Синеморец - зеленият рай на юг от Бургас

От няколко години поне веднъж през лятото се озовавам в Синеморец. Освен впечатляващия плаж на Велека, курортното селце предлага спокойствие, много зеленина, уют и красиви залези през летните месеци. Най-хубаво за мен е през май и юни, когато сезонът все още не е започнал и по улиците се носи аромат на липа. Повече за плажовете, някои от капанчетата и баровете разказвам по-надолу.


    Плажовете

    Започвам с най-важното за един летовник. Плажовете на Синеморец са два – Бутамята и плажът на река Велека. Веднъж в разговор някой ми каза, че името на Бутамята идва от „бута“ и „мята“. Направих леко проучване и всъщност се оказа, че първоначално името било Потамос на гръцки, след побългаряване то става Потамя, а към днешна дата се изменило в Бутамя. А и се води доста спокоен залив, така че слуховете са опровергани.

    Плаж Бутамята
    Едно от капанчетата на Бутамята
    Бутамята се намира в южната част на селцето и по мои наблюдения е „по-комерсиалният“ плаж, въпреки че и това твърдение не е съвсем точно. Плажът е разположен в ограден от скали залив, стигането до него става по асфалтиран път. На него има заведения за хранене и чадъри под наем. Този плаж е по-подходящ за семейства, заради леснодостъпното му разположение. От лявата страна на скалите има зарязани строежи, което малко разваля хубавата гледка за жалост.
    Заливът на плаж Бутамята

    Плаж Велека се намира от другата страна на Синеморец и стигането до него е  малко по-сложно. От селото се върви през широка поляна и се слиза по черен стръмен път. Веднъж стъпиш ли на пясъка, вече си в защитена местност. Пясъчната ивица е заобиколена от река Велека наляво и морето надясно. Реката се влива в морето в северната част на плажа. Както вече споменах, устието на река Велека е обявено за защитена местност. Срещат се редки и защитени растителни видове. И без да е наясно, човек веднага усеща, че е навлязъл в царството на десетки видове растения, птици и риби. 

    Плаж Велека от северната страна
    Плажът на Велека
    Плажът на Велека разполага с три плажни бара на разстояние един от друг. Първото заведение се намира в началото на плажа, където са и единствените, но добре поддържани тоалетни. Това е и единственото място на плажа, където се предлага храна. Вторият бар, средният, предлага студени напитки и чадъри под наем. На него се организират различни музикални събития, рисуване с къна, йога на плажа. 

    Към средния бар
    През май е спокойно и без хора, а морето бурно

    Ако случайно ти доскучае да лежиш на плажа, може да си наемеш каяк под наем и да отидеш на експедиция по Велека. Гребането е срещу течението, но водите са спокойни и не е никак трудно. За награда ще получиш невероятно спокойствие, ще видиш костенурки, които се припичат на слънце, както и защитената жълта водна лилия. Заслужава си. Цената за 1 час е 30 лв. Препоръчвам да се напръскаш срещу комари, на места ги има в изобилие. 

    С каяк по Велека
    Жълта водна лилия - защитен вид

    Плажът на Велека и по-точно скалите над него са любимо място за посрещане и изпращане на слънцето. Изгревите и залезите са истинска романтика. 

    Преди изгрев
    Посрещане на Джулай морнинг над Велека

    Хапване

    Синеморец разполага с немалко заведения за хранене. Не всички обаче стават. Едно от моите любими е ресторант Тръстиките на ул. Бутамя 22. Капанчето е сравнително малко, но уютно и готвят вкусно. Цените определено не са народни, в сравнение с Ахтопол например, и някои порции са твърде малки, но пък имат прясна риба и вкусен тарама хайвер. Друго готино местенце за хапване е „При бакшиша“. Ако търсиш прясна риба, тук няма да я намериш. В менюто има само пица, но пък градината е много приятна и прохладна. 

    Вечната класика - за съжаление вече не е вечна, защото в Черно море няма цаца... В късната пролет по заведенията обаче има голямо разнообразие от прясна риба - чернокоп, зарган, сафрид.

    Закуска в Синеморец без съмнение означава гьозлеме или палачинка. И двете можеш да намериш на ул. Липите, а за вкусни и богати палачинки препоръчвам Палачинковата къща. Последния път видях, че на същата улица, малко по-нагоре сутрин до 11 ч. се продават топли мекици. 

    Ако не може да се хапва в Синеморец, Ахтопол и Варвара винаги са вариант. За съжаление точно тази част от туризма в Синеморец е „риск печели, риск губи“.

    Пийване


    В Синеморец вече има само един бар Кораба. Намира се южно от плаж Велека с гледка към морето и плажната ивица. Вечер става горещата точка с напитки, музика и танци. За съжаление в натоварените месеци за бара се чака ужасно дълго време. Толкова дълго, че или да си вземеш 2 наведнъж, или да се откажеш. 

    Бар Кораба
    Абсолютният ми синеморски любимец е Hombry shop – магазин за крафт бира и вино. В хладилника се изстудяват различни видове бира, но аз съм си фен на наливния Пети океан – пивка бира и се предлага за скромните 3 лв. Традиция ми стана след плаж да идвам на прохлада и на по бира под дебелата сянка на дърветата, докато гледам хората как минават по улицата и ми ухае на липа (през юни). Идилия! 

    Наливно Живо Пиво в Hombry Shop
    Интересна каменна къща в Синеморец

    Повече за Синеморец

    Селцето се намира на 5 км от Силистар и на 6 км от Ахтопол. След Освобождението то остава в пределите на турската държава. Освободено през Баканската война. До 1934 г. името му е Каланджа. В Синеморец може да посетиш църквата Свети Георги. В нея има икона на Свети Модест – епископ на Йерусалим, обявен за светец – покровител на земеделците и овчарите. 

    През 2006 г. на могила над устието на река Велека е открито златно тракийско съкровище. Изровени са около 160 златни предмета. Според археолозите, тук е кремирана знатна особа. На това откритие попада случайно група археолози, след като могилата е разкопана от багер за строеж. 

    Църква Свети Георги
    Синеморец е едно от малкото останали места по морето, където няма да видиш бунгала, хотели или строежи на първа линия, чалга и див купон, но пък е пълно с млади хора. Много силно се надявам да си остане така и занапред. Има лека нужда от повече качествени ресторанти и капанчета, но както се казва - това да ми е проблемът! 


    Коментари