Забележителности в Трявна и идеи за дейности в региона


Разположен в Централна Стара планина, град Трявна се слави с богато културно и историческо наследство. Част от него е добре запазената възрожденска архитектура и впечатляващото изкуство, дело на местни майстори. Освен забележителностите на града, в района на Трявна се намират интересни места, с които можеш да си спретнеш разнообразно пътешествие до сърцето на България. Статията е разделена на 2 части - в първата част описвам основните забележителности, а във втората - няколко идеи за интерени дейности в района.

    Забележителности в Трявна

    При първото си посещение в града (вероятно и при твоето ще направиш така) обиколих основните културни и исторически паметници - църквата, тревненското школо, часовниковата кула, площада, Гърбавия мост, Даскаловата къща и улицата на занаятите. В следващите редове разказвам малко повече за всеки един обект.

    Храм "Св. Архангел Михаил"  

    Църквата била изградена по случай победата на царете Асен и Петър над византийците през 1190 г. Разрушавана и препостроявана е два пъти, а желязната порта е единственият останал оригинал. През 1814 г., когато изграждали часовниковата кула, жителите на града помолили да преизградят и църквата. На втория етаж се помещава музей на иконите, входната такса за който е символичният 1 лев. 
    Красивият двор
    Църквата отвън
    Интересен факт е, че в периода 1851-1866 г. църквата разполагала със собствени пари. През 1855 г. тук било открито девическо училище. В него момичетата се обучавали на готварство, ръкоделие и други подобни полезни дейности.

    Входът
    Дворът на тревненското школо

    Музей на тревненското школо

    Или както подсказва табелата на входа, тук ще видиш взаимното училище, стари часовници, изложба на братя Казакови, проф. Кънчо Цанев, проф. Иван Газдов, Иван Попдимитров. В първата зала, часовниковата зала, са изложени най-ранно използваните часовници - пясъчните.

    Часовниковата зала
    Към експозицията може също да се види настолен часовник, музикална кутия, времеизмерителни уреди от Античността и Средновековието, воден измерителен уред, стенен часовник със сигнално биещо устройство, стенен с кукувица и др.

    Първите часовници били доста интересни 
    С течение на времето се усъвършенствали
    Към останалите зали
    Във втората зала се помещава творчеството на Димитър Казаков и Никола Казаков. Третата зала е посветена на Иван Попдимитров - първият български художник, излагал своите творби в прочутите парижки салони. На него пронадлежала и първата самостоятелна изложба след Освобождението в залите на Народното събрание. Рисувал светска живопис, предимно портрети, както и иконопис.

    Последната зала е класната стая
    Първото светско училище в Трявна отворило врати на 26 октомври 1839 г. То било сред първите в България, в които се преподавало по взаимноучителната метода. При нея по-напредналите ученици учели по-малките и неопитни.


    Различните класове
    В учебната стая имало пейки, всяка от които представлявала един клас. Най-малките седяли на първата пейка с пясъчниците и пишели по пясъка с пръсти. По-образованите заемали втория чин и пишели върху плат, а най-напредналите се учели да пишат с перо върху хартия. Едновременно се обучавали до 200 деца. За дисциплината били предвиждани табелки според поведението: ленив, непокорен, прилежен, мъдър и др.


    Музей на тревненското школо работно време
    1 април - 30 септември: 9 - 17:45 ч.
    1 октомври - 31 март: 9 - 16:45 ч.

    Входна такса
    възрастни: 3 лв, пенсионери: 5 лв, ученици: 2.50 лв

    Занимания:
    писан бръшлян, редене на пъзел, аплокиране, обучение по дърворезба



    Часовниковата кула и площадът

    На излизане от старото школо се намира площадът с кулата. Строена през 1814 г., часовниковата кула в Трявна свързва площада и стария каменен мост. Площадът е заобиколен от запазени възрожденски къщи и носи името "Дядо Никола". В близост се намира църквата "Св. Архангел Михаил", както и Старото школо.

    Впечатляващите тревненски къщи и покривите им с каменни плочи
    Площадът в Трявна
    Часовниковата кула отблизо

    Гърбавия мост

    През града минава река Тревненска. Тя извира от Балкана и малко преди Велико Търново се влива в р. Янтра. Продължавайки разходката си, ще преминеш през Гърбавия мост, който пресича реката. Построен бил между 1844-1845 г. от Димитър Сергюв. Наречен е така, заради гърбицата в среда му. Мостът е изграден в римски стил и днес е един от символите на Трявна.

    Възрожденските къщи край река Тревненска 
    На Гърбавия мост
    Гърбавия мост и кулата
    Към улицата на занаятите

    Паметници в Трявна
    Зеленият двор пред Даскаловата къща

    Даскаловата къща

    Даскаловата къща била строена от 1804 до 1808 г. от заможния търговец хаджи Христо Даскалов и е една от най-представителните тревненски къщи от епохата на Възраждането. Тук има 2 изкуства – архитектура и дърворезба, те увековечават майсторството на Димитър Ошанеца и неговия млад помощник Иван Бочуковеца.

    В едната от стаите
    Стаята с българските владетели
    В каменното приземие се намирали стопанските помещения. На горния етаж били разположени 2 жилища, свързани в един обем с просторен чардак пред тях. В пристройката към Даскаловата къща днес се намира единственият в страната музей на дърворезбарското изкуство.

    Гледката от чардака на втория етаж
    Дърворезбарската украса свидетелства за добрия вкус и издигнатото обществено материално положение на нейния стопанин. В 2 от стаите могат да се видят слънцата, дело на Иван Бочуковеца и Димитър Ошанеца, които били в надпревара помежду си.

    Юлското слънце от Иван Бочуковеца
    Според легендата, майсторите работили от Гергьовден до Димитровден, а резултатът бил впечатляващ. Дърворезбата се наблюдава навсякъде из къщата - по долапите, колоните, краси предметите от всекидневния бит, а чергите, миндерлъците, възглавниците и кърпите придават допълнителен уют.

    Една от стаите в къщата - свидетелство за добрия вкус на нейния собственик
    Детайлите, които придават уют
    Даскаловата къща има историческа стойност. Тук нощувал Васил Левски, както и квартирувал щаб от лявата колона на генерал Святополк Мирски.

    Стаята със слънцето


    Даскалова къща работно време:
    9 – 18:45 ч. 

    Входна такса:
    Възрастни: 3 лв, пенсионери: 2 лв, ученици: 1 лв 


    Едно интересно занимание

    Урок по дърворезба

    Една от атракциите в музея е урок по дърворезба, който изпробвах и аз. Беше доста трудно начинание и осъзнах, че хич ме няма с длетото, но пък накрая ако си толкова зле (колкото мен), майсторите ще ти помогнат и ще си тръгнеш с красиво издялана дървена лъжица. Като цяло е интересно изживяване и е готино да се пробва. 

    С малко помощ и аз си тръгнах с красиво издялана дървена лъжица
    Занаятчийската улица

    Улицата на занаятите

    След Даскаловата къща е ред на улицата на занаятите, наречена "Петко Рачов Славейков". Различни дюкяни, магазини за сувенири, кожар, шекерджийница, ножар, кафе на пясък са само част от нещата, които предлага павираната улица. Разбира се, възрожденските къщи са неразделна част от пейзажа.

    Цървулджия 
    Един от типичнте за Трявна художествени занаяти бил казаслъкът - изработка на различни видове украса от коприна – колани, пискюли за фесове, колани за офицерски униформи и др. Началото било поставено през 1670 г. Първо се избирал материалът, след това се боядисвал с растителни бои в тъмночервено или тъмносиньо, след което се изпирал, за да се изпита трайността на добития цвят.

    Улицата на занаятите
     Тук човек може да опита кафе на пясък
    Продукцията на казасите се изнасяла в Цариград, Бейрут и др. След 1850 г. в града имало 45 майстори, а наетите им работници наброявали 1000 души. След Освобождението казаслъкът запазил пазарите си в чужбина.

    Обратно към Гърбавия мост


    Паметникът на Петко Славейков

    Друг паметник, който няма как да пропуснеш. След години странстване, през 1849 г. Петко Славейков намерил убежище в Трявна от преследванията на гръцките владици. Преподавал в града близо 8 години, като оставил своя немалък принос в училищната дейност. Част от него било налагането на строг контрол върху тревненските първенци, които злоупотребявали с училищните средства, и разделянето на училището на взаимно и класно.


    Дейности около Трявна

    Вероятно ако отидеш за повече от 2 дни в Трявна, ще ти трябват идеи за интересни активности в района също. На помощ идват готините хора от Gabrovo Plus, които предлагат изживявания под формата на организирани турове из околностите на града, Габровския Балкан, Природен парк "Българка" и др. Нашата програма с тях включваше преход в Тревненския Балкан и велотур обратно до Трявна. Ето как премина.

    Гарата в Трявна

    Приключение с влак и пеша

    Сутринта започна с отправяне към ж.п. гарата на Трявна, където щяхме да хванем влака посока гара Плачковци. След краткото пътешествие, се отправихме на лек поход из природен парк "Българка", част от Тревненския балкан. Първата спирка беше малък параклис, където ни очакваше топъл чай и домашни сладки за подкрепа. Тук човек може да запали и свещ, ако иска.

    Гара Плачковци
    През природен парк "Българка"
    Първата спирка беше малък параклис

    След това буквално хванахме гората. Теренът и маршрутът бяха леки и приятни. По пътя организаторите ни разказваха подробно за растителния и животинския свят в региона. Разглеждахме различни билки, див чесън и събирахме ядливи гъби.


    Из Балкана
    Едно от нещата, които изобилстват в природен парк "Българка", са буковите гори. Широколистната растителност събира голямо количество вода и предпазва от наводнения, тъй като разпределя водното количество през годината. В парка се среща бял бор, черен на места, череши и над 60% бук. Биоразнообразието тук е голямо. Част от пешеходните маршрути изпълняват ролята и на вело маршрути.

    Природата тук
    Параклисът под връх Голям Кръстец

    Връх Голям Кръстец

    Тревненският балкан не е от най-високите части на Стара планина, но ако човек търси денивелация, има къде да я намери. Целта ни беше да стигнем до връх Голям Кръстец, висок само 1007 м. Легендата за него се свързва с мощите на Св. Иван Рилски. Едно от местата, където нощували преносителите им, било тук. Години по-късно бил направен този параклис, който е сравнително млад.


    Параклис "Иван Рилски, вр. Голям Кръстец
    Един от най-ниските върхове, на които съм била 😄
    В района се намира Царева ливада. Името идва от пасбищата на това място, които били ползвани за царските коне по времето, когато Търновград бил столица на България. Тук се намира и Царски кладенец – друго историческо място. Тези места не са добре проучени, но имат своята историческа стойност.

    Панорамната гледка
    Не е зле да попаднеш на нещо такова в гората след преход

    Вкусна спирка и колела на връщане

    След като приключи походът ни, организаторите ни изненадаха с вкусна спирка в гората. Чакаха ни свежи плодове и сок от бъз. Това също беше част от програмата с Gabrovo Plus. Според мен, цялото изживяване е чудесна идея за организиране на тимбилдинг.

    Сок от бъз преди тръгване
    Колелата ни очакваха
    Събрахме сили тук и се насочихме към третата част за деня – връщане с колела. Имахме избор за каране в гората или по асфалтирания път. Маршрутът минаваше през гори и поляни, гледките от които бяха прекрасни и затова спирахме за почивки. Минахме през Бъзовец, Плачковци и така карахме до Трявна. Цялото преживяване беше наистина приятно. 

    Не бях карала колело от доста време, добре че не се забравя така лесно 😉
    Местата, през които минахме, бяха умопомрачителни
     Къщите в село Плачковци

    Бирария Трявна и дегустация на бира 

    Който ме познава, знае, че много обичам бира и когато разбрах, че ще дегустираме, бях леко превъзбудена.😀 Бирария Трявна се намира на площад "Дядо Никола" и няма как да я пропуснеш.  

    Бирария Трявна откъм площада
    Тук бирата се вари в малката пивоварна отстрани, като се използват натурални белгийски продукти по традиционна белийска рецепта. Има 4 вида жива бира, към която се предлагат и различни вкусотии за хапване. Място, което задължително посещавам, когато съм в Трявна.

    От всички видове любима ми е светлата

    Бирарията разполага и с маси отвън с гледка към Гърбавия мост
    След цялото обикаляне човек има нужда от нещо такова

    Време за релакс

    Приключението в Трявна нямаше да бъде същото без намесата на Хотел Калина Палас. Неделята преди тръгване изкарахме цял ден на зеления райграс с гледка към града, където събирахме слънчеви лъчи, съзерцавайки възрожденска Трявна, а някои от нас дори пробваха вътрешния басейн, масажа (аз и беше мноого приятно) и солната стая в спа центъра. 

    Гледката от хотела
    Стаите бяха уютни и разполагаха с всичко необходимо
    Сутрините ни започваха с разнообразна закуска от шведска маса и кафе, а вечер се събирахме в градината на ресторанта и изкарвахме часове в смях и приказки. 

    В двора на хотела се намира ресторантът с барбекю
    Трявна е един от любимите ми възрожденски градове, не само заради запазената си архитектура, но и заради разположението си в сърцето на България. Тук се пазят и прилагат някои от традициите ни и силно се надявам повече хора да го осъзнават, в резултат на което да успеем заедно да ги запазим. Затова дори един изкаран уикенд тук може да помогне, като се подпомага туризмът в тази част на България. А изследвайки Балкана наоколо с немного усилия, човек бързо може да се запознае с красивата природа на Централен Балкан. 


    Коментари

    1. Определено има какво да се разгледа в Трявна. Била съм веднъж за кратко там и разгледах само часовниковата кула.

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Не знаех, че може да се разгледа отвътре. Ще поправя тази грешка при следващото си ходене в града.

        Изтриване

    Публикуване на коментар