Сгушеното в планината с. БоженциАко се запътиш към района на Габрово, задължително се отбий до архитектурен резерват Боженци. Сгушено в планината, това райско място пресъздава българските традиции от 18 и 19 в. Боженци се намира на 15 км източно от гр. Габрово и на 24 км от гр. Трявна. Само по себе си селото не е голямо, но си отдели един ден, за да го опознаеш напълно и да му се насладиш на спокойствие. Какви са легендите, разказвани тук, какво можеш да разгледаш, къде да отседнеш и накъде да се разходиш, разказвам в следващите редове. 


  Входът на архитектурен резерват Боженци

  Легендата

  Свързана е с търновска болярка на име Божана. След завземането на столицата Търново от османците през 14 в., тя се заселила тук с други боляри. При идването си, те донесли със себе си богата култура и традиции. През 18 и 19 в. тук се развивали предимно търговията и занаятчийството.

  Боженци

  Архитектура

  Къщите са в типичен възрожденски стил и повечето от тях са на два етажа. Обикновено на първия се намирал дюкянът, докато вторият бил жилищният етаж. Покривите на къщите са от каменни плочи, а криволичещите между тях улици задължително са калдъръмени.

  Типични боженски къщи
  Обикновено са на 2 етажа
  И с чардак
  В селото има общо 6 къщи за гости, всяка от които издържана в архитектурен стил от 18 или 19 в. с характерните за боженските къщи чардаци. Могат да се наемат както отделни стаи, така и цяла къща. Цените варират около 20 лв нощувка на човек.

  Къщите за гости тук са 6 
  Отсядането тук е подходящо както за скромен кръг от хора, така и за големи компании

  Обекти

  На територията на резервата се намират няколко къщи музеи, в които са поместени различни експозиции. Етнографска експозиция от 18 в. може да се разгледа в къща музей „Баба Райна“, която е най-старата къща тук. В къща музей „Дончо Попов“ е представен битът на местните хора от 19 в. Къщата била собственост на заможния търговец на вълна и кожи.

  Къща музей "Баба Райна" вляво
  Новото школо
  Експозицията „В историята остават лудите глави и щедрите дарители“ се намира в Новото школо и представя историята на селото и фамилиите му. Един от най-интересните обекти в с. Боженци е менгемата – работилница за пречистване на восък от 19 в. Продължаваме нататък и стигаме до църквата - типично по възрожденски, в двора й се намира килийното училище. Днес то се използва за различни изложби. Храмът „Св. Пророк Илия“ е издигнат през 1840 г. със съгласието на османската власт.

  Цени за посещение на музей
  Възрастни – 6 лв
  Ученици и хора с увреждане – 5 лв


  Ретро механа
  Музеен магазин
  От музейния магазин можеш да си тръгнеш с магнитче, продава се керамика, полускъпоценни камъни и минерали, книги, дървени изделия и картини. Струва си да се погледне и културният календар, организират се различни изложби, ателиета, уроци и срещи. Ако огладнееш, в механите сервират традиционни български ястия, а за да се подсладиш или изпиеш кафе на пясък, на помощ идва шекерджийницата.


  На територията на Боженци има 4 механи
  Както и шекерджийница, където да опиташ бяло сладко
  В шекерджийницата

  Екопътеки

  Има няколко пътеки от и към Боженци, които са чудесни за разходка в гората. Това е пътека до Трявна, екопътека до Габрово и екопътека до Дряновски манастир. Екопътеката „Римският път“ от с. Боженци до местност Градище над Габрово е дълга 8 км и минава по стар римски път, който съществувал още от 4 в.

  С. Боженци е свързано с Габрово, Трявна и Дряновски манастир чрез екопътеки
  С пътеката до Габрово са свързани две истории. Първата е от 19 в. и разказва за моряк на име Богдан от с. Боженци. Прибирайки се, край Одрин разбойници го ограбили и убили. Властите хванали разбойниците и изпратили вещите и парите му на неговата майка. Със средствата в памет на сина тя проправила пътя до Радолов дол. Другата е свързана с Дядо Миньо Попа. Той давал пари да се поддържа пътят, тъй като се разхождал бос по него с цел да не износва обувките си. 😏

  Механа

  Дърводелски изделия
  Архитектурен резерват Боженци е едно от местенцата, с които ще впечатлиш всеки чужденец, но ако самият ти не си бил все още там, силно ти препоръчвам да го включиш в списъка си от дестинации. Може да се съчетае в един уикенд с разходка до Етъра, Габрово или живописната Трявна – все места в сърцето на България, които няма да те оставят безразличен.


  Коментари