Неделна разходка до язовир Пчелина, Калената пивница и Земенския манастир

Язовир Пчелина

Маршрутът

Една доста облачна неделя се бяхме разбрали с приятелите ми от АСТОМ да се разходим близо до София. Не бяхме ходили до язовир Пчелина, а знаехме, че е интересно място, затова решихме, че ще се отправим в тази посока. Разучихме какво още има в района и си направихме маршрут – язовир Пчелина, Калената пивница и Земенският манастир.


Гледката от хълма над язовира
Следвахме указанията на google maps, но се оказа, че не винаги е добра идея. На места ни показваше път, но всъщност ни изкарваше през полето. Както и да е, тази част от пътуването беше забавна и се посмяхме доста, но съветът ми е в този район да се движиш по главния път.

Църквата "Свети Йоан Летни"
Гледка към църквата и язовира

Как се стига

Язовир Пчелина се намира на около 20тина км от Радомир. Ако идваш по автомагистрала „Струма“, трябва да излезеш на изхода към Трън. Минава се през Перник и се спира до село Поцърненци. Когато пристигнахме, оставихме колата на около 20тина мин пеша от язовира, тъй като пътят беше черен и кален. Денят беше мрачен и студен, но гледката, която се откри пред нас, набързо ни накара да забравим студа.  От хълма, където се намира параклисът „Свети Йоан Летни“, се разкри обширна панорамна гледка към целия язовир и околността.

Снимка: kashkaval-tourist.com

Потопеното село Пчелинци

Язовир Пчелина покрива площ от 5.38 кв. км. Тук до 1978 г. се намирало село Пчелинци. След издаден указ обаче хората били изселени в селата наоколо, а селото било потопено. Единствено средновековната църква се е запазила на хълма над язовира. Мястото е изключително живописно, затова не се учудвам, че е любимо на фотографите.

Любимо място на фотографите

Нуждата от реставрация

На входа на църквата „Свети Йоан Летни“ върху плоча е издълбана годината на построяване –1350 г. Портата е доста ниска, но отворена за посетители. Докато отвън църквата е реставрирана и изглежда приятно, то отвътре нещата са доста по-различни. Над олтара е нарисуван образът на Богородица, но очите й са избодени, а по стените има абсурдни надписи. Доста тъжна история.

В търсене на Калената пивница

Отвсякъде тук гледката е внушителна, а при хубаво време би се получил чудесен пикник.
След няколко снимки и разходка наоколо се впуснахме да търсим Калената пивница в село Калище. Както вече споменах, доверихме се на google maps и се забихме в полето, но в крайна сметка стигнахме целта си. Имайки предвид къде се намира пивницата, посещение тук си е направо задължително. Ще се смееш от сърце на менюто, а и има интересни предложения в него.

Обяд в Калената пивница
Менюто включва традиционни български ястия

Културно наследство

Последната спирка от неделната ни разходка беше Земенският манастир „Св. Йоан Богослов“. Намира се на около 1 км от град Земен, община Перник и на около 60 км от София. Най-голямо впечатление прави църквата в двора, която датира от 11 в. Има кръстокуполна архитектура, а подът е изграден от каменни плочи. 

Входът на Земенския манастир

Единствено тук

Куполът е доста висок със запазени фрески в оригинален вид. Тук има уникални по рода си стенописи. Единият от тях е на Исус Христос, представен с две лица – единият раздава хляба, а другият разлива виното. Само тук може да се види такъв иконопис в България. 


Друг интересен стенопис е портретът на местен феодал и съпругата му Доя – ктитори на Земенския манастир. Освен тях по стените са изографисани доста светци - св. Павел, св. Тодор Стратилат, Св. Петър, Св. Иван Рилски, Св. Климент Охридски, св. Йоаким, св. Константин и св. Елена.    

Дворът на Земенския манастир е голям и поддържан
Пред църквата, снимка: kashkaval-tourist.com

Безплатна беседа

Много интересен е стенописът „Изковаване на гвоздеите на Разпятието“ от 14 в. За стенописите ни разказа човекът, който ни отвори да влезем, така че може да го попиташ, ако ти е интересно, и ще получиш сравнително подробна информация. За съжаление не ни позволиха да снимаме вътре в църквата, затова показвам снимки от двора.


Работно време и цени

Дворът на манастира е голям и добре поддържан. Легенда гласи, че тук е поставена свещената реликва при кръстоносните походи. Манастирът бил опожаряван няколко пъти, но църквата и стенописите се запазили. Земенският манастир работи без почивен ден от 09:00 до 18:00 ч. Входът за него струва 3 лв за възрастни и 1 лв за ученици и студенти.  

Детайли в двора

С ранното свечеряване нямахме възможност да обикаляме повече, но и това ни беше достатъчно да се заредим положително. Смятам, че едно от предимствата на язовир Пчелина и Земенския манастир е, че се намират близо до София и са подходящи за еднодневна разходка.


Неделна разходка до язовир Пчелина, Калената пивница и Земенския манастир Неделна разходка до язовир Пчелина, Калената пивница и Земенския манастир Reviewed by Stanislava Encheva on 11/24/2017 Rating: 5

2 коментара:

  1. What a cute little part of the world. And so rich in history. I know what you mean about Google Maps. I had major difficulty myself!

    Sxx
    daringcoco.com

    ОтговорИзтриване
  2. An interesting destination for the spring of 2018 Congratulations.

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.