На ски и сноуборд в Румъния - най-младият ски курорт Трансалпина


Откритият през 2011 г. ски курорт Трансалпина се намира в Южните Карпати в Румъния, на около 1900 м н.в., има 2 кабинкови лифта и един седалков лифт, 2 влека тип котва, 7 писти с обща дължина 9,5 км, гледка към язовира Видра и чудесни гори. Ски курортът се намира в окръг Вълча и често се случва снегът да мине първо през северната ни съседка преди да дойде при нас. На румънска територия има 98 ски центъра. Трансалпина е най-новата и модерна зона, но вече се нарежда в класацията на топ 10 румънски ски курорта. Повече за разположението, условията, цените и структурата на ски зоната разказвам в следващите редове.

    Между Петрошани и Трансалпина има няколко хижи

    Отсядане

    Градът, в който отсядаме - Петрошани, представлява малък, провинциален град и много прилича на Перник. В града няма нищо интересно, но има достатъчно супермаркети, банкомати и заведения в центъра, а през зимата има и открита ледена пързалка. Петрошани се намира на 419 км от София и на 300 км от Букурещ. Минава се през Видин, но тъй като след границата в тази част на Румъния няма магистрали,  пътуването става доста дълго – около 7 часа. Пътят минава през населените места и в повечето от тях ограничението е 80-90 км/ч. За съжаление в близост до курорта има много малко места за настаняване като хижи и къщи за гости. В Петрошани има достатъчно места за отсядане и обикновено си запазваме нощувки през booking на прилични цени. Лично аз препоръчвам Garsoniera Mihaela - цял апартамент на разположение на ниска цена, близо до супермаркети, банкомати и с две заведения точно до него.

    В центъра на града има комплекс с ледена пързалка, заведение за хранене, казино и бар
    Румънският Трансалпина

    Ски курорт Трансалпина

    От Петрошани до Transalpina води път, дълъг само 37 км. В началото е разбит с дупки и се кара бавно, но постепенно става по-добре и вече накрая може да се насладиш на заснежените борчета по склоновете около теб. Пресича се международният път Трансалпина DN67C - най-високият път в Карпатите и Румъния. След около час се пристига на паркинга на курорта. Няма как да го объркаш – на пътя има павильонче със скара, виждат се лифтовете и ски касите, които са точно до входа на лифта. Еднодневната карта за възрастни струва около 150 леи (60 лв).  Паркингът е безплатен. Има ски гардероб. От долната станция тръгва кабинков лифт към първата зона на курорта. Гледката към язовир Видра – най-високата точка на проход Трансалпина, и към заснежените върхове в далечината прави мястото невероятно красиво.

    Слизайки от лифта, ще видиш влека, заведението и началото на най-дългата писта тук

    Първа зона

    Пистата, която започва от горната станция на първия кабинков лифт, е дълга 2257 м и по трудност е червена. Почти през цялото време върви под лифта, като към края се разклонява от двете му страни. Отдясно има голямо сечище, което при наличието на достатъчно сняг, е приятно за каране. Има и кратки гористи места, през които човек може да си намери хубава алтернатива за неутъпкан сняг. Лесно достъпните части, разбира се, първи се карат и се утъпкват бързо.

    Заведението, в което може да се сгрееш за малко с топла напитка
    Горната част на основната писта, която минава под лифта
    Вдясно на лифта, където може да се кара и в горите около пистата
    С редовно следене на прогнозата на Трансалпина може да се хване много хубаво каране
    Един от вариантите за излизане от гората скиорско ляво към пистата

    Влекът тип котва те качва до най-високата точка на тази част на курорта. От нея се спускат 2 кратки писти с дължина 730 м и не представляват нищо интересно. По-скоро интересно е да се хване вдясно от котвата, където има кратко каране през широк, но сравнително полегат склон. От лявата страна на двете писти има бейби влек и писта към него с дължина 350 м.

    Поглед към курорта, качвайки се с влека
    Две кратки писти минават от двете му страни
    Спускането отгоре е по предимно равен терен
    Пистата е широка и затова е подходяща за начинаещи
    Карта на курорта и разделението по зони

    Втора зона

    Курсът на другата кабина започва там, където спира първата, тоест трябва само да се прекачиш. Тя свързва двата хълма, между които има долина. Слизайки от нея, възможностите са две: да хванеш ски пътя, който води към котвата на първа зона, и който е адски полегат и неудобен за сноубордисти, или да се спуснеш по две писти, които водят към началото на седалков лифт. Едната писта е синя и е дълга 1230 м, другата е зелена и е дълга 675 м, като в края си се слива със синята. Възможно е и каране под лифта, а ако не закъсняваш сутринта, след снеговалеж ще хванеш първите линии. 

    Горите между двата склона, свързани с лифт
    В кабинковия лифт
    Седалковият лифт

    Тук теренът е интересен за ски, тъй като около лифта се простират обширни склонове, обградени от гори. Тях не сме пробвали, понеже скиорско ляво водят към дере на река, от което няма да излезем с часове, а скиорско дясно отдалечават от лифтовете. Затова препоръчвам да разучиш добре терена в случай, че искаш да пробваш някоя гора. Под и около лифта има достатъчно място за каране, а горите в първа зона ми се струват по-надеждни и сигурни. 

    Първа зона се намира на съседния склон, а изглежда толкова далеч
    Хубавите дни трябва да завършват подобаващо

    Лични впечатления 

    Трансалпина е много приятен ски курорт с модерна инфраструктура, приемливи цени и красиви гледки. Предимството тук са двете зони, които са свързани помежду си. Бързите лифтове разпределят потока от скиори и бордисти равномерно. Пистите са разнообразни, но преобладават сините и зелените такива, което прави мястото изключително подходящо за начинаещи. Горите в първата зона са с приятен наклон, редки и можеш да хванеш много места, на които ще оставиш първи следи. При добро разучаване на терена спускането е забавно, а липсата на хора го прави още по-хубаво. Питали са ни какво правим в Румъния при положение, че имаме толкова курорти в България – отговорът е, че си гоним снега, а когато в Румъния има хубава прогноза за сняг, имаме повод да отидем на кратка ски екскурзия в чужбина.  


    Коментари