Три очарователни места за диво къмпингуване в Родопите


Лагер на открито е един от любимите ми начини за отдих и активна почивка сред природата, а ползите за здравето от него са немалко. Всеизвестен факт е, че времето сред природата намалява стреса. Чистият въздух, мирисът на гора, на лагерен огън и на храна, приготвена на открито, е удоволствие за сетивата. Нощуването сред природата има своите предимства – човек се наспива по-бързо, сутрин се буди от песента на птиците, а хладният сутрешен въздух го изпълва със свежест. По нашите ширини има голям избор за лагеруване сред природата и в тази статия се спирам на три чудни места за къмпинг в Родопите. Тук е моментът да уточня, че става въпрос за диво такова, а то е още по-вълнуващо.

    Един от нах-хубавите начини да се събудиш

    Язовир Голям Беглик

    В Западните Родопи се простира живописният язовир Голям Беглик. Водоемът се намира по пътя от гр. Батак към гр. Доспат на 1528 м.н.в. Често сутрин над водите се появяват водни изпарения и гледката е нереално красива. Покрай бреговете му са разположени множество подходящи за лагеруване полянки с горички отзад. Къмпинг зоните се посещават както от рибари, така и от къмпингари. Предпочитаното от нас място е местността Батлъбоаз. Освен нея, известни за палатки и каравани са Широка поляна, Самодивската поляна, Чатъма, както и бреговете на по-малкия в близост язовир Малък Беглик.

    Сутрешните изпарения придават мистичност, затова си заслужава човек да се събуди рано
    Зоните са къмпинг са точно до язовира
    Какво може да правиш по време на къмпингуване на язовир Голям Беглик? Много неща. Устройване на бивак, събиране на дърва за огън, риболов, каране на каяци или каране на колела (и двете се дават под наем на Чатъма), походи и разходки по екопътеките. Най-голямата забележителност с каяк е остров Дикилиташ, на който може да акостираш в заливчето, от което по пътечка се стига до красива пещера (GPS координати: 41.805680, 24.108552). Във всеки случай има голям избор от активности, които няма да те оставят да скучаеш.

    Спокойните води на язовира често са подходящи за каране на падълборд
    С каяк до Чатъма за вкусен обяд и студена бира
    С каяк може да се разгледат и вътрешните островчета, които са дом на пещери и мистични гори
    Поглед към Голям Беглик от Чатъма
    В язовир Голям Беглик има нещо уникално и само който е бил, знае за какво говоря. Въпреки това, трябва да се има предвид, че заради високата надморска височина, температурите през лятото могат да паднат до 7 градуса. Случвало се е през август сутрин да се будим на жарко слънце, което докъм 12 ч. ни огрява, след това се скрива зад склона и следобедът е сенчест. Това разбира се, зависи от изложението на брега, който си избрал за бивакуване. Забелязала съм, че през лятото в следобедните часове излиза и вятър, а в комбинация със сянката, нерядко ми се е налагало да слагам поларена блуза, дълги панталони, а понякога дори и зимна шапка. Привечер вятърът утихва и времето става по-меко. Тези температурни различия не са за подценяване, затова препоръчвам при къмпингуване на язовир Голям Беглик да се подготвиш с дебели дрехи, термо чорапи и термо бельо, зимен спален чувал.

    Вятърът и шумът утихват, когато нощта се спусне над язовира
    Вечерите край огъня винаги носят истории
    Възможно ли е да се работи от язовир Голям Беглик? Отговорът е да. Тук няма WIFI, но клетката на операторите е съвсем наблизо и с ползване на хотспот работата е сполучлива. Няма откъде да си вземеш ток, затова ако си с автомобил, вариант е да си купиш автомобилен инвертор от 12 на 220 волта, който се включва в запалката на колата и така можеш да зареждаш устройствата си. Добавяш къмпинг масичка, столче, паркираш се под някоя дебела сянка и имаш най-уникалната офис гледка. 

    GPS координати на местността на снимките: 41.799881, 24.106619

    Най-добрият офис е този на открито
    Студен кладенец

    Язовир Студен Кладенец

    Пренасяме се на юг в Родопите към третия по големина язовир в България – Студен Кладенец. Разположен е на югоизток от гр. Кърджали по средното течение на р. Арда, на 225 м.н.в. Функционира от 50-те години на миналия век, а при изграждането му тогавашното село Дарец е напълно потопено. Къмпингуването тук е не по-малко забавно и интересно, а природата в южните части на Родопи е произведение на изкуството. 

    Събуждане под сянката на борова горичка
    Подобно на Голям Беглик, и тук има редица възможности за дейности на октрито – устройване на бивак, събиране на дърва за лагерен огън, каране на каяци, каране на колела, каране на падълборд и уиндсърф, риболов, посещение на въжен мост Лисиците, посещение на Коневски водопад, до който се стига както по земя, така и по вода, преход по екопътека Вълчи дол. На почти всички хълмове около язовира има тракийски светилища, крепости, селища. До въжен мост Лисиците са насядали местни баби, които продават домашно масло, билки, мед и терлици. На същото място, по средата на нищото, има каравана, където се предлагат телешки кюфтета и студена бира. 

    Лагер яз. Студен кладенец разполага с перфектна гора за палаткуване; снимка Гера
    По бреговете на язовира могат да се срещнат всякакви приятели; снимка Гера
    Язовирът е подходящо място за каране на лодки и каяци
    Коневски водопад, до който стигнахме с каяците
    Голямото разнообразие от грабливи птици, които обитават района, добавя допълнителна стойност, а при повече късмет и стига да ги разпознаваш, може да видиш египетски, черен и белоглав лешояд, царски орел, черен щъркел, син скален дрозд, испанско каменарче, голям маслинов присмехулник и др. Освен грабливи птици, лесно може да се види елен лопатар, сърна, глиган, вълк. Препоръчвам посещение през късната пролет, тъй като климатът клони към субтропичен и най-зелено наоколо е тогава.

    Ресторант „Старите кметове“ предлага чудесна гледка към язовира и много вкусно приготвена храна, както и айрян с домашно кисело мляко
    "Родопското море"
    Залез над язовира
    Надморската височина тук не води до шокиращ спад в температурите, но все пак е хубаво да се има предвид, че сме сред природата и е добре да се заредим с топли дрехи, дори през летните месеци. Мястото от снимките е перфектно за къмпинг – сенчеста гора, равен терен, удобен бряг за влизане с каяци, а нощем небето е обсипано с милион звезди.

    GPS координати: 41.624059, 25.526105

    Към въжен мост Лисиците с каяк
    Най-големият въжен мост
    Каравана с храна и студена бира се появява в точния момент – в края на ендуро пътеката Реброто и при мост Лисиците, ако идваш по вода
    Меандър "Завоя"

    Река Арда около Маджарово

    Следващото ми предложение за къмпингуване се намира по бреговете на р. Арда – най-голямата река в Родопите. Преди 35 милиона години тук изригнал вулкан и се образувала суша, докато останалата част от Европа все още била под вода. Внушаващите заобикалящи скали са кратерът на този древен вулкан, а гр. Маджарово попада в неговия център. 

    Скалите около р. Арда
    Скалните форми
    На голям интерес се радват меандрите във формата на подкова, които реката образува, проправяйки си път сред вулканичните скали. Река Арда е с един от най-големите коефициенти на извитост (меандиране) в България. Множеството й меандри постоянно привличат туристи и фотографи в района. Биоразнообразието тук е голямо - от редки и застрашени видове растения и животни до местообитанието на 174 вида птици на територията на Маджарово. 

    Един от най-известните меандри на Арда
    Районът на югоизточни Родопи е известен и с концентрацията на множеството уникални трапецовидни ниши, изсечени в скалите от древните траки. Разглеждането на част от тях е една от дейностите, за която няма да ти стигне ден. Не бива да пропускаш и посещение на природозащитен център „Източни Родопи“, разположен в красива горска местност. От него имаш възможност да наблюдаваш белоглави лешояди, да научиш интересни неща от беседата в музея, както и да хапнеш в ресторанта с панорамна гледка. 

    Добри условия за къмпингуване и редица забавления през деня
    Меките пяъчни брегове на р. Арда са чудесни за горещите летни дни, а прохладните горички са подходящи за палаткуване. Риболов, каране на каяци, рафтинг, наблюдение на редки птици са само малка част от това, което районът предлага. 

    GPS координати от снимките: 8081, 6486, Горно поле

    Тишина и спокойствие през нощта
    Това бяха моите три предложения за диво къмпингуване в Родопите, всяко едно уникално само по себе си. И трите предлагат множество активности на открито, забележителности и неповторима природа.  От водни спортове и риболов, през екотуризъм и планински преходи до пренасяне в миналото на траките – Родопите са неповторимо изживяване, а къмпингуването гарантирано подсилва ефекта от него. 


    Коментари

    Публикуване на коментар