Пътешествие до едни от най-красивите средновековни манастири и туристически обекти в Армения

В Армения посветихме два дни на едни от най-известните забележителности - храмът Гарни, средновековните манастири Гегард, Санаин, Хагпат и Ахтала, язидският храм Зиарат и Еребуни - предшественикът на Ереван. До всички тези места се предлагат еднодневни екскурзии от столицата и без съмнение е едно от нещата, които препоръчвам. Пътуването в Армения е вълнуващо преживяване, изпълнено със спиращи дъха гледки към високи върхове и отвеждащо до интригуващи места. Какво имам предвид - разказвам в следващите редове.


    Гарни - символ на предхристиянска Армения

    Йонийският храм Гарни

    Преди да надникнем в средновековната арменска култура, ще разгледаме първо забележителния паметник Гарни от елинистическата епоха. Преди да приеме християнството, в Армения доминирала древната арменска езическа религия. Гарни е единственият езически храм, оцелял на тези територии и до днес. Според библиографските сведения, литургични материали, структурни характеристики и проучвания на архитектурния стил, храмът е построен през втората половина на I в. Това е уникален архитектурен монумент на късната антична (римската) епоха, запазен не само в Армения, а в целия район.  

    Планинският пейзаж зад Гарни
    Архитектурният монумент е един по рода си в целия регион
    Храмът е разположен на римски подиум и е заобиколен от колонади в йонийски стил. Предполага се, че 24-те стълба представяли 24-те часа от деня. Декорацията на храма е впечатляваща – капителите на колонадите са декорирани с овални орнаменти, корнизите с лъвски глави, палми и листа. Постройката се отличава с архитектурни детайли, заимствани от съвременните западноазиатски и северносирийски паметници. 

    Надпис на древна плоча в древния храм Гарни
    Храмът странично
    Една от най-важните характеристики на храма е богатството и разнообразието от орнаменти в капителите и корнизите. Растителните орнаменти, типични за арменското изкуство (грозде, нар, орехови листа) доказват участието на местни майстори в конструкцията на храма. Всички те могат обстойно да се разгледат отблизо, когато се разхождаш из храма, а гледката към планинските склонове и долината е магична.

    Олтарът с нишата, в която била поставена статуя на Митра
    Фрагмент от фриз
    Към храма водят 9 стръмни стъпала. Вярва се, че той е посветен на древноиранския Бог на Слънцето Митра. Често бил представян като светлината, която се бори с бика (тъмнината). Статуята на Митра в битка срещу бика била поставена на олтара в храма. Пред 1679 г. силно земетресение разрушава сградата. Век и половина по-късно само 1 швейцарски учен прави опит да пресъздаде оригиналния дизайн на храма. Последват реконструкции и проекти от руснаците и по-късно храмът е възстановен. 

    Част от Гегамския хребет
    Село Гарни в планинския хребет Гегам
    Гръцкият надпис, открит от известния арменски художник Мартирос Сарян в гробището на селото Гарни през 1945 г., е важна находка, която изяснява последователността в историческото развитие и реконструкцията на храма. Надписът гласи: „Хелиос... Тиридат Велики, кралят на Велика Армения... Владетелят построи този храм и крепост за царицата през 11-та година от нейното царуване...“. Според текста, Цар Тиридат I направил реконструкция и реставрация на храма през 77 г. 

    Важният надпис
    Местните жители на Гарни
    Гегард

    Манастир Гегард

    Една от най-известните забележителности в Армения е манастирът Гегард. Точната му датировка не е известна, но се знае, че предхристияните се покланяли на извори тук, особено на един от тях, който се намира в пещерата на манастира. И все пак се смята, че манастирът е изграден през 4 в. от първия католикос Св. Григорий Просветител. Другото име, с което е известен манастирът, е Айриванк или пещерният манастир. Аскетичният начин на живот на монасите е съпроводен от множеството малки пещери в скалите. Някои от тях могат да се стигнат само със стълба или въже. Вярва се, че Григорий живял в една от тези пещерни клетки.

    Скалният манастир
    Част от клетките
    Портата на църквата
    Според историците, старият манастир имал няколко църкви, светилища, жилищни резиденции. През управлението на Багратуните (920 г.), когато Армения е завоювана от арабската армия, обектът е разграбен. Манастирът е реконструиран отново и се наложило ограждането му с крепостни стени, запазени и до днес. Манастирът в днешния си вид е продукт на 13 в., когато Орбелийският цар и неговите генерали братята Закарян си възвърнали отгромна част от Арменското царство от селджуците, включително и манастира Гегард. 

    Колони в скално-изсечена камера
    Един от гавитите в църквата
    В най-силните си години през 13 в. манастирът се ползвал като поклонническо място, най-вече заради реликвата - свещеното копие, използвано от римски войник, за да прониже разпънатия Христос. Този реликварий дава сегашното име на манастира, в превод „манастирът на копието“. Друга реликва е дървен фрагмент, за който се твърди, че бил част от Ноевия ковчег. 

    Вход към пещерите в съседство с манастира
    Еребуни

    Еребуни – предшественикът на Ереван

    Крепостният град Еребуни е построен през 782 г. пр.н.е., около 20 години преди построяването на Рим, от Аргищи I, цар на царство Урарту. Името на Ереван произлиза от името на Еребуни, а за дата на основаване на Ереван се смята датата на построяване на крепостта Еребуни. Укрепеният град е построен на хълма Арин Берд на височина от 1000 м.н.в. Еребуни бил резиденцията на урартското кралско семейство и се развил като политическо и културно важно място в Близкия Изток.

    Копие на прочутия клинописен надпис, в който се отбелязва построяването на крепостта Еребуни през 782 г. пр.н.е.
    Съвременна възстановка на древните стенописи
    По време на разкопките са открити много сгради: дворец с някогашни стенописи, храм на бог Халди, жилища, складове и други. Цитаделата е построена под формата на триъгълник на върха на хълма и е укрепена с три реда масивни крепостни стени. Днес виждаме само част от тях. Най-голямата постройка в цитаделата е дворецът с надпис на входа: „За величието на бог Халди, Аргищи, син на Менуа, построи тази непревземаема крепост и я нарече Еребуни“. Надписът бил открит през 1950 г. по време на археологическа експедиция. 

    Зала с основи на колонади
    Улица
    Според клинописни надписи, открити в Еребуни и във Ван, Армения, Аргищи I довежда в Еребуни 6600 пленници от провинцията, за да заселят града. По-късно градът минава под контрола на династията на Ахеменидите - първата персийска империя (550-330 г. пр.н.е.). Разположението на града предлага страхотна гледка към планината Арарат и достъп до плодородната Араратска равнина. 

    Външните стени
    Храмът Quba Mere Diwane Temple

    Най-големият язидски храм в света

    През 2019 г. е открит най-големият язидски храм в света, който се намира в село Акналич, на 35 км западно от Ереван. Язидите са едно от най-големите етнически малцинства в Армения. Язидизмът е монотеистична етническа религия, произлизаща от индоиранската традиция. Тя се изповядва предимно от говорещите кюрдски език язиди. Те вярват в един Бог, който създал света и го поверил в ръцете на седем ангели с водач Тавуси Мелек („Ангел паун“). Точно него мюсюлманите свързват със злия дух Сатана, в резултат на което векове наред преследват язидите и ги определят като „поклонници на дявола“. Язидите се заселват в Армения през 19 и 20 в., за да избягат от преследванията на османските турци и сунитските кюрди. Преследването продължава и днес в границите на съвременен Ирак.

    Слънцето, на което язидите се кланят
    Куполът на храма
    Позлатена статуя на ангела-паун
    Храмът отвътре, украсен с масивен мрамор
    По време на молитва язидите са обърнати с лице към слънцето, тъй като то е свещеният символ, затова върховете на храмовете имат многолъчево слънце. Храмът Quba Mere Diwane Temple е построен до стария храм Зиарат и се извисява над него на 25 метра височина. Постройката има масивни куполи, отвътре храмът е украсен с мраморни детайли и дърворезба. В района на храма има пищна градина с паметници, мемориален парк и зала за церемонии. 

    Пред най-големия язидски храм
    Старият храм "Зиарат"
    Мемориален парк в близост до храмовете
    Манастирът Санаин

    Средновековният манастир Санаин

    Един от най-красивите манастири в Армения е манастирът Санаин. Разположен на планински склон в района на Алаверди, издигнатите стени на Санаин пазят някои от най-добрите архитектурни паметници на Средновековна Армения, от които са останали три църкви, постройки, подобни на зали, библиотека, триетажна камбанария, сградата на академията. Каменни гробове стоят в основата на манастира, а през отворите на куполите и малките прозорчета влиза светлина в помещенията. 

    Църквата Св. Григорий Просветител
    Фамилни гробове
    Издялан кръст на една от опорните колони
    Олтарът
    Царица Хосровануш, съпруга на цар Ашот III Милостивия, е една от патроните на манастира Санаин, който става един от най-прочутите религиозни, културни и образователни центрове в Армения от самото му начало през 10-13 в. Строежът на куполната църква бил поръчан от царицата през 966 г. в чест на синовете й, които по-късно стават царе на Армения. Тя поискала на стените да се издълбаят техните образи, точно както в манастира Хагпат. 

    Част от залите с надгробни плочи в земята
    Манастирът привлича все повече туристи в района
    В делничен ден е спокойно откъм посетители
    През 1060 г. и 1063 г. е издигната църквата на Св. Григорий Просветител и библиотеката, която има уникална система от арки за поддържане на тежкия каменен свод. Всяка църква в Санаин има различен дизайн и демонстрира креативност от страна на арменските средновековни архитекти. Разходката тук те връща векове назад и всеки един детайл заслужава внимание. Манастирът Санаин е част от световното наследство на ЮНЕСКО. 

    На тръгване можеш да си купиш традиционни сувенири от селцето
    Един от най-живописните арменски манастири - Хагпат

    Манастир Хагпат

    Манастирският комплекс Хагпат е като изваден от картичка. Той е другият манастир, открит от царица Хосровануш през 976 г. Разположен е в средата на хълм в провинция Лори и гледа към река Дебед. В своя труд от 11 в., арменският историк Стефан от Тарон съобщава, че в манастирите Хагпат и Санаин живели 500 души. Двата манастира играели важна историческа роля чрез техните богослови, ученици и учители. В Хагпат имало академия, скрипторий за преписване и илюстриране на ръкописи и библиотека с богата колеция от религиозни, фолософски, исторически и научни текстове. 

    Хагпат насред южен Кавказ
    Входът на църквата Сурб Ншан
    Фреските по купола
    Питоси за съхранение, вградени в пода на библиотеката, превърната по-късно в склад
    Най-голямата постройка в комплекса е катедралата Сурб Ншан, построена през 976-991 г. Нейна покровителка е царица Хосровануш. В нея на фреска в апсидата е изобразен Христос Пантократор, както и синовете на царицата – князете Смат и Курике в барелеф. До днес църквата е запазена в първоначалния си вид. Освен нея, на територията има още три църкви, библиотека, галерия, трапезария, камбанария  и хачкари. 

    Манастирската порта с хачкари отляво и отдясно 
    Изображение на Кюрике I (вляво) и по-големият му брат Смбат II
    Сурб Ншан е пример за църква, тип зала с централен купол, вътрешен кръстовиден план и двуетажни камери в четирите кули. Стенописите от това време включват изображения на Христос и портрет на княжески дарител. Днес районът на Хагпат и Санаин са известни туристически обекти, и двете включени в световното наследство на ЮНЕСКО. Лично на мен този е любимият ми от всички посетени манастир в Армения.

    Манастирът е впечатляващ и препоръчвам посещението му
    Манастирски комплекс Ахтала

    Крепост и манастир Ахтала

    Тази уникална забележителност с великолепна колеция от стенописи и добре запазени останки от историческа крепост се намира в най-северната част на Армения, близо до границата с Грузия. Историята на манастира датира отпреди 1000 години. Разположен е на малко плато, обградено от ждрела. На главния вход ни посрещнаха триетажните кули и високите стени - останки от крепостта.

    Дворът на манастира
    Крепостните стени и единственият вход към комплекса
    Църква Света Аствацацин
    Историята на манастира започва през 10 в., когато на мястото е построена отбранителната крепост Пхинджаханк. Два века по-късно е построена и църквата "Света Богородица" (Аствацацин), а скоро след това крепостта става манастир - най-големият халкедонски манастир в Северна Армения. Халкедонските арменци говорели арменски, но изповядвали православната вяра. По-късно манастирът минава във владение на грузинската, а след това на гръцката православна църква в Кавказ. 

    В църквата
    Олтарът
    Манастирът „Ахтала“ съчетава елементи от арменската, грузинската и византийската архитектура и се смята за един от най-великите й образци. Стенописите в манастира са изписани през 13 в., а цветът им все още е запазен. Това се дължи на специален вид синя боя, използвана за тях. В Армения няма много други църкви със стенописи, затова тези тук са уникални. Надписите по стените са на гръцки или грузински език, а темата е историята на християнството в Армения. 

    Поглед отдолу към манастира и крепостните стени
    Връх Арагац (4090 м.н.в.) се вижда от магистралата към северната част на Армения

    Еднодневни екскурзии от Ереван

    В арменската столица Ереван има множество таксита и туристически агенции, предлагащи еднодневни екскурзии до различни забележителности на страната. По-голямата част от тях са до езерото Севан, Гарни, някои от средновековните манастири и различни винарни. Кой е най-добрият вариант зависи от личните предпочитания. Повечето от тези екскурзии не са евтини. Вариант е да разгледаш в сайтовете как са организирани и да си планираш собствен маршрут с кола под наем. Цените на рент-а-кар услугите в Армения са сравнително ниски  (~70 лв наем на ден без застраховка). И един съвет - внимавай с шофьорите по пътя - редовно навлизат в насрещното платно, за да изпреварват без да се прибират. 

    Склоновете на южен Кавказ
    Това беше разходката ни до някои от най-известните забележителности в Армения и Задкавказието. Богатата арменска история се съчетава с фантастичната природа и пейзажи и прави Армения една незабравима туристическа дестинация. 

    Коментари

    Публикуване на коментар