Неповторимата атмосфера на Ушгули – най-високо разположеното село в Европа

Представяли ли сте си някога да се озовете на място, което да ви пренесе в Средновековието и да не е декор от филм? Атмосферата на Ушгули е точно такава. Най-високо разположеното населено място в Европа се намира на 2100 м н.в. в подножието на най-високия връх в Грузия и третия по височина в Кавказ – вр. Шхара (5193 м н.в.) в Горна Сванетия. Защо това откъснато от света място е обект на интерес от туристи, скиори и сноубордисти, и защо изживяването тук е незабравимо - разказвам в следващите редове.
    Църквата Ламария

    Ушгули – пренасяне в миналото на сваните

    Още през първото ни ходене в Грузия тази зима се говореше за Ушгули и как задължително трябва да го посетим. Селото се намира само на 45 км от Местия, но стигането отнема около 2,5 ч. Пътуването натам е цяло приключение. Пътят се вие покрай р. Енгури и е заобиколен от отвесни стени с насипи, а тук там по него има и някоя друга паднала скала. Селата в района са покрити със сняг 6 месеца в годината, което често затруднява преминаването. Пътуването е добре да става с автомобил 4х4, дори когато няма сняг. Ушгули е система от няколко малки села: Жибиани, Чвибиани, Чажаши, Муркмели и Ламджуриши. В тях живеят около 200 човека. 

    Улиците на Ушгули
    Типичните свански кули

    Сванските кули и отсядане

    Ушгули те пренася векове назад. Средновековната архитектура е изцяло запазена – както в Местия, така и тук къщите са каменни и има множество свански кули, построени между 9 и 12 в. Само в Чажаши те наброяват над 200. Сванските кули служели за отбрана по тези земи. Високи са 20-30 м и чрез тайни проходи се свързват с жилищата. Строени са на 2 м от земята, а достъпът до тях е възможен само с подвижна стълба. В кулите се съхранявали вода и хранителни запаси, а на първия етаж се пазели домашните животни. Тази уникална черта на Ушгули и околността е включена в световното наследство на ЮНЕСКО. 

    Стара шейна
    Ранна сутрин
    Улиците в селото не са асфалтирани и през зимата вървиш в кал и животински екскременти, а наоколо се носи миризма на обор. Автентичността на селцата е абсолютно неподправена – тук се живее така. Въпреки липсата на развита инфраструктура, тук има множество къщи за гости. Всъщност почти всяка къща. Личи си интересът към селото и туризмът тук процъфтява.

    Почти всяка къща посреща гости
    Къщата за гости, в която отседнахме
    Традиционна вечеря; добре че караме ски и пантим, че от толкова хачапурита ще се върнем 100 кг 
    Горещо препоръчвам нощувка с включено изхранване в някоя от къщите за гости, както направихме ние. Домакинята ни приготви обилна вечеря и закуска с едни от най-вкусните грузински гозби, които сме опитвали. Подробно описание на традиционните за района ястия давам в тази статия. В къщата за гости бяха отседнали други българи и група американци. Подобно изживяване с напълно непознати хора сякаш на края на света би погъделичкало приятно всяка авантюристична душа.

    Най-вкусното кубдари с най-крехкото месо, което сме опитвали досега
    Ястие от боб
    Гледка към петхилядниците на Кавказ от църквата

    Забележителности

    Най-голямата забележителност на селото са заобикалящите го върхове. Освен тях, има музей, чача бар и няколко кръчми, част от които през зимата са затворени. В края на последното село Жибиани се намира църквата Ламария (кръстена на Ламария - богиня на домашното огнище, покровителка на добитъка и закрилница на жените). Църквата датира от 11-12 в. и е един от най-важните културно-исторически паметници в Сванетия. От двора на църквата се открива страхотна панорамна гледка към селата от едната страна и към вр. Шхара от другата. 

    Средновековната църква
    Ушгули по залез
    В Чажаши има четири средновековни замъка. Сред тях е Замъкът на Тамар, за който народната традиция казва, че грузинската царица ползвала за лятна резиденция, а църквата Ламария била храмът, в който идвала да се моли. Ако не си като нас и обичаш лятната планина, силно ти препоръчвам да посетиш района, не само заради кавказкото величие, а за да усетиш уникалната сванска култура и бит. Това лято през юли приятелите ми от СКИАТО организират вълнуваща 8-дневна програма в Сванетия, като ще останат за две нощувки в Ушгули. Била съм неведнъж на преходи с тях и гарантирам, че ще те отведат на магично място. 

    На ски туринг в района на Ушгули

    Ски туринг от Ушгули до вр. Гвибари

    Това, което привлича любителите на снежните спортове през зимата в тази част на Сванетия, са разнообразните склонове със северно изложение и запазен пръхкав сняг. Ушгули е отправна точка за множество ски маршрути към върховете над селото. Ние си избрахме този до вр. Гвибари. Пантенето започна от Муркмели, последното село. Първата част минава през дере на река и не след дълго се излиза над гористия пояс. Веднъж озовеш ли се горе, пред теб се разкрива внушителна панорамна гледка към Безенгийската стена.  

    Дерето на реката, по която тръгва маршрутът към Гвибари
    Необятните склонове
    Със сплита нагоре
    След още толкова се озовахме на билото до вр. Гвибари на около 3000 м н.в. Не бързахме да се връщаме – гледката към най-високите върхове на Кавказ ни заплени. В хубаво време, както в нашия ден, се виждат вр. Ушба, вр. Елбрус, вр. Тетнулди и вр. Шхара. Подкрепихме се с хапване, полюбувахме се на Кавказ и се спуснахме надолу. Всеки си намери недокосната линия, а снегът беше чуден, дори в началото на април. 

    Скиори на кавказки склон
    Барче от ядки и мед, което се продава в ресторант Лайла в Местия – перфектно за планина
    Гледката отгоре, страхотна снимка от Нина
    Време е да покараме, стига сме пантили
    Целият маршрут ни отне около 6 часа и около 1000 м денивелация. Спускането е дълго и разнообразно. Възможностите за избор на терен са многобройни – сигурен начин да се израдваш на недокоснат сняг. Въпреки множеството пантаджии, теренът е необятен и каране има за всички. Маршрутът е кръгов и завършва отново в Муркмели, където ни чакаше студена бира за награда.

    Обратно в Ушгули
    Тук завършва посещението ни на най-високо разположеното поселение в Европа. Със своето труднодостъпно разположение то съхранява традициите и бита от сванската култура, като в същото време набира скорост и привлича туристи от целия свят. Снежните склонове, спускащи се от върховете над селата, предлагат чудесни условия за ски и сноуборд и разнообразен избор на линии. Ушгули е изживяване, което трудно се пресъздава в снимки и текст, затова най-добре е да се изживее. 


    Коментари

    1. Анонимен20/4/24

      Много интересни моменти ,Санка ! Браво

      ОтговорИзтриване
    2. Анонимен28/4/24

      Магически снежни върхове и интересна култура, и храна!

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Ох, да, абсолютно! Магическо място е, бих се връщала отново и отново.

        Изтриване

    Публикуване на коментар