Загреб - град с богата история, красива архитектура и вкусна традиционна кухня


От красиви катедрали, през вековни църкви, квартали и улици с история, внушителни площади, паркове с панорамни гледки, до тесни улички, в които времето е спряло, хърватската столица предлага спокоен, но не и скучен градски туризъм. Три дни в хърватската столица дават възможност да се разгледат основните забележителности, да се наслади човек на традиционната кухня и да се потопи в ежедневието на града. Повече за очарователната столица на Хърватия разказвам в следващите редове.


  Колоната на Дева Мария пред загребската катедрала
  Катедралата е изобразена на обратната страна на хърватската банкнота от 1000 куна

  Загребската катедрала

  Една от основните забележителности е катедралата "Възнесение Богородично и св. св. Стефан и Владислав" ("Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava"). Катедралата се счита за една от най-впечатляващите катедрали в готически стил на югоизток от Алпите. Строежът й е завършен през 1217 г., осветена от Андраш II  - крал на Унгария от династията на Арпадите, управлявал в периода от 1205 до 1235 г. Минавайки през редица разрушения, нападения и скорошно земетресение, крайният й вид е дело на реставрация, водена от Херман Боле. Кулите се виждат от почти всички точки на града.

  В двора на катедралата могат да се видят запазени части от оригиналната фасада
  Част от стените на каптолската крепост
  Специфичната атмосфера на открития пазар

  Пазар Dolac

  Спазвайки 80-годишна традиция, отвореният фермерски пазар Долач в центъра на града е мястото, където местните ходят да си пазаруват. Разбира се, всеки квартал си има собствен пазар, но това е най-големият и известен в града. Най-добре е да се отиде рано сутрин. Продават се цветя, плодове, зеленчуци, домашни сирена, домашна паста, месо, риба от Адриатическо море и други. 

  Сергиите продължават и извън площада по стълбите към булеварда
  Изрисувани къщи в парка Опатовина

  Парк Opatovina

  В непосредствена близост до пазара се намира този малък парк, свързващ хълма Долац и хълма Каптол. Поддържани алеи и изрисувани с графити къщи го превръщат в оазис в сърцето на града. Кварталът Опатовина датира още от 15 в. Много от къщите са засегнати от силен пожар през 1731 г., след което дървените конструкции са заменени с тухлени. Към парка води едноименна улица, която дълго време била красива средновековна улица с барокови къщи. Препоръчвам да изпиеш една бира в някое от заведенията на улицата, съзерцавайки кулите на катедралата и наслаждавайки се на спокойствието, което цари тук. 

  Алея в парка, слизаща към ул. Tkalčićeva
  В горната част на града
  Върху покрива на църквата Свети Марк са изобразени настоящият герб на Загреб и гербът на Хабсбургското хърватско кралство

  Църквата Свети Марк

  Вероятно ако напишеш "Загреб" в интернет, първата снимка, която ще ти излезе, ще е на тази емблематична за града църква. Изградена върху римски основи, църквата е в готически стил, а известният покрив е част от южния й портал. Въпреки че е цветна и изглежда модерна, църквата е една от най-старите постройки в Загреб и е символ на града. Построена е през 13 в. и реновирана през 19 в. В криптата са погребани видни граждани, а на площада около църквата се провеждали множество панаири и пазари. 

  Музеят на разбитите сърца - известна загребска атракция, която обаче пропуснах наред с Музея на махмурлука 😁
  Поглед към кулите на катедралата, които се виждат от почти всяка част на града

  Улица Tkalčićeva

  Това е известна пешеходна улица с малки бутици, традиционни магазини, ресторанти и барове. Местните я наричат Ткалча. Някога разделяла двете най-стари загребски селища Градец и Каптол. В периода 1899 – 1941 г. почти всяка къща тук била публичен дом. Заради централното й разположение, всички прозорци трябвало да имат замъглени стъкла и червени фенери. Това прави Загреб първият град в Европа с истински квартал на червените фенери. Днес улицата е оживено място за срещи, хапване и пийване. 

  Улица Ткалча
  Магазини за сувенири, пъбове и ресторанти се редят по дължината й
  Театърът им не случайно прилича на нашия

  Хърватският народен театър

  Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu е издигнат през 1895 г. в необароков стил. Народният театър на Загреб е една от най-елегантните и живописни сгради и най-старият театър в Хърватия. Проектиран е от виенските архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, проектирали и Народния театър „Иван Вазов“ в София.

  Паркът около театъра
  Известен и натоварен в работни дни площад

  Площад Бан Йелачич 

  Разположен точно под хълмовете Каптол и Градец, площадът служи като търговски център още от далечната 1641 г., когато бил оформен като място за провеждане на панаири. Повечето от сградите наоколо са от 19 в. и са в различни архитектурни стилове. 

  Сградите около площада
  Площадът е известно място и главните точки за организиране на срещи са „под часовника“ или „под опашката на коня“. Статуята на Бен Йелашич е дело на австрийския скулптор Антон Фернкорн. Поставена е на площада през 1866 г., но през 1947 г. е премахната от комунистите. На 16 октомври 1990 г. отново е върната на старото си място. 

  Първоначалното разположение на статуята била на север, но днес тя гледа на юг с цел по-симетричен външен вид на площада
  До статуята е фонтанът Мандушевац, построен върху извор вода. Той запасявал Загреб с питейна вода до 19 в. С него се свързва легендата за името на града. Говори се, че в един слънчев ден хърватски рицар се върнал на това място уморен и жаден. Помолил красиво момиче на име Манда да му загребе малко вода от извора. На хърватски думата за „загребвам вода“ е zagrabiti. И така изворът бил кръстен Мандушевац на името на момичето, а градът получил името Загреб.

  Фонтанът "Мандушевац" в десния ъгъл
  Поглед отвисоко към градския пейзаж на Загреб

  Парк Bele IV

  Този романтичен парк се намира в горния град над зоната за пешеходци Щросмайер. От едната му страна е кулата Lotrščak, построена през 13 в., а от другата - сградата на Държавния институт по хидрометеорология, още известна като дворецът на Йелашич. Паркът е кръстен на хърватско-унгарския крал Бела IV. Той дава на Загреб хрисовул, който прави Загреб свободен кралски град. На територията на парка има пейки, а панорамната гледка към града е чудесна. Наблизо се намира парк Грич, който наподобява Беле IV.

  Забелязах, че в града ремонтните дейности са честа практика
  Паркът е подходящо място за съзерцаване на залезите над града
  Църквата "Св. Екатерина" - барокова църква, разположена в Горния град, построена от йезуитите през 17 в.

  Горният град

  Пълен с очарование, горният град (Gornji Grad) на Загреб събира всички гореспоменати забележителности в себе си. Простира се между двата хълма Каптол и Градец. Тук цари спокойствие по малките улички, което от своя страна контрастира с широките булеварди и паркове в долната част на града (Donji Grad).

  Спокойна улица в стария град
  Очарователно кьоше

  Площад Томислав 

  Статуята на площад Томислав е завършена от скулптора Робърт Франгеш-Миханович през 1938 г. Зад парка със статуята се намира Художествената галерия. Сградата е построена за изложение в Будапеща през 1986 г. След края му е транспортирана с влак до Загреб и поставена на сегашното й място.  Националният герой Томислав защитава континенталната част на Хърватия от унгарските атаки и за първи път обединява всички хърватски земи в една страна. Коронясан е през 925 г., но три години по-късно умира. 

  Статуята на Томислав и Художествената галерия отзад

  Хапване и пийване

  Когато става въпрос за хърватската кухня, мога да кажа само хубави неща. Сядахме на препоръчани и на случайни места и почти навсякъде беше много вкусно. Залагахме на плескавици, ущипци, каймак с лук и все такива познати ястия. Препоръчвам ресторант Magazinska klet – малко извън центъра, но си заслужава да се посети. Друго по-централно предложение е Kitchen & Grill Plac – много близо до пазара. В Kvazar на ул. Opatovina храната беше добра и може да се поръча табла с малки чаши бира за дегустация. За любителите на сладкото – Nutelino bar. 

  Плескавица в Kitchen & Grill Plac

  В хубаво време препоръчвам бар Krivi put – алтернативно място с голяма градина, в която се събират много хора, особено петък и събота вечер. В затворената част на бара се пуши. На улица Tkalčića се намира приятният Funk Club, а за изобилие от крафт бира препоръчвам Valhalla на ул. Pavla Radića 25.

  Традиционен за Хърватия е Paški Sir– твърдо сирене, което зрее 4 месеца. Произхожда от острова Паг и се произвежда от уникална порода дребна овца, Пашка овца – известна с ценното си мляко. Цената на кашкавала в магазина е леко висока, но се продават и сувенирни пакети за дегустация в случай, че не ти хареса. 

  Наливна крафт бира с градска гледка
  И последно – ако някъде ти попадне Velebitsko Svijetlo, не се колебай да си го вземеш. Lager-Pale бира със страхотен вкус. Открихме я чак последния ден, иначе щяхме да я търсим навсякъде.

  До следващия път, Загреб!
  За три дни обиколихме и видяхме толкова от хърватската столица. Другите 2 посветихме на Риека и Медведград. Имайки предвид, че градът не е голям и се обикаля бързо, може да се съчетае и с други туристически обекти наблизо. Цялостното ми впечатление от Загреб е изключително приятно. Хареса ми архитектурата, атмосферата, храната и бирата. Все още има евтини самолетни билети, така че грабвай раницата и хайде на дълъг градски уикенд в Загреб! 


  Коментари