В царството на кестена - планината Беласица и изкачване на вр. Конгур

Всеки път, пътувайки към границата с Гърция, се заглеждам в стръмните склонове на Беласица. Планината е разположена на територията на 3 държави – Гърция, Северна Македония и България, като при нас е около 1/3 от площта й. Най-високият й връх Радомир достига 2030 м. н.в., а в днешната статия описвам маршрута до връх Конгур (познат още като Голям Конгур, Конгуро или Конгоре) – 1951 м. н.в. Преди да започна с маршрута, ето един интересен факт за връх Конгур – на името му е именуван ледник в Антарктида.

 
    Есенно изкачване на вр. Конгур

    Горски пояс

    Изкачването до вр. Конгур може да започне х. Беласица, от х. Конгуро или дори от гр. Петрич. В тази статия описвам втория вариант. До х. Конгуро може да се стигне по черен път с автомобил, висок за предпочитане, но с бавно темпо ще се справи и ниска кола. От х. Конгуро тръгва пътечка през гората, която е стръмна, но скъсява пътя значително, както и черен път, който заобикаля стръмните участъци.

    Брези в Беласица
    Есенни "цветя"
    Вековен чинар
    Първата част от маршрута минава през горски пояс. В него има голямо разнообразие от широколистни дървета – вековни чинари, бук, дъб, ясен, бреза, кестен. Някои от дърветата тук са с гигантски размери. Не пропуснахме да си съберем кестени и да си наберем шипки за чай. Характерно за Беласица е пълното отсъствие на иглолистен пояс. Не след дълго се стига до местността Папульо, разположена на 1480 м. н.в. 

    Изгорялата от лятното слънце тревна растителност в тон с есента
    Горският пояс под нас
    Гръцки върхове

    Втора част от маршрута

    Излизаме от гората, наоколо става ветровито, но есенното слънце се раздава щедро.  Релефът на Беласица се характеризира със стръмни и скалисти склонове и някои дори я наричат най-стръмната планина в България. Пътеката се разделя на две – една към вр. Когур и една към най-западната точка на България - вр. Тумба, където се пресичат границите на България, Гърция и Северна Македония.

    Вр. Конгур в далечината
    Есен в Беласица

    Връх Конгур

    Последната част от маршрута към върха е от приятните и не след дълго над нас се вижда крайната точка. На върха има изоставена гръцка наблюдателна вишка и служи за ориентир. Освен нея, има останки от военна постройка, както и рамка за снимки с българското знаме. През билото на вр. Конгур минава държавната граница между България и Гърция. Гледката към езерото Керкини (Бутковското езеро) е една на милион. 

    Вече се вижда наблюдателната вишка
    Вр. Конгур
    Езерото Керкини в Гърция
    Слизането надолу стана по бързата, тоест стръмната пътечка. На места се изисква повишено внимание, но значително се скъсява пътят към хижата. Първите щрихи на есента са навсякъде около нас. Питомният кестен – запазена марка на природния парк, се среща на много места и събирането следва да бъде извършвано само от земята. В негова чест ежегодно се провежда празник на кестена. 

    Есен в Беласица
    Сезонът на шипките
    Багри
    След такъв приятен маршрут следва хапването. На хижа Конгуро готвят вкусни класически хижарски манджи и супи, има маси и пейки отвън, както и детски кът с люлки, батут за скачане, къщурки за игра. По-трудният достъп до хижата я прави по-слабо посещавана от х. Беласица.

    Хижа Конгуро

    Отсядане в хижа Беласица

    В планината Беласица има 3 български хижи – х. Беласица, х. Конгур и х. Лопово. Първата се намира на 720 м. н.в. в дълбока кестенова гора. Хижата е реновирана, разполага със стаи с 2, 4 или 5 легла, санитарен възел, топла вода, открита тераса, безплатна WIFI мрежа и паркинг. Цените са доста приемливи и е позволен престоят с домашни любимци. Хижарите са отзивчиви и личи, че поддържат хижата с любов. В района около хижата може да се практикува планинско колоездене, да се правят кратки туристически маршрути и дълги туристически преходи, ски туринг, полет с парапланер. 

    Х. Беласица
    Пространството пред хижата
    Внимание към детайла
    Името на планина Беласица е славянско и произлиза вероятно от тракийско-пеонски топоним, който означава „блестяща планина“. Природен парк „Беласица“ е най-новият природен парк в България, обявен за такъв през 2007 г. Богатото биоразнообразие, вековните гори и мекият климат на Беласица я правят едно от местата в България с голям потенциал за пешеходен туризъм, спорт и активна почивка. Развитието на туризма в тази планинска част на България тече с пълна сила и аз също препоръчвам района с две ръце.

    Коментари