Анкара - неочаквано приятна изненада

Пътешествието ни с кола из Турция започна от колоритния Истанбул, продължи на изток към древната хетска столица Хатуша и се насочи към Анкара. Тук изкарахме само два дни, в които посетихме едни от най-основните забележителности на града – мавзолеят на Ататюрк, замъкът на Анкара и Музеят на анатолийските цивилизации. Съжалихме, че не отделихме повече време за столицата, но програмата ни притискаше. Трите туристически обекта, които видяхме, са едни от главните забележителности на Анкара. Повече за тях разказвам в следващите редове. 

    Един от символите на столицата

    Мавзолеят на Ататюрк

    Мустафа Кемал Ататюрк е роден в Солун през 1881 г., а той тогава е в рамките на Османската империя. Държавникът постига немалко военни и политически успехи. Провъзгласен е за президент на новосъздадената Турска република през 1923 г. Ататюрк въвежда редица реформи в политически, културен и религиозен план, които тласкат страната към европеизация. Поставя основите на парламентарна демокрация, въвежда реформа за равни права на жените, въвежда нова турска азбука – буквен вариант на латинската азбука, която заменя старата османска азбука.

    Церемониалният площад пред мавзолея
    Залата на честта
    Символичният саркофаг на Ататюрк в Залата на честта

    Фереджетата, бурките, чалмите и фесовете са забранени в правителствени учреждения. Ататюрк се изправя срещу ислямизма и издига идеологията кемализъм – модернизация по западен образец и противопоставяне на културните традиции, заложени в Корана. На много места в Турция видяхме неговия портрет. Турците го обичат и уважават така, както ние почитаме Васил Левски.

    Комплексът се посещава целогодишно от милиони посетители

    Строежът на мавзолея Анъткабир е започнат през 1944 г. и окончателно завършен през 1953 г. Хълмът Расаттепе е централно място в Анкара и се вижда от всички части на града. На мястото са открити артефакти, отнасящи се към фригийската цивилизация, поместени в Музея на анатолийските цивилизации. Мавзолеят е построен от мрамор и камък, донесени от различни части на Турция.

    Мавзолеят фронтално

    В комплекса има четири основни места – Алеята на лъвовете, Церемониалният площад, Залата на честта (с надгробния камък) и Паркът на мира, който обгражда комплекса. Алеята на лъвовете е дълга почти 300 м и по дължината й се редуват 12 двойки лъвове, изваяни в стила на хетските находки. Посещението на мавзолея на Ататюрк отнема не повече от 2 часа и няма входна такса.

    Скулптура на турски мъже
    В музея е изложена колекция от автомобилите, с които пътувал Ататюрк
    Анкарският замък

    Замъкът в Анкара

    Най-ранното укрепление тук датира от 8 в. пр. Хр., по времето на фригите, а през 278 г. пр. Хр. било преправено от галатите. След това се ползва от римляни, преправя се от византийци, селджуци и накрая от представители на Османската империя. В зоната около и вътре в укреплението, която е и най-старата част на Анкара, има добри примери за традиционна архитектура.  

    Покрай крепостните стени
    Кулите са отворени за посещение

    Замъкът търпи постоянни нашествия и промени. През 217 г. римският император Марк Аврелий Север Антонин Август реконструира стените, а след войната с персите замъкът е почти изцяло разрушен. През 7 в. римляните реновират стените, а Константин Велики построява нова външна стена. През 1073 г. обектът е превзет от селджуците, а през османския период, синът на Ибрахим паша Паргалъ, първият велик везир на Османската империя, го ремонтира. 

    От всички краища се разкрива панорамна гледка към града
    Каменен блок с надпис, вероятно взет от друго място през римско или византийско време
    Традиционна турска къща

    Къщите, разположени във вътрешността на цитаделата, са в познатия ни стил – с бели варосани стени, дървени прозорци и покриви с червени керемиди. Улиците между тях са тесни и калдъръмени с множество магазини за сувенири и традиционни ресторанти. На улицата жени продават ръчни плетива и ръчно направени бижута. Песните на улични музиканти прекъсват тишината и подсилват ефекта от посещението. От кулите, на които можеш да се покатериш, се открива 360 градусова гледка към Анкара. 

    Малък площад във вътрешността на крепостта
    Магазините за сувенири са на всеки ъгъл
        Интериор на ресторант
    Пред мен в чинията има ястие от нещо като месни пелмени с кисело мляко и подправки
    При посещение в Анкара, силно препоръчвам да разгледаш този музей

    Музеят на анатолийските цивилизации

    Първият музей в Анкара отваря врати през 1921 г. Създаването му е по идея на Мустафа Кемал Ататюрк, след като събраните хетски артефакти от цялата страна стават многобройни. Един от най-добрите музеи в света събира предмети на древни анатолийски цивилизации от старокаменната епоха, халколита, старобронзовата епоха, епохата на асирийските търговски колонии, старохетската и епохата на Хетската империя, Фригийското царство, Царство Арарат и други. Колекцията от монети включва екземпляри от първите сечени монети до съвременни такива и е едно от нещата, които правят музея уникален. 

    Ортостат (квадратен каменен блок, отнасящ се към 900-700 г. пр. Хр.); едната от фигурите на колесницата държи юздите на коня, докато другата стреля с лък. Под краката на коня лежи съблечен техният враг със забита стрела в бедрото.
    Фригите почитали много божества, но само едно било изобразено като човек - това на Богинята „Матар“, чието име означава „майка“. 
    Ваза Инандък – важна вещ при разбиране на религиозните церемонии у хетите
    Войнът от Царската порта в Хатуша (оригиналът)
    Ето я и репликата на място
    Централна улица в Анкара

    По улиците на Анкара

    Центърът на турската столица представлява широки булеварди, множество магазини, заведения за бързо хранене, големи площади и административни сгради. Усеща се, че си в столицата по няколко причини: значително по-малко хора и туристи, отколкото в Истанбул, цените са осезаемо по-ниски, по-малко туристически капани. Това, което не видях в Истанбул, тук бяха младите, алтернативни хора, по-малко на брой забрадени жени и не на последно място – в заведенията се продаваше и пиеше алкохол (предимно бира). Прави впечатление стремежът към по-европейски начин на мислене, а дали е така, мога да потвърдя при следващото си посещение, което се надявам да е скоро.

    Модерен град, в който кипи живот

    Столицата на Турция е с няколко века по-млада от Истанбул и съвсем разбираемо остава в сянката на космополитния град, но също заслужава внимание. Историческите забележителности тук не са толкова многобройни, но градът притежава собствена атмосфера, която се доближава повече до тази на голям европейски град, отколкото на източен. След Анкара продължихме към следващата дестинация от пътешествието ни с кола из Турция - античният град Никея. 


    Коментари