На гости в Троян - известни и малко популярни места, история, изкуство, природа и божествена храна

Гр. Троян се намира на 160 км от София. Разположен е в подножието на Стара планина и през него тече река Бели Осъм. В Троян и околностите на града човек може да изкара един доста разнообразен и интересен уикенд, изпълнен с различни дейности. За два дни ние включихме в програмата яз. Сопот, Музея на занаятите, отседнахме в еко-селище Азарея, посетихме Троянския манастир, както и по-малко известната, но не по-малко интересна църква Св. Николай Летни. Повече за забележителностите, историческите обекти, храната и особеностите на района разказвам в статията по-долу.


    Язовир Сопот

    Язовир Сопот

    За любителите на почивка сред природата, риболов и водни спортове яз. Сопот предлага и трите неща. Разположен е на около 25 км северозападно от Троян. Пристигайки тук, ни посрещна Милен Петков – представител на гребната база на Клуб по воден туризъм „Осмос“. Името на клуба идва от тракийското намеинование на р. Осъм. Клубът разполага със сграда, строена от самите членове, както и база от 16 легла. През лятото традиция тук са празненствата по случай водния празник, стартиращ от 1 юли.

    Клуб Осмос на яз. Сопот
    Нощувката в базата става с предварително записване
    Който има желание, може да отседне в базата, да се запознае с членовете на клуба, да покара водно колело или каяк и да се наслаждава на невероятната природа, заобикаляща язовира. Тъй като времето не полволяваше каяци, ние се повозихме на водно колело. Районът е наистина много красив и спокоен.

    През зимата тук е необитаемо, понеже язовирът замръзва

    След водния празник е добре да се знае, че започва детски лагер, в който се учат децата на дисцпилина, плуване, гребане с каяци, готвене. След лагера са смените на членовете на клуба през юли и август и тогава в повечето случаи няма места за гости. 

    Нощувката в базата струва 25 лв на легло. Всичко останало – каяци и водно колело са безплатни. Има места за приготвяне на собствена храна, както и отделен ресторант. 


    Каяците и колелата са безплатни за гости на клуба

    Музей на народните заняти и приложни изкуства

    След водните забавления беше време да се придвижим към Троян. Един от най-интересните музеи, в които съм била, беше този на занаятите. Някои от експонатите могат да се видят единствено в него.  

    Сградата на музея

    В музея има 4 експозиции – Основна, „Възраждане“, Къща музей „Иван Хаджийски и експозиция „Троянски живописци“. На първия етаж може да се види стая с макета на главната улица от периода Възраждането, но в Троян най-старите къщи са от периода след Освобождението. Сградата на музея редовно се ползва и за сватби. 

    Музеят отвътре

    Вечният въпрос – Бог Троян или император Траян присъства в името на града? Има две версии. Първата е, че името идва от император Троян. Втората версия е, че градът е кръстен на Бог Троян. Името си  градът получава от древнотракийския път Виа Траяна, свързващ Дунав с Бяло море през I-II в. от н.е. Според археологическите разкопки, тук имало население още през палеолита. По-късно, през бронзовата епоха, по течението на р. Азамус (Осъм) се заселват траки. От този период са намерени множество предмети и накити. 

    Ритуален съд - кратер с богато украсена горна половина, свързан с обредността в чест на тракийския бог Дионис. Единственият изцяло запазен такъв съд.
    През първата половина на 19 в. в Троян процъфтяват занаятите. Известната Троянска керамична школа е плод на грънчарството – водещ занаят в града. Земята в района не е плодородна, но пък е добра за оформяне на глинени съдове. 

    В музея са показани основните видове декорации в грънчарството
    Ръкатка - един от често срещаните традиционни съдове, характерни за троянското грънчарство. Служи за носене на храна.

    На втория етаж на музея могат да се разгледат всички останали занаяти извън грънчарството. Горянството (горското дърводелие) е най-старият зананят, свързан с обработване на дървото. Най-известните майстори в района са от Ново село – фамилия Матееви. Те избработват резбован иконостас, който се намира в църквата в с. Гумощник. За нея ще разкажа след малко. 

    Троянската къща е скромна, но удобна и уютна с широка употреба на дървен материал
    В музея има зала за металообработващи зананяти. Златарството тук не е развит занаят, заради липса на суровина. Белишкото съкровище обаче е открито в село, близо до Троян. 

    Носии от района

    В музея могат да се видят и различни носии - прекрасни ризи и престилки с пискюли. Храктерна за региона на Стара планина и Северна България е техниката тъкане на женски колан „на кори“. На снимката долу се вижда колан, изтъкан по тази техника.

    Този стан е принадлежал на Лалка Иванова Игнатова от с. Калейца

    Обяд в гостилница „На дворът“

    След посещението ни в музея беше време за обяд в уютната и необикновена обстановка на гостилница „На дворът“. Няма грешка в изписването на името – в района на Троян се говори с пълната форма на определителния член. В с. Желязна (в района на Троян) има преглас на голяма носовка. Напр. думата „мръвка“ там се изговаря „мрявка“. Толкова за говора, да преминем към яденето. Гостилницата е в ретро стил, модерен прочит. Храната беше изключително вкусна – супа от манатарки, крехко месо, свежи салати, десерт с ягоди и спанак. Препоръчвам мястото при посещение в града. 

    Гостилница "На дворът"
    Супа от манатарки, свежи салати и крехко месо

    Лесопарк Турлата

    За лежерна разходка след обилен обяд, сутрешно тичане, чист въздух или каквото и да е може да се посети новооткрития дендрариум над града с панорамна гледка и пейки за отдих.

    Гледка към града от лесопарка

    Проектът е реализиран с помощта на ДГС – Троян. Местността до съвсем скоро била просто едно обрасло място, до което достъпът бил труден. Съвместните усилия по почистването и обновяването на гората дават страхотен резултат. Засаждат се храсти и подходящи дървесни видове, изграждат се детски съоръжения и паркови елементи от естествени материали. 

    Разходка в гората съвсем близо до града

    На площадката се намира къщата на Баба Яга, пейки, а при нашето посещение дори се пуснах по въжения тролей, който разбира се, е предназначен за деца. 😃 Из лесопарка ни разведе директор инж. Милко Станчев, който подробно ни разказа за проекта и реализирането му.

    Троян отвисоко
    Детски кът

    Нощувка в еко-селище Азарея в хармония с природата

    Ако търсиш спокойствие и уединение с природата или подходящо място за хоум офис, еко-селище Азарея в с. Горно Трапе предлага много приятни дървени къщички, подредени в определен ред. Екоселището разполага с шест кръгли дървени къщи около фън шуй градина в сърцето на Стара планина. Всяка къща е на два етажа със самостоятелна баня и кухня. Екокъщите са построени и проектирани така, че в тях е наличен енергиен потенциал, подпомагащ доброто здравословно състояние на човека. На място са проведени изследвания, които доказват оздравителния ефект върху здравословното състояние при престой в продължение на седем дни.

    Дървените къщички в еко-селище Азарея

    Нещо интересно, което ни се случи – на трима от нас измериха енергийния статус и резултатите бяха ниски. Последва медитация, след която енергийният баланс отново беше измерен и този път стойностите бяха доста по-високи. Резултатите от изследванията, проведени тук, показват, че главоболието изчезва, нормализира се кръвното налягане, подобрява се сънят, изчезва умората, нормализира се нивото на кръвната захар. 

    Къщичките са на два етажа, всяка със собствена баня и кухня
    В двора на екоселището има дървена пирамида, беседка, кът на влюбените и барбекю, а голямата зала се ползва за семинари и спорт.

    Подходящо място както за отдих, така и за хоум офис

    Троянски манастир

    Емблематичният за района манастир вероятно няма нужда от прекалено много представяне. В деня, в който ние го посетихме, валеше порой и затова беше спокойно откъм хора. Троянският манастир датира от 1600 г. В началото в него живеел само 1 монах. Постепенно започва да се застроява и когато идва чудотворната икона, се налага да се построи по-голям храм. През 1835 г. вече е изгографисан.

    Дворът на Троянския манастир

    Едно от интересните неща е, че Захари Зограф изографисва себе си тук. В средата на храма иконата изобразява петдесетница. За наш късмет посетихме манастира точно на този празник. Разбира се, на него се провежда литургия с причастие, а само в този ден се изкарват и могат да се видят определени икони. На петдесетница на монасите е позволено да се хранят с риба. Надникнахме в столовата, където се подготвяше празничната трапеза. Обичайно докато всички се хранят, най-малкият монах стои изправен до масите и чете за светеца. Ако му позволят, може да седне и да се храни заедно с останалите. 

    Празнична литургия на празника Петдесетница

    Столовата, в която се хранят монасите
    На територията на манастира има параклис, посветен на Голгота с парче от кръста, на който е разпънат Исус Христос. От тавана висят кандила, намерени в различни килии в манастира, скрити в стени, дюшемета и т.н. 

    Кандилата, намерени в различни части на манастира

    Троянският манастир и целият район на Троян е известен с троянската сливова ракия. Прави се с много различни билки, затова е толкова целебна. В списъка присъстват около 45 билки, ето част от тях: дъхави теменуги, момина сълза, цвят от вишна, дъхав зюмбюл, цвят от ябълки, цвят от глог, цвят от липа, цвят от акация, цвят от ясен, цветове от ситна лайка, цвят от рози, шипки, равнец, червен и жълт кантарион и т.н. Манастирската "буреновка" има вкус на букет от ароматичните вещества на сложените в нея от пролетта до есента билки. На цвят "буреновката" е жълто-зеленикава, кехлибарено-изумрудена.

    До Троянския манастир се простират овощни сливови градини 
    Параклисът "Св. Св. Кирил и Методий" се ползва предимно през зимата и целогодишно за кръщенета
    Манастирът има и музейна част. В нея може да се види стаята-скривалище на Васил Левски, различни предмети като жезли, броеници, корони. 

    Стаята-скривалище на Апостола
    В църквата само епископите носят корони

    До Троянския манастир има голям закрит базар с различни стоки от региона, както и къщата на билките Майра. В нея се продават различни видове билки, козметика и напитки с българска роза, а в чаровното кафене се предлагат кафе и десерти с роза. 

    Къщата на билките, където си купих пакетче лавандула и ликьор от рози
    Веган сладолед с рози и кафе с рози

    Национално изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак

    Няколко пъти вече споменахме изкуствата в района на Троян. За всеки по-заинтересован препоръчвам да посети изложбения комплекс, в който са поместени уникални предмети на народните художествени занаяти от цяла България. Тук се намират девет изложбени зали, предлагат се дейности като дегустация на сливова ракия, демонстрация на грънчарство, дърворезба, пирография, тъкачество. 

    Най-разпространеният тип грънчарски съд е стомната
    Керамиката в Троян се развива малко по-късно и има за цен да задоволи потребностите на формиращото се градско население
    В средата и в края на 19 в. формите и украсата стават все по-активни, по-гиздави и дори по-претоварени

    Посетителите имат възможност лично да станат част от изработване на изделия. Някои от нас се възползваха, като се опитаха да оформят керамичен предмет. Интересно и забавно е да се потопиш за няколко минути в света на майсторите.

    В работилницата, където се опитах да оформя керамична купичка

    Църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в с. Гумощник

    Една от забележителностите, която ми хареса най-много в района на Троян, е тази църква и бързам да разкажа за нея. Построена е през 1839 г. На мястото на църквата преди това имало параклис, опожарен от турците. След пожара останали 2 икони. 

    Църквата "Св. Николай Летни"

    Най-голямата забележителност на църквата е иконостасът – шедьовър на майстори от Троян. Представлява дванадесет фигурални композиции и представя сцени от Шестоднева. На първото пано Бог създава Адам, на второто Адам дава имена на животни, на третото Бог създава Ева и т.н. Иконите в църквата представляват творчеството на различни иконописци. 

    Иконостасът - шедьовър на майстори от Троян
    В двора на църквата има паметник на загиналите на Титаник, както и паметници на загиналите в Балканската и I СВ.

    Дворът на църквата и паметниците
    В реновираната музейна част посетихме Килийното училище, чийто основи били положени през 1829 г. Ученическите тетрадки били от кожа от агънце или кора от дърво, но не такива, каквито ползваме днес. В класната стая има две таблици – за чесности и черна. Този, чието име присъствало в черната, минавал цялото село с табелка на врата. Напр. с надпис „бледословец“, тоест този, който говори празни и незначителни приказки. Влизайки в час, учениците започвали с „Отче наш“, а в съседство децата имали стая за хранене. 

    Реновираното килийно училище
    Самото село Гумощник било голямо – имало улица с дюкяни, над 30 махали и турци тук не смеели да идват. През 1882 – 1883 г. се разделя на 3 общини.

    Класната стая
    Полегнали котки до църквата "Св. Николай Летни"
    Тук е моментът да вмъкна, че цялото ни пътешествие изкарахме в автомобил, нает от Top Rent-A-Car, модел Renault Clio V 2022 + NAVI с автоматична скоростна кутия. Пътуването беше приятно и лесно като детска игра. Автомобилите, които се предлагат в компанията, са чисто нови или до 3 годишни и са добре поддържани. 

    Махла Лакариево и глинената къща

    Глинената къща всъщност не е официално обявена забележителност, но е достойна да стане такава. Представлява стара къща тип плетарка на 150-200 години, където са събрани и запазени вещи от времето преди Освобождението. На когото му е интересно как са изглеждали къщите тогава, може да види отблизо. От къщата се разкрива страхотна панорамна гледка.

    Глинената къща
    Къщата отвътре
    Вещите са абсолютно автентични и пресъздават живота в миналото

    Къщата е собственост на Ангелина Георгиева, която ни разказа повече за църквата в с. Гумощник и която беше приготвила най-божественото жито на света - с два вида прясно мляко, поръсено с карамелизирани орехи, кафява захар и стафиди. Това е начин за приготвяне на жито, характерен за района на Троян, и аз, като човек, който не обича да яде жито, гарантирам, че по-вкусно никъде няма да намериш. 

    Гледката от глинената къща
    Това пътешествие се осъществи, благодарение на Регионално тур. сдружение Тур Клуб РеМарк с финансовата подкрепа на Община Троян, за което съм им безкрайно благодарна. Едва ли щях да имам толкова много да покажа тук, ако не бяха те. Надявам се да съм събудила любопитството около Троян, тъй като градът и околностите са богати на забележителности, история, изкуство и вкусна храна. С удоволствие бих се върнала скоро отново.


    Коментари

    1. Анонимен8/12/22

      История, настояще и бъдеще.
      Троян е крепост, очарование и място в което от пръв поглед се влюбваш

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря за споделенето мнение. Съгласявам се напълно.

        Изтриване

    Публикуване на коментар