел Михаил 

    Красивият и добре поддържан манастир е кацнал на висока скала и от него се разкрива гледка към Егейско море и Атос. Манастирът е женски и е най-големият на острова. Легендата гласи, че е основан от монаха Лука. Той живял в усамотение в пещера над морето. Една нощ му се присънил архангел Михаил, който му заръчал да построи манастир. Лука се изплашил, помислил си, че видял дявола. Архангелът обаче ударил скалата и от нея потекла светена вода. В манастира има множество реликви, но най-интересният предмет е парче от пирона, с който била закована дясната ръка на Божия син на кръста. 

    Отвътре
    Гледката от манастира

    На входа на манастира седят сестрите, които дават на жените наметало и дълга пола, а на мъжете - дълги панталони. Манастирът е истинска красота, целият засаден с цветя, които изпъкват на фона на синьото море. Има църква, в която може да се палят свещи, както и магазин за сувенири, откъдето да си вземеш светена вода.

    Красивият двор
    Изцяло облечена
    Цветя на фона на синьото море и небе

    Мраморният плаж (Vathy Marble beach)

    Честно казано се чудя откъде да започна... Т. нар. мраморен е плаж е разположен в малък залив, обграден от планински склонове. Има 2 пътя, по които може да се стигне до него - разбира се, ние избрахме по-трудния. Пътят е прашен, стръмен и минава през функционираща мраморна кариера. Това изживяване обаче беше в пъти по-интересно от плажа, на който отидохме. 

    Един от най-известните плажове на острова
    Marble beach
    Още на паркинга ни посрещна българин и ни разказа малко пикантерии. Всъщност плажът си е пясъчен и е изкуствено посипан с мраморни камъчета. Заради това водата е с белезникав цвят и е мътна. Има плажно заведение и два реда шезлонги с чадъри. Първият ред е “вип” - цената на два шезлонга с чадър е 20 евро. Задните са по 15 евро. Така ни каза той. Реално на нас само ни взеха поръчката и друго не сме плащали, но може би защото пристигнахме следобяд.

    Снимките от този плаж в интернет бяха доста апетитни...
    Но на място останахме леко разочаровани

    Мраморният плаж ми напомни на Слънчака и за съжаление въобще не ми хареса. Силна музика, много хора, нагъчкани шезлонги и чадъри, а пък и срещу мен във водата имаше... кран! 

    Съседният плаж е също изкуствено посипан с мрамор, но изглеждаше една идея по-добре

    Панагия (Panagia)

    Едно от най-живописните селца на Тасос. Намира се на около 10 км от столицата в полите на планината. Селището и до днес е запазило старите си обичаи, а населението наброява 900 души. По време на Гръцката революция през 1821 г. Панагия е столица на острова и е кръстена на църквата, посветена на Дева Мария. Някога местното население се криело от пиратските набези в селото.

    На връщане от мраморния плаж се отбихме в планинското селище Панагия
    Църквата "Света Богородица"
    Музеят на зехтина в Панагия
    Музеят е безплатен за посещение
    Живописна уличка в Панагия
    Къщите са с каменни покриви и дървени балкони. През селото минават множество канали с вода, а в центъра се намира любовният площад. Хралупите в дърветата на него са издълбани във формата на сърце. Освен голямата църква, има още 11 малки църкви. 

    Площадът на влюбените
    Уличка с къщи, която минава покрай канал с течаща вода
    Разхождайки се по уличките на Панагия, препоръчвам да хвърлиш поглед на магазините с ръчно направени сувенири и да хапнеш от домашния сладолед, както и да се отбиеш през музея на зехтина.

    Лятна прохлада

    Еднодневна разходка с лодка

    Лично за мен една почивка в Гърция не е същата, ако няма еднодневна разходка с лодка. Услугата се предлага навсякъде на Тасос, а от Лименария има 2 компании, които организират дневни турове. Има различни маршрути, дори се предлага и разходка с лодка по залез. Цената на второто е по-ниска и разходката се провежда от 18 до 21 ч. 

    Сутринта в 9 ч. отплавахме към приключенията за деня
    Първата спирка беше малък залив с кристално чиста вода, където спряхме за около 30 мин
    Отново на Гьола - задължително корабчетата спират и тук
    Рибарска лодка
    Плаж Алики, където направихме обедната почивка за около час и половина
    Минахме покрай пещери
    И скалисти брегове
    Плаж Нотос

    Лименария

    А сега малко повече за селището, в което нощувахме. Искахме да отседнем на оживено място с таверни и барчета, затова се спряхме на второто по големина селище - Лименария. Разполага с всичко необходимо на пешеходно разстояние – таверни, магазини за сувенири, плажове, хотели. Искахме да си наемем бъги за ден, но графикът на единствената (според техните думи) компания на острова беше запълнен дни напред. Иначе за бъги ти трябва книжка кат. Б, а резервацията, доколкото разбрах, може да се направи и през booking.

    Хотелче в Лименария - определено местните се стараеха да го правят привлекателно за туристи
    Главната
    Един от плажовете
    Китна уличка
    Гледката от хотел Sgouridis 
    Отседнахме в семеен хотел Sgouridis - хората в него и генерално на Тасос бяха адски мили. Имахме малък проблем с налягането на водата първите дни и след като казахме, ни преместиха в друга стая (с още по-хубава гледка) и веднага се заеха да оправят проблема. През цялото време собствениците бяха невероятно мили, отзивчиви и готови да ни помогнат. Локацията на хотела беше както се казва “тамън” - в уличката зад главната, в близост до заведения и магазини. Цената на нощувките беше доста приемлива и с всичко казано дотук, препоръчвам хотела с две ръце.

    Гледката от стаята, в която ни преместиха
    Таверна O Giorgos
    В Лименария има множество таверни, но тази, която ни легна на сърцето, се казва O Giorgos. Няма директен изглед към морето, както другите, но е типична гръцка таверна с тераса в синьо-бяло. Откъм обслужване всичко беше изрядно, храната - прясна и вкусна, цените - нормални. 
     
    Определено се наситих на скариди - ако не в Гърция, къде?
    Палачинки с мед и орехи
    В селището освен таверни, има и доста места за закуска. Препоръчвам традиционния им омлет или палачинки в гръцки стил - с мед и орехи. Пристанището е доста живописно по залез и перфектно за снимки.

    Пристанището в Лименария
    Пипала от октоподи пред една от таверните

    Плаж Алики (Alyki)

    Малък залив с кристално чиста вода. Безспорно един от най-хубавите плажове от всичките, които посетихме, но и доста пренаселен. Фин пясък, водата е чиста и в нея плуват рибки. На плиткото се намират тук-там камъни и видях един воден таралеж, така че препоръчвам обувки за плаж, въпреки че на пръв поглед плажът изглежда райски. 

    Един от най-натоварените плажове
    Плажна таверна
    Безспорно един от най-предпочитаните плажове на Тасос
    Алики от другата страна
    Паркирането става на пътя над залива. На плажа има 4 заведения с чадъри и шезлонги пред тях. Още с идването на едното заведение ни посрещна сервитьор, който ни каза, че за 2 шезлонга трябва да изконсумираме неща за минимум 50 евро. Преместихме се на съседното заведение, където шезлонгите и чадърите бяха безплатни, но условието беше да обядваш в таверната. Можеше да се ползва и паркингът им. Посрещането с всички условия беше малко неприятно изживяване.

    Плажът, погледнат от водата
    На този плаж задължително си вземи очила / маска за плуване
    Настанихме се на шезлонгите пред таверната Beautiful Alice, където за обяд ядохме вкусна мерида. Една оса ни изтормози, но сервитьорът забеляза и ни донесе чиния със запалено кафе. Явно така се гонят оси. 

    Освен на плаж, човек може да се разходи към скалите
    И да поскача от тях
    Скална църква
    Разходихме се и към скалите над плажа. Пътечката минаваше през борова гора и се разкри гледка към целия залив. Имаше скален параклис на едно от местата. По-натам стигнахме до останките на антична мраморна кариера, използвана в Древна Гърция в продължение на повече от 1200 години. 

    Мраморната кариера
    Останките, потънали в морето
    В Елада мраморът се считал за по-чист и затова бил предпочитан за строене на храмове и паметници. Добивал се предимно в планински райони. В залива на Алики обаче имало голямо находище на мрамор, а местоположението го правело лесен за пренасяне с кораби. Добивът и обработката се извършвали предимно от роби, затворници или разни провинили се хора. 

    Мраморната кариера, погледната от лодка

    Плаж Paradeisos 

    Плажът се намира в залив, заобиколен от планински склонове. Много ми напомни на българските плажове. Водата е плитка в началото, което го прави подходящ за малки деца. Срещу плажа в близката далечина се вижда островче. Заведението от ляво е на самообслужване и докато бяхме там, цареше лек хаос. Тоалетните са чисти. За разлика от другите плажове, чадърите се заплащаха - 2 шезлонга с чадър струваха 7 евро. Паркингът се пада от лявата страна, където е струпването от хора. Ако се разходи човек до края на плажа, ще си намери свободна зона и доста по-голямо спокойствие. Пясъкът беше фин и никъде нямаше камъни.

    Последните дни се отдадохме на плажове и този беше един от тях
    Платената зона
    Свободната зона

    Плаж Psilli Ammos

    Страхотен плаж с фин, бял пясък, кристални води и полегати скали и от двете страни. Има 3-4 плажни барчета с удобни шезлонги, цените са леко завишени (за справка - 1 кафе струваше 4 евро). Малкият залив гледа към съседен остров и част от Халкидики. Обхватът е слаб, но има хубав wifi. 

    Доста симпатичен залив с кристално чиста вода
    Райските води на плаж Псили Амос
    И на този плаж препоръчвам да имаш очила / маска - you will thank me later 😉
    Плажът от скалите вдясно
    И самите скали
    Останахме чак до залез

    Плаж Пахис (Pachis) 

    Последна спирка преди да си хванем ферибота на тръгване беше този плаж. На него имаше най-много българи и деца от всички други места, на които бяхме. В залива има 2-3 плажни барчета в бохемски стил и чадъри с шезлонги пред тях. Водата беше чиста, плуваха рибки в морето, а пясъкът сравнително фин. Срещу нас се виждаше континенталната част.

    Плажно барче в бохо стил
    Подходящо място за деца
    Едно от плажните барчета
    Детайли

    Ферибот от Керамоти до Тасос

    Според мапса, най-бързият начин да се стигне до Тасос е с ферибот през Керамоти. Пътуването отнема около 40 мин. Фериботи има на всеки 30 минути, а разписанието може да бъде видяно тук: http://www.thassos-ferries.gr/bg/Itineraries.php?cat_id=1

    Красив залез на ферибота
    Остров Тасос в далечината
    Плажната ивица на Керамоти - за съжаление нямахме време да спрем да я видим, но изглеждаше много добре


    Какво мога да кажа в заключение за Тасос? Противно на всички предразсъдъци и неща, които чух, мога да кажа, че Тасос е остров, на който има много какво да се прави. Една седмица не ни стигна да обиколим всичко на него, въпреки че имаше дни, в които обикаляхме по 3-4 места (плажове и градове). Много зеленина, планини, пренаселени и самотни плажове, големи и малки селища - островът предлага за всекиго по нещо. Ако искаш да лежиш на плажа по цял ден - имаш избор, ако искаш да обикаляш и откриваш интересни и различни места - имаш ги. Как и по какъв начин ще си направиш почивката, зависи от теб. В планинската част ни препоръчаха еднодневна разходка до труднодостъпни водопади, но не си бях взела нищо за планински преход. Сигурна съм, че ще е адски интересно изживяване, затова го оставям за следващия път, когато се върнем. 


    Коментари