Неделна разходка до язовир Пчелина, Калената пивница и Земенския манастир

Язовир Пчелина

Една доста облачна неделя се бяхме разбрали с приятелите ми от АСТОМ да се разходим близо до София. Не бяхме ходили до язовир Пчелина (язовир Лобош), а знаехме, че е интересно място, затова решихме, че ще се отправим в тази посока. Разучихме какво още има в района и си направихме маршрут – язовир Пчелина, Калената пивница и Земенският манастир.



    Гледката от хълма над язовира
    Следвахме указанията на google maps, но се оказа, че не винаги е добра идея. На места ни показваше път, но всъщност ни изкарваше през полето. Тази част от пътуването беше забавна и се посмяхме доста, но съветът ми е в този район да се движиш по главния път.

    Църквата "Свети Йоан Летни"
    Гледка към църквата и язовира

    Как се стига?

    Язовир Пчелина се намира на около 20тина км от Радомир. Ако идваш по автомагистрала „Струма“, трябва да излезеш на изхода към Трън. Минава се през Перник и се спира до село Поцърненци. Когато пристигнахме, оставихме колата на около 20тина мин пеша от язовира, тъй като пътят беше черен и кален. Денят беше мрачен и студен, но гледката, която се откри пред нас, набързо ни накара да забравим студа.  От хълма, където се намира параклисът „Свети Йоан Летни“, се разкри обширна панорамна гледка към целия язовир и околността.

    Снимка: kashkaval-tourist.com

    Потопеното село Пчелинци

    Язовир Пчелина покрива площ от 5.38 кв. км. До 1978 г. тук се намирало село Пчелинци. Името на селото не е случайно – пчеларският занаят бил силно развит. След издаден указ обаче хората били изселени в селата наоколо, а селото потопено. Единствено средновековната църква се е запазила на хълма над язовира. Мястото е изключително живописно, затова не се учудвам, че е любимо на фотографите.

    През Османско време селото се е срещало под името Долна и Горна Ипчелина стена. То е имало специален статут, тъй като в него пребивавали войнуци – българи на служба в османската войска.  Известен бил фактът, че поради това жителите на селото са живеели с повече привилегии.

    Любимо място на фотографите

    Нуждата от реставрация

    Над язовира в местността „Скалата“ се намира църквата „Свети Йоан Летни“. Стенописите в него се отнасят към 15 – 16 в, а черквата е изградена през 1350 г. Изографисани са изображенията на Богородица, св. Стефан, сцената „Благовещение“ и архангел Гавраил, Св. Теодор Тирон и Св. Теодор Стратилат, св. Козма и Дамян, Св. Св. цар Константин и царица Елена, както и образа на Христос.

    Далеч обаче няма да видиш това тук. Портата на църквата е ниска, но отворена за посетители. Докато отвън църквата е реставрирана и изглежда приятно, то отвътре нещата са доста по-различни. Над олтара е образът на Богородица, но очите й са избодени, а по стените има абсурдни надписи. Доста тъжна история.

    В търсене на Калената пивница

    Отвсякъде тук гледката е внушителна, а при хубаво време би се получил чудесен пикник.
    След няколко снимки и разходка наоколо се впуснахме да търсим Калената пивница в село Калище. Както вече споменах, доверихме се на google maps и се забихме в полето, но в крайна сметка стигнахме целта си. Имайки предвид къде се намира пивницата, посещение тук си е направо задължително. Ще се смееш от сърце на менюто, а и има интересни предложения в него.

    Обяд в Калената пивница
    Менюто включва традиционни български ястия

    Земенският манастир

    Последната спирка от неделната ни разходка беше Земенският манастир „Св. Йоан Богослов“. Намира се на в Конявската планина на 1 км от град Земен, община Перник и на около 60 км от София. Монашеската обител е обявена за музей. Най-голямо впечатление прави църквата в двора, която датира от 11 в. и се предполага, че е строена със средства, дарение от рода Кракра. Има кръстокуполна архитектура, което я прави единствена по рода си из нашите земи, а подът е изграден от каменни плочи.  

    През вековете манастирската обител е претърпяла разрушения неведнъж, но църквата винаги оцелявала. Първите кръстоносци преминали през земите на манастира, а легендата гласи, че тук те научили за скритата тайна под Храма на Соломон в Йерусалим. Друга теория пък гласи, че точно тук богомилите пазели символа, с който всички религии могат да се обедният. Всички тези факти правят Земенския манастир обект на внимание и интерес. Такъв бил случаят и с Людмила Живкова, която разбрала за манастира от принцесата на Монако. 

    Входът на Земенския манастир

    Единствено тук

    Куполът е доста висок със запазени фрески в оригинален вид. Тук има уникални по рода си стенописи. Единият от тях е на Исус Христос, представен с две лица – единият раздава хляба, а другият разлива виното. Само тук може да се види такъв иконопис в България. 

    Друг интересен стенопис е портретът на местен феодал и съпругата му Доя – ктитори на Земенския манастир. Освен тях по стените са изографисани доста светци - св. Павел, св. Тодор Стратилат, Св. Петър, Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, св. Йоаким, св. Константин и св. Елена.    


    Друг интересен стенопис е портретът на местен феодал и съпругата му Доя – ктитори на Земенския манастир. Освен тях по стените са изографисани доста светци - св. Павел, св. Тодор Стратилат, Св. Петър, Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, св. Йоаким, св. Константин и св. Елена.    

    Дворът на Земенския манастир е голям и поддържан
    Пред църквата, снимка: kashkaval-tourist.com

    Безплатна беседа

    Много интересен е стенописът „Изковаване на гвоздеите на Разпятието“ от 14 в. За стенописите ни разказа човекът, който ни отвори да влезем, така че може да го попиташ, ако ти е интересно, и ще получиш сравнително подробна информация. За съжаление не ни позволиха да снимаме вътре в църквата, затова показвам снимки от двора.



    Работно време и цени

    Дворът на манастира е голям и добре поддържан. Легенда гласи, че тук е поставена свещената реликва при кръстоносните походи. Манастирът бил опожаряван няколко пъти, но църквата и стенописите се запазили. Земенският манастир работи без почивен ден от 09:00 до 18:00 ч. Входът за него струва 3 лв за възрастни и 1 лв за ученици и студенти.  

    Детайли в двора

    С ранното свечеряване нямахме възможност да обикаляме повече, но и това ни беше достатъчно да се заредим положително. Смятам, че едно от предимствата на язовир Пчелина и Земенския манастир е, че се намират близо до София и са подходящи за еднодневна разходка.


    Коментари

    1. What a cute little part of the world. And so rich in history. I know what you mean about Google Maps. I had major difficulty myself!

      Sxx
      daringcoco.com

      ОтговорИзтриване
    2. Огромни благодарности. Много ми се ходи натам.

      ОтговорИзтриване
    3. Снимките изглеждат много красиви, а храната супер вкусна. Чудесна идея за разходка!

      ОтговорИзтриване
    4. Миналото лято бяхме на това място! Уникално е!
      Със затаен дъх прочетох тази публикация! Невероятни сте! Страхотна публикация!
      GRAD.im

      Кулинарни рецепти

      ОтговорИзтриване
    5. Язовирът е страхотен! Параклисът - също! Невероятно място! Трябва да се посети от всички!
      ❤ Новини от Кюстендил

      ОтговорИзтриване
    6. Анонимен1/8/22

      Благодаря за статията, много хубаво оформена Благодаря..!!

      ОтговорИзтриване

    Публикуване на коментар