Зимна разходка около София - екопътека на здравето в Банкя


В някой от необичайно топлите дни на зимата идея за разходка около София е Пътеката на здравето в Банкя. Тук ще избягаш сред природата възможно най-близо до столицата, а в замяна ще получиш красиви гледки и чист въздух. Ето малко повече за този маршрут...

  На една ръка разстояние от София

  Много често се чудим къде да отскочим за няколко часа до място, което е близо до града и в същото време сред природа. Банкя отдавна вече не е отделена от столицата, но все още е предпочитано място за неангажираща разходка през уикендите. Затова и твоят избор може да е екопътеката.

  Входът на екопътеката

  Началото на пътеката

  За екопътеката има паркинг, на който може да оставиш колата си. Имай предвид, че през почивните дни и на хубаво време е доста пълен. След това се върви малко пеша по улица Иван Вазов и се стига до входа, където започва борова гора. 

  Пътят през гората е приятен
  По екопътеката

  Полезна информация

  Екопътеката е дълга приблизително 7 км и се минава за около 2 часа ходене нормално темпо - нищо работа и за най-мързеливите. В горската си част е сенчеста. Теренът е лесен, но е важно да се знае, че през топлите зимни дни е много вероятно пръстта да се е размекнала и пътят да е кален. Пътеката е означена с маркировка навсякъде.

  Гледката към Люлин планина

  Маршрутът

  Първата част от маршрута минава покрай Градоманската река. След това се излиза от гората и се върви покрай обширно поле, от което се разкрива панорамна гледка към Банкя, Люлин планина и Витоша. Пътят продължава в покрайнините на Банкя, докато не се влезе обратно в града, където се затваря кръгът на екопътеката. 

  Поглед към Люлин планина и Витоша
  Растителността в района
  Стадо овце по пътя на екопътеката

  Разходката


  В слънчев и ясен ден гледките тук са доста красиви. Не разчитай обаче на google maps, ако търсиш началото й, тъй като ще те изпрати право при домашни (доста свирепи) кучета в къщите наоколо. Ако се следва маркировката, няма такава опасност. 

  Коне в района на Екопътеката на здравето в Банкя

  По пътя е възможно да срещнеш овчар със стадото си. Разбира се и семейства с малки деца, млади хора и пенсионери. По пътя няма заведения или магазини, но на доста места има пейки за отмора.
  Храм Свети Кирик и Юлита
  Пътят върви покрай вилни къщи, а накрая подминава храма Св. Кирик и Юлита. Малко по-надолу екопътеката свършва. Този маршрут е изключително лек и ненатоварващ, подходящ за всеки и за разходка по всяко време на годината на една крачка от София. 


  Коментари