Из възрожденска Трявна - забележителностите на града


Разположен в Централна Стара планина, град Трявна се слави с богато културно и историческо наследство. Част от него е добре запазената възрожденска архитектура и впечатляващото изкуство, дело на местни майстори. Посещението ми в града включи обиколка на църквата, тревненското школо, часовниковата кула, площада, Гърбавия мост, Даскаловата къща и улицата на занаятите. Малко повече за тях разказвам в следващите редове.


Храм "Св. Архангел Михаил"  

Първото, което разгледах в Трявна, беше църквата. Изградена била по случай победата на царете Асен и Петър над византийците през 1190 г. Църквата била разрушавана и препостроявана два пъти, а желязната порта е единственият останал оригинал.
Красивият двор
Църквата отвън
През 1814 г., когато изграждали часовниковата кула, жителите на града помолили да преизградят и църквата. На втория етаж се помещава музей на иконите, входната такса за който е символичният 1 лев. Интересен факт е, че в периода 1851-1866 г. църквата разполагала със собствени пари.

Входът
През 1855 г. тук било открито девическо училище. В него момичетата се обучавали на готварство, ръкоделие и др.

Дворът на тревненското школо

Музей на тревненското школо


Или както подсказва табелата на входа, тук ще видиш взаимното училище, стари часовници, изложба на братя Казакови, проф. Кънчо Цанев, проф. Иван Газдов, Иван Попдимитров.

Часовниковата зала
В първата зала, часовниковата зала, са изложени най-ранно използваните часовници - пясъчните. Към експозицията може също да се види настолен часовник, музикална кутия, времеизмерителни уреди от Античността и Средновековието, воден измерителен уред, стенен часовник със сигнално биещо устройство, стенен с кукувица и др.

Първите часовници били доста интересни 
С течение на времето се усъвършенствали
Към останалите зали
Във втората зала се наблюдава творчеството на Димитър Казаков и Никола Казаков. Третата зала е посветена на Иван Попдимитров - първият български художник, излагал своите творби в прочутите парижки салони. На него пронадлежала и първата самостоятелна изложба след Освобождението в залите на Народното събрание. Рисувал светска живопис, предимно портрети, както и иконопис.

Последната зала е класната стая
Първото светско училище в Трявна отворило врати на 26 октомври 1839 г. То било сред първите училища в България, където се преподавало по взаимноучителната метода. При нея по-напредналите ученици учели по-малките и неопитни.


Различните класове
В учебната стая имало пейки, всяка от които представлявала един клас. Най-малките стоели на първата пейка с пясъчниците и пишели по пясъка с пръсти. По-образованите заемали втория чин и пишели върху плат, а най-напредналите се учели да пишат с перо върху хартия. Едновременно се обучавали до 200 деца. За дисциплината били предвиждани табелки според поведението: ленив, непокорен, прилежен, мъдър и др.


Музей на тревненското школо работно време
1 април - 30 септември: 9 - 17:45 ч.
1 октомври - 31 март: 9 - 16:45 ч.

Входна такса
възрастни: 3 лв, пенсионери: 5 лв, ученици: 2.50 лв

Занимания:
писан бръшлян, редене на пъзел, аплокиране, обучение по дърворезба


Часовниковата кула и площадът

На излизане от старото школо се озовах на площада с кулата. Строена през 1814 г., часовниковата кула в Трявна свързва площада и стария каменен мост. Площадът е заобиколен от запазени възрожденски къщи и носи името "Дядо Никола". В близост се намира църквата "Св. Архангел Михаил", както и Старото школо.

Впечатляващите тревненски къщи и покривите им с каменни плочи
Площадът в Трявна
Часовниковата кула отблизо
Поглед към кулата от другата страна на моста

Гърбавия мост

През града минава река Тревненска. Тя извира от Балкана и малко преди Велико Търново се влива в р. Янтра. Продължавайки разходката си, преминах през Гърбавия мост, който пресича реката. Построен бил между 1844-1845 г. от Димитър Сергюв. Наречен е така, заради гърбицата в среда му. Мостът е изграден в римски стил и днес е един от символите на Трявна.

Възрожденските къщи край река Тревненска 
Към улицата на занаятите
Паметници в Трявна
Зеленият двор пред Даскаловата къща

Даскаловата къща

Даскаловата къща била строена от 1804 до 1808 г. от заможния търговец хаджи Христо Даскалов и е една от най-представителните тревненски къщи от епохата на Възраждането. Тук има 2 изкуства – архитектура и дърворезба, те увековечават майсторството на Димитър Ошанеца и неговия млад помощник Иван Бочуковеца.

В едната от стаите
Стаята с българските владетели
В каменното приземие се намирали стопанските помещения. На горния етаж били разположени 2 жилища, свързани в един обем с просторен чардак пред тях. В пристройката към Даскаловата къща днес се намира единственият в страната музей на дърворезбарското изкуство.

Гледката от чардака на втория етаж
Дърворезбарската украса свидетелства за добрия вкус и издигнатото обществено материално положение на нейния стопанин. В 2 от стаите могат да се видят слънцата, дело на Иван Бочуковеца и Димитър Ошанеца, които били в надпревара помежду си.

Юлското слънце от Иван Бочуковеца
Според легендата, майсторите работили от Гергьовден до Димитровден, а резултатът бил впечатляващ. Дърворезбата се наблюдава навсякъде из къщата - по долапите, колоните, краси предметите от всекидневния бит, а чергите, миндерлъците, възглавниците и кърпите придават допълнителен уют.

Една от стаите в къщата - свидетелство за добрия вкус на нейния собственик
Детайлите, които придават уют
Даскаловата къща има историческа стойност. Тук нощувал Васил Левски, както и квартирувал щаб от лявата колона на генерал Святополк Мирски.

Стаята със слънцето

Даскалова къща работно време:
9 – 18:45 ч. 

Входна такса:
Възрастни: 3 лв, пенсионери: 2 лв, ученици: 1 лвУлицата на занаятите

След Даскаловата къща се разходих нагоре по улицата на занаятите, наречена "Петко Рачов Славейков". Различни дюкяни, магазини за сувенири, кожар, шекерджийница, ножар, кафе на пясък са само част от нещата, които предлага павираната улица. Разбира се, възрожденските къщи са неразделна част от пейзажа.

Китните възрожденски къщи
Цървулджия 
Един от типичнте за Трявна художествени занаяти бил казаслъкът - изработка на различни видове украса от коприна – колани, пискюли за фесове, колани за офицерски униформи и др. Началото било поставено през 1670 г. Първо се избирал материалът, след това се боядисвал с растителни бои в тъмночервено или тъмносиньо, след което се изпирал, за да се изпита трайността на добития цвят.

Улицата на занаятите
 Тук човек може да опита кафе на пясък
Продукцията на казасите се изнасяла в Цариград, Бейрут и др. След 1850 г. в града имало 45 майстори, а наетите им работници наброявали 1000 души. След Освобождението казаслъкът запазил пазарите си в чужбина.

Обратно към Гърбавия мост


Паметникът на Петко Славейков

След години странстване, през 1849 г. Петко Славейков намерил убежище в Трявна от преследванията на гръцките владици. Преподавал в града близо 8 години, като оставил своя немалък принос в училищната дейност. Част от него било налагането на строг контрол върху тревненските първенци, които злоупотребявали с училищните средства, и разделянето на училището на взаимно и класно.


P.S. Без въобще да предполагам в Трявна се натъкнах на бирария, където на място се вари пиво по белгийска рецепта. Разположена на площад "Дядо Никола", бирария "Трявна" предлага и доста вкусно хапване, освен пенливата течност. За завършек на обиколката в града имах нужда точно от такъв тип заведение. Препоръчвам и на теб, ако си в града и търсиш къде да изпиеш халба вкусна бира. 😉


2 коментара:

  1. Определено има какво да се разгледа в Трявна. Била съм веднъж за кратко там и разгледах само часовниковата кула.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знаех, че може да се разгледа отвътре. Ще поправя тази грешка при следващото си ходене в града.

      Изтриване

Instagram