Зимна разходка около София - екопътека на здравето в Банкя

По Пътеката на здравето в Банкя
В една от необичайно топлите недели на зимен януари се разходих до Пътеката на здравето в Банкя. Идеята беше да избягаме сред природата, да е възможно най-близо до София и да не е прекалено изморително.

На една ръка разстояние от София

Много често се чудим къде да отскочим за няколко часа до място, което е близо до града и в същото време сред природа. Банкя отдавна вече не е отделена от столицата, но все още е предпочитано място за неангажираща разходка през уикендите. Затова и нашият избор се спря на нея и по-точно на екопътеката.

Входът на екопътеката

Началото на пътеката

За екопътеката има паркинг, на който може да оставиш колата си. Имай предвид, че през почивните дни и на хубаво време е доста пълен. След това се върви малко пеша по улица Иван Вазов и се стига до входа, където започва борова гора. 

Пътят през гората е приятен
По екопътеката

Полезна информация

Екопътеката е дълга приблизително 7 км и се минава за около 2 часа ходене нормално темпо - нищо работа и за най-мързеливите. В горската си част е сенчеста. Теренът е лесен, но е важно да се знае, че през топлите зимни дни е много вероятно пръстта да се е размекнала и пътят да е кален. Пътеката е означена с маркировка навсякъде.

Гледката към Люлин планина

Маршрутът

Първата част от маршрута минава покрай Градоманската река. След това се излиза от гората и се върви покрай обширно поле, от което се разкрива панорамна гледка към Банкя, Люлин планина и Витоша. Пътят продължава в покрайнините на Банкя, докато не се влезе обратно в града, където се затваря кръгът на екопътеката. 

Поглед към Люлин планина и Витоша
Растителността в района
Стадо овце по пътя на екопътеката

Разходката ни


В деня, в който се разходихме тук, времето беше доста слънчево и топло. Разчитахме на google maps, тъй като не тръгнахме от входа на пътеката и може би затова няколко пъти се натъкнахме на домашни (доста свирепи) кучета в къщите, покрай които минавахме. Ако се следва маркировката обаче, няма такава опасност. 

Коне в района на Екопътеката на здравето в Банкя
По пътя си срещнахме овчар, който водеше стадото си. Разхождаха се семейства с малки деца, млади хора и пенсионери. По пътя няма заведения или магазини, но на доста места има пейки за отмора.
Храм Свети Кирик и Юлита
Минахме покрай вилни къщи, а накрая подминахме храма Св. Кирик и Юлита. Малко по-надолу екопътеката свърши. Този маршрут е изключително лек и ненатоварващ, подходящ за всеки и за разходка по всяко време на годината на една крачка от София. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Instagram