Белград - скрити находки и лежерни разходки


Преди 7-8 години при първото си посещение в Белград не останах очарована въобще. Напомняше ми на София 20 години назад и заради мрачното време, чувствах идването си тук безсмислено. Само няколко години по-късно, давайки втори шанс на сръбската столица, бях пометена от вятъра на промяната в града. Бързо развиващ се град, хипстър кафенета на всеки ъгъл, стилно изглеждащи хора и капанчета за хапване, кое от кое по-вкусно и приканващо те да се върнеш отново. В следващите редове споделям къде се отбихме в рамките на 3 дни, като пропускам основните туристически забележителности и наблягам основно на „скрити белоградски находки“. Снимка горе: kashkaval-tourist.com

    Първият по рода си музей на съвременното изкуство в Европа

    Музей на съвременното изкуство

    Отивайки в компанията на графичен и моден дизайнер, както и хора, нагърбили се да организират събития и да поддържат културата в София, ми беше пределно ясно, че няма да обикаляме туристическите локации на града. Още на първия ден се озовах в Музея на съвременното изкуство - първият такъв в Европа, открит през 1958 г. от архитектите Иван Антич и Иванка Распопович.

    Входът на музея
    Разходихме се из коридорите, по стените на които висяха снимки, картини, инсталации и гледахме различни видеа. Твърди се, че над 35 000 произведения са поместени тук. Времето мина сравнително бързо вътре.

    27 март - рождената ми дата
    Времето тук е приятно и минава бързо
    Музеят си заслужава посещение

    По улиците на Белград

    Отчитам като своя грешка, че по време на първото си посещение не се изгубих нарочно по улиците на града. Това е един от най-добрите начини човек да се слее с неговия ритъм и да усети атмосферата на живота, който тече. Улица "Княз Михаил" е белградската Витошка - красиви сгради, много магазини, кафенета и разхождащи се хора.

    Една от централните улици на града
    Архитектурни детайли
    Сега обаче преминахме както през главни булеварди, така и из малки улички, които бяха дори по-интересни. Висящ от дървото слон в малък двор, огледало на стената на жилищна сграда и завидно количество магазини за втора употреба бяха част от нещата, които подминахме. С всяка изминала крачка градът ми ставаше все по-симпатичен.

    Централата част
    Крачка встрани и човек открива такива неща

    Реката

    Символът на сръбската столица – река Сава и крайбрежието предразполага към разходки и бирички, особено когато времето е топло. Около реката винаги се случва нещо интересно както през деня, така и през нощта.

    Разходки и заведения навън покрай реката
    Доста добра находка беше Jaram na vodi – малко капанче на лодка, където сервират наливна бира Lav (сръбско пиво) и хапване към нея. Нощният живот на реката също е интересен, особено когато се случва на Splav 20/44 – лодка, превърната в бар с приятна музика и готини хора.

    Jaram na vodi - трудно откриваемо, но си заслужава, снимка: kashkaval-tourist.com
    Залезите тук са радост за окото, снимка: kashkaval-tourist.com

    Снимка: kashkaval-tourist.com


    Нощен Белград, снимка: kashkaval-tourist.com

    Бар Lift 

    И като стана дума за нощен живот, още един бар, който заслужава внимание, е бар Lift. Намира се в стария град, на улица Cetinjska 15, заобиколен от други подобни на него заведения. Барът се намира на втория етаж от ниска сграда и разполага с райска тераска, на която да си седнеш и да си консумираш напитката с кеф. Ако си в настроение за танци, вътре пък се организират музикални събития.

    Входът на бар Lift, снимка: kashkaval-tourist.com
    Терасата на бара, снимка: kashkaval-tourist.com

    Кафе в Пржионица 

    Силно впечатление ми направи, че сърбите, също като нас, издигат пиенето на кафе в култ. Важно е обаче къде и по какъв начин е приготвена най-консумираната напитка в света. Ако търсиш хубаво кафе в Белград, задължително трябва да посетиш Пржионица D59B. Намира се в най-стария квартал Дорчол (Dorćol), който пък напомня малко на Капана в Пловдив. 

    Кварталът Дорчол, снимка: kashkaval-tourist.com
    Посрещнаха ни насядали отпред хора и кучета, а вътре майсторите в приготвянето на кафе вършееха на фона на приятна музика, точно като за неделя. Чак ми стана неудобно на колко яко място ще изпия сутрешното си капучино и беше по-вкусно, отколкото си представях.

    Насядалите хора пред кафетерията, снимка: kashkaval-tourist.com
    Несъмнено промяната в Белград се усети и си тръгнах с нови, по-топли чувства от сръбската столица. Разбира се, храната няма нужда от представяне и всеки знае, че на територията на съседката ни все още се държи на качеството. Предвид бързото стигане от България, благодарение на чисто новата им магистрала, според мен Белград е доста добра идея за уикенд бягство в съседна Сърбия.


    Коментари