В околностите на Загреб - крепостта Медведград


На южния склон на планината Медведница, около 13 км северно от Загреб, на върха на хълма Мали Плазур се издига средновековният замък Медведград. Реставрираният обект е чудесен вариант за полудневна разходка или пикник близо до хърватската столица. Историята на този замък е дълга и пълна с интересни факти. Подходящо място както за деца, така и за възрастни. Повече за него разказвам в следващите редове.

    Двойната отбранителна стена и южната кула

    История

    Медведград е построен през 13 в. след катастрофалното нашеcтвие на Татарите по време на папа Инокентий IV. Строителите му трябвало да бъдат внимателни къде и как строят такава замък, замислен да действа за отбрана и защита. Освен отбранителна цел, замъкът изпълнявал икономическа и жилищна функция. В него жителите имали възможност да съхраняват запасите си от храна и вино, докато жаждата за лукс на управляващите била задоволена от архитектурните елементи в дворците и параклиса. 

    Разположен на стратегическо място, Медведград постоянно бил център на политически обрати. По време на своето съществуване сменя много владетели: от хърватско-унгарски крале и загребски епископи до лордове, които го печелят или губят чрез брак, покупка или продажба, та даже и интриги. 

    Входът към жилищата и параклиса
    Факт е, че никой не успял да завладее крепостта изцяло. Основната отбранителна линия са кръглите укрепления, които все още я обграждат, а втората - кулите. Медведград има 2 отбранителни кули и според някои проучвания, дори трета, т.нар. източна кула. Северната кула е основната, а южната е построена на по-високо ниво, за да предлага най-добрата гледка към околността.

    Разхождайки се тук, човек мислено се връща няколко века назад

    През 1994 г. замъкът бил реновиран, като била възстановена южната кула, а най-високият й етаж оставен без покрив, за да предлага невероятната гледка към Загреб и богатата гора на Медведница.

    Панорамна гледка към Загреб от южната кула
    Праклисът, погледнат от южната кула

    Легенда

    С Медведград са свързани немалко истории и легенди. Една от тях е за прословутата Черна Кралица (Барбара фон Цили, съпруга на римско-немския император Сигизмунд фон Люксембург). Наричали я така заради лютия й характер и черните дрехи, които носела. Била астроложка, веща и алхимичка. Барбара основава рицарски Орден на Дракона за борба срещу турците и освобождение на България. След смъртта на съпруга си живее и умира в Мелник. 


    Към входа

    Дворецът

    Дворецът Медведград е заобиколен от двойна отбранителна стена. Между тези стени имало предградия, а на западния бряг - коридор. Отвътре замъкът бил разделен на три части: жилищни сгради на север, кула и просторен двор помежду им.

    Вход към жилищните сгради
    В северната част се намирала най-старата отбранителна кула, която за съжаление не е запазена. През 13 и 14 в. била изолирана от останалите сгради, разположени на юг. На източния и западния вход имало два двореца. Западният бил реновиран по-късно. Храмът на Св. Филип и Якоб бил изграден от тухли, докато външните ъгли били подсилени с ъглови камъни. Другите части също били направени от камъни: порталът, прозорецът с роза, другите прозорци. 

    Параклисът "Св. Филип и Яков" отвътре

    Южната кула 

    Построена била в средата на 13 в. малко след изграждането на северната част на замъка. Основната й роля била да брани от врага, затова приземният етаж бил напълно затворен. Входът към кулата бил разположен на първия етаж и можело да бъде достигнат чрез дървена конструкция, която да бъде премахната в случай на спешност и да блокира входа на врага към кулата. 

    Южната кула
    Приземният етаж понякога се ползвал като тъмница. В него се съхранявали храни и в случай на спешност или обсада, печелил на пазителите на кулата повече време. Долната част на кулата няма прозорци, а продълговати отвори, които се ползвали за вентилация. Само последният етаж бил обзаведен луксозно и служел като резиденция на управляващия. Украсен е с прозорци тип-бифора. Смяста се дори, че има работеща тоалетна в най-южната част.  

    Интересни факти

    Бифората представлява прозорец, разделен от колона или пилон на две равни части, като над всяка част има арка. Понякога над цялата бифора има допълнителна арка, докато в разстоянието между двете по-малки арки и цялата арка имало декоративен елемент. 

    Поглед от параклиса към южната кула
    Последните жители на Медведград били родът Грегорианец. Те възобновявили замъка през 1575 г., но след силно земетресение бил разрушен и на 15 септември 1590 г. го напуснали.

    Кладенецът
    Медведград е подходящо място за активна почивка, културен туризъм или просто пикник в близост до Загреб. В южната кула има интерактивен музей с образователна цел, където е представена флората и фауната на Медведица. През лятото в замъка се организират музикални вечери. На връщане към Шестине хванахме горска пътека и след кратка разходка бяхме вече в града. 

    Коментари