На гости на Розовата долина и спа почивка в Павел баня


Павел баня е сравнително млад град, създаден след Освобождението. Сгушен е между Стара планина и Средна гора в красивата Розова долина. Заради множесвото си минерални извори, градът има предпоставки да се развива и днес е един от центровете в България, в които активно се практикува балнеоложкият туризъм. Статутът му на национален балнеоложки курорт е напълно оправдан. Ако си на туризъм в района и се чудиш къде да отседнеш, в следващите редове ще се опитам да ти помогна с избора.

    Хотел Севтополис, Павел Баня
    По покана на хотел Севтополис Медикал и СПА посетих Павел Баня за уикенд. Отидох там с майка си, защото реших, че тя е най-подходящият човек за целта (помисли и за твоята майка 😉 ). Пристигането ни беше към 11 ч. Въпреки че настаняването беше чак от 15 ч., пресоналът беше любезен и ни услужи с принадлежности, за да ползваме спа центъра и външния басейн още веднага.


    СПА услугите

    Както на повечето места, спа центърът тук съчетава няколко полезни процедури. Сауните в хотел Севтополис са 2 - финландска и билкова. Финландската е просторна с голям френски прозорец, който гледа към релакс зоната и зелената градина. Билковата разполага със същата гледка. Разликата между двете е, че температурата във финландската достига 80-90 градуса, докато в билковата 50-60 и във втората повече се набляга на благоприятния ефект на билките, отколкото на топлинното въздействие. 

    Билковата сауна е по-подходяща за хора, които не издържат на много висока температура
    Тук се набляга на благоприятния ефект на билките
    Финландската сауна с изглед към зоната за релакс и градината
    Парната баня е още по-лека, температурата тук е между 45-50 градуса. Спомага за пречистване на организма, подобрява кръвообращението, метаболизма и имунитета. За най-добро изживяване се препоръчва хладен душ след нея. И наистина е приятно.

    Кнайп пътека
    Наскоро научих за кнайп пътеката и не се поколебах да я изпробвам. Представлява мини басейни с редуваща се топла и студена вода, в която се потапят ходилата като се покриват глезените. Тръгва се от топло, преминава се през студено, като човек трябва да се задържи във всяко басейнче около 1 минута. По този начин се подобрява кръвообращението, засилва се имунитетът и функциите на метаболизма. С две думи – полезно е.

    Зоната за релакс
    Малките детайли
    Релакс зоната е мястото, където си почивах между отделните сесии от спа процедурите. Тук слушах приятна музика на удобните затоплящи кресла, заобиколена от ароматни свещи и гледка към зелената градина на хотела.

    Вътрешният басейн

    Вътрешният басейн е голям и температурата на водата е приятна, има различни уреди за тренировка. До него се намира джакузи за четирима. Басейнът тук може да се ползва целогодишно, а през зимата си представям колко приятно е да гледаш снега навън.

    Джакузито е с изглед към зелената градина

    Външният басейн

    Но тъй като е лято, след спа терапията се отправих към външния басейн. Около него бяха наредени шезлонги и чадъри. Заобиколен от зеленина и цветя, басейнът е доста приятен и откарах тук няколко часа в събиране на тен. Впечатление ми направи, че имаше хора, които не бяха отседнали в хотела, а бяха дошли просто за деня. С големите си размери, различната дълбочина и чиста вода басейнът в хотела е най-предпочитаното място за бягство от жегата.

    Добре поддържаната градина
    Изкарах тук доста време
    Пътят към басейна

    Хотелската част

    Стаята, в която ни настаниха, беше уютна, просторна и имаше балкон с гледка към басейна. Леглата са удобни с меки възглавници, голям телевизор, мини бар, вана в банята, сешоар и всички необходими принадлежности, както и достатъчен брой контакти. 😄 

    В стаите има всичко необходимо

    И всякакви принадлежности

    Открий по-доброто ти!

    От престоя си в хотела останах доволна и приятно отпочинала. Като един експериментатор, изпробвах всички спа процедури, които бяха на разположение. Най-приятно беше времето, изкарано в билковата сауна, както изпробването на кнайп пътеката (повдига тонуса по интересен начин) и разбира се, около външния басейн. 

    Гледката от стаята към външния басейн
    Лоби барът
    Обстановката тук е наистина уютна
    Със съвременния начин на живот човек все по-често има нужда от спокоен уикенд и почивка, за да се откъсне от стреса на ежедневието. В хотел Севтополис Медикал и СПА целта е да откриеш по-доброто ти. Освен тялото, по този начин си почива и умът. Дори само един такъв уикенд помага да се почувстваш поне малко отпочинал и зареден с нови сили. 😉

    Коментари