Любимата хижа Плевен в сърцето на Балкана


Далеч от градския шум и суета, потънала в дебрите на дивия Северен Джендем се намира хижа Плевен. Ключова фигура в организирането на множество преходи и пресичайки пътя към първенеца на Стара планина - връх Ботев, хижата е място, което няма как да пропуснеш поне за един вкусен боб с гледка към Балкана. Повече за това какво да очакваш от хижата, хижарите, природата наоколо и възможностите за отдих и туризъм разказвам в следващите редове.



    Хижа Плевен

    Как се стига?

    Хижа Плевен се намира се в резервата Северен Джендем, разположен в Национален парк „Централен Балкан“. От гр. Априлци се стига до паркинга на ВЕЦ Видима, където свършва асфалтираният път. Оттук тръгва пътят към хижата. Приготви се за кратко, но стръмно изкачване през гората.

    Признавам, че нагоре изплезихме езици, снимка: kashkaval-tourist.com

    С нормално темпо и багаж на гърба го взехме за около час и половина. Слизането надолу е по-бързо, отне ни около 40 мин. Пътеката минава през гора и излезеш ли от нея, вече стигаш хижата. През зимата, разбира се, условията са по-тежки и стигането до хижата би отнело около 2 часа. Удобство тук е товарният лифт, който се ползва за пренасяне на багаж. 

    Краят на гората означава, че вече си стигнал

    Хижата

    На територията й има 2 сгради – голяма и малка. В голямата капацитетът е 120 места, докато малката е с 60. Необходимите условия са налице - ток, топла вода и централно отопление. Хижарите са млади хора и са тук от няколко години. Не са правили почти никаква реклама, но им се получава доста добре. От уста на уста идват хора, които се радват на хижата и условията. 

    Хижа Плевен - голямата сграда

    Тази част на хижата гледа към връх Ботев

    Отзад има детска площадка

    По-малката сграда се намира съвсем близо

    В нея има 60 места

    В хижата и района има всякакви забавления – тенис на маса, велоергометър, футболно игрище, детска площадка, та даже и ски писта. 

    Игрището

    Нови приятели, снимка: kashkaval-tourist.com

    Храната на хижата беше вкусна. Сутрин имаше домашна баница. Препоръчвам овчето кисело мляко, което се произвежда на място. Всеки ден хижарите се допитваха до нас относно обяда и вечерята. Имаше както готвено, така и скара. Не съм фен на пиле фрикасе, но това беше едно от най-вкусните, които съм яла през живота си, а пилешката супа беше достойна за медал. 

    Читалнята

    Несъмнено едно от нещата, с което този високопланински рай се откроява като хижа, е читалнята. Намира се на подземния етаж. Отваряйки дървената врата, пред теб се открива ремонтираната стая. Покрит роял, лед телевизор, конзоли, 2 високи маси, удобни столове, дивани, настолни игри и подредена библиотека – всичко това направено с много стил и вкус. 


    Вярваш или не, това е част от хижата

    Големите прозорци с гледка към Балкана в подножието на Ботев правят мястото още по-уникално, а да работиш тук се усеща като най-големия лукс на света. Интернетът е добър, не сме имали проблеми, освен за няколко минути единия ден, в който имаше буря.

    В читалнята на хижа Плевен

    Читалнята е чиста и топла, а ако искаш да поемеш глътка свеж планински въздух, излизаш отпред, където са разположени дървените маси и пейки. Интернет се хваща и отвън, но сигналът е най-силен в самата читалня. 

    Работа на природа, снимка: kashkaval-tourist.com

    Удобните маси и столове за настолни игри

    Пейките пред читалнята

    В подножието на връх Ботев

    По време на престоя ни времето беше дъждовно и се сменяше за минути от мрачно на слънчево и обратно. Веднъж обаче вдигнат ли се облаците, на отсрещното било се вижда връх Ботев. Привидно изглежда близо, но всъщност от хижата до него се стига за 3 часа. Ботев е един от върховете, които отдавна искам да изкача и за който е нужна стабилна физическа подготовка. 

    Зелен рай

    Съзерцавайки Балкана на чаша кафе

    Множество достъпни и недостъпни водопади


    Условия за ски

    В полезрението ти няма как да не влезе пистата, намираща се точно срещу хижата. През зимата се обслужва от малък влек и през зимата тук се карат ски и борд. Разприказвахме се с хижаря и ми сподели, че единственото, което им липсва, е снегоутъпкваща машина, но немалко хора идват тук, заради условията за фрирайд. Вече е в списъка ми за идната зима.


    Ски пистата

    Поглед от пистата към хижа Плевен

    До пещера „Водните дупки“

    От хижа Плевен има няколко маршрута за разходка или преход. Предвид дъждовното време, избрахме да си направим лека разходка до пещера „Водните дупки“. Намира се на около 1 час от хижата на 1400 м.н.в. Пътеката минава през гъста растителност и пресича 2 от водопадите, които се образуват при топенето на снеговете. Преминаването извън означените места е забранено и тази информация се среща навсякъде, където има табели. 

    Учебната база "Северен Джендем"

    В района има възможности за разходка и по-дълги преходи, снимка: kashkaval-tourist.com

    Мемориал на загиналите планински водачи

    Пътеката към пещерата "Водните дупки" минава през гориста местност, а на места пресича и няколко водопада

    Природата на Централен Балкан

    В дъжда, снимка: kashkaval-tourist.com

    Хижа Плевен - чудесно място да заредиш батериите, снимка: kashkaval-tourist.com

    Хижа Плевен е едно от местата в сърцето на Балкана, от което ще си тръгнеш с положителни емоции и пълни очи. Стратегическото й разположение я прави подходяща както за отправна точка към някой от множеството маршрути, така и за почивка сред природата. Вкусната храна, модерната читалня, свежите хижари и гледките към величието на Стара планина я правят специално място през всеки един сезон.

    Коментари