Ски курорт Канин-Села Невеа – да покараш над облаците с гледка към Алпите и Адриатическо море

Словения е една от най-близките до България алпийски страни с множество малки ски центрове. Курортът Kanin-Sella Nevea се намира едновременно в Словения и Италия на височина от 2300 м. Пистите са разнообразни, лифтовете са модерни, а двете ски зони са свързани помежду си и за тях важи една ски карта. Мястото предлага чудесни условия за пистово и извънпистово каране, скално катерене, парапланеризъм и туризъм. Повече за тази интересна зимна дестинация разказвам в следващите редове.

    Паркингът на ски курорта

    Словенският Канин-Бовец

    Решението ни да покараме в Словения беше породено от липсата на сняг на родна земя. Обикновено още от декември словенските върхове са покрити със сняг, а карането тук е възможно до късен май и мое лично мнение е, че една ски ваканция тук би била напълно оправдана. Бовец е най-високият ски център в Словения, простиращ се на височина от над 2000 м, до който те качва малък кабинков лифт. 

    Долна станция на лифта

    Паркингът на курорта е безплатен, а дневната ски карта за възрастни струва 39 евро. Ще ти вземат 5 евро депозит за пластиката, но ако я върнеш до края на деня, ще ти възстановят сумата за него. Има възможнот да се купи лифт карта само за словенския курорт, т.е. без италианския, но няма смисъл.

    Най-горе в курорта Бовец-Канин

    Качвайки се нагоре с кабинковия лифт, имахме добра възможност да огледаме под и окололифтието, където за съжаление нямаше никакъв сняг. В силни зими тук би станал чудесен и много дълъг фрирайд в горист терен с идеален наклон. Разбира се, теренът трябва да се проучи предварително, тъй като има множество пещери и долини по него и такова решение няма да е шега.

    Над облаците
    Изглед от един от лифтовете
    Прекрасната гледка към върховете в далечината

    На територията на Словения се простират Юлийските Алпи – те заемат част от Италия и Словения, като най-високият им връх на словенска земя е Триглав – 2864 м. Склоновете са скалисти, стръмни, изградени от варовик и доломит, откъдето идва и името на Доломитовите Алпи. В словенската част на курорта пистите са по-малко на брой от тези в италианската. Интересното обаче е, че първите са огряти от слънце почти през целия ден, докато вторите са почти постоянно на сянка, което е предпоставка за по-твърди и по-заледени условия в италианския курорт. 

    Гондолата, свръзваща двата курорта

    Между двете зони се спуска долина, в която има хижа, писти и голяма гондола, която свързва Канин със Села Невеа. От лявата страна на планината започва италианският курорт. Казват, че при хубаво време от тук може да се види Адриатическо море. Ние не го видяхме, но алпийското море от върхове в далечината беше не по-малко впечатляваща гледка.

    От тук се хваща гондолата за качване до най-горната част на Канин
    Влек тип-котва, водещ към кратка, синя писта, подходяща за учащи се
    Ресторантът Prestreljenik, в който можеш да отмориш със студена бира или топла напитка и гледка към върховете на Юлийските Алпи
    Алпите се характеризират с отвесните си скали и Словения не е изключение
    Изглед към курорта Бовец-Канин в края на деня

    Италианският Села Невеа

    Куротът от тази страна е по-широк и тук преобладават червени и черни писти с няколко зелени трасета в долната част за цвят. Както вече споменах, слънцето тук в началото на зимата не огрява, затова повечето от тях са твърди и дори на места заледени. Откъм разнообразие италианските писти превъзхождат тези в словенската част на курорта. В долната част на Села Невеа са разположени няколко хотела (без да е излишно застроено), паркингът, заведение за хранене и кабинков лифт, който тръгва от 1140 м.

    В подножието на италианския курорт

    Тази част на Италия се намира в административния регион Венеция Джулия, а пистите са част от планината Канин. Общата дължина на курорта между Италия и Словения е 15 км. Италианската зона разполага с писти с обща дължина 10 км, като преобладават трудните писти, а дори една от тях беше затворена за състезание. 

    Карта на курорта Канин-Села Невеа

    Отсядане и хапване

    Ако решиш да атакуваш Канин-Села Невеа от словенската част, то възможностите за отсядане са предимно в малки селища в алпийски стил. Толкова са чаровни, че бързо ще се влюбиш в тях. Най-близкото до курорта такова е градчето Бовец. Намира се на 136 км от столицата Любляна в близост до границата с Италия, а надморската му височина е едва 434 м. 

    Алпийското селце Бовец
    Една от най-вкусните супи, които съм опитвала в последно време

    В Бовец има симпатично ресторантче с висок рейтинг на име Gostisce Sovdat. Тук ядох най-вкусната супа Jota – традиционна супа от боб, кисело зеле и пушено месо. Препоръчвам! Селището, в което бяхме отседнали, се казваше Кобарид. Намираше се на около 20 мин с кола от ски курорта и откъм цени беше една идея по-евтино от Бовец. Архитектурата в тази част на Словения е алпийска – къщите са с типичните покриви, в центъра на селцата има малък площад с катедрала, кафене, малка бакалия. В края на декември откъм хора беше доста пусто, вероятно защото зимният сезон тепърва започваше. 

    В Кобарид си намерихме заведение за бързо хранене, но в тази част на Словения под италианско влияние преобладаваха пицариите
    Изгрев над Кобарид, Словения
    Словенско селце в Юлийските Алпи

    Как се стига?

    Най-бързият път от България до Бовец в Словения е през Сърбия и Хърватия. Отнема около 12 часа стегнато каране. Не бих казала, че пътуването с кола е евтин вариант – колкото по на запад отиваш, цените на горивата стават все по-високи, а и пътните такси допълнително натоварват разходите. От друга страна през цялото време се шофира по бързи магистрали, а не както за ски курорта Трансалпина в Румъния – през населени места. 

    На фона на заснежените върхове към Италия

    Лични впечатления

    От години си мисля как ми се иска да видя словенските Алпи и ето че най-накрая имах повод да го направя. Курортът Канин-Села Невеа е място, което не отстъпва по височина, бързина на лифтовете, разнообразие от писти, възможности за фирайд и красота на големите ски курорти в съседните страни. Разположението му на територията на две държави го прави специален, а цената на дневната ски карта дори е по-ниска от тази в Банско. Освен до Италия, тази част на Словения е близо и до австрийските курорти. Селцата в Юлийските Алпи имат свой специфичен чар, местните са много земни, а храната е вкусна. Който е ходил, знае, че Алпите са не само бързи лифтове и разнообразие от писти, те са цяло, уникално само по себе си преживяване. 


    Коментари