Боровец – цени, условия, писти и полезна информация


Боровец е един от любимите на българи (и не само) ски курорти в България. И аз самата често карам тук, затова в тази статия споделям информация как се стига, откъде да си наемем екипировка, условия и писти и разбира се, личните си предпочитания.


    Местоположение

    Първият български ски курорт се намира в един от най-големите ни планински масиви – Рила. Пътят от София до Боровец е дълъг около 60 км и стигането отнема около 1.30 ч. Най-бързият и предпочитан маршрут е през Панчарево към Самоков, но често включва поледици и дупки, затова е добре да се спазва ограничението, което е около 60 км/ч. Веднъж излезеш ли на правия участък, от който се виждат пистите в планината, вече си минал завоите в дефилето и си съвсем близо.


    Наем на екипировка и цени на лифт карти

    В Боровец има много места за наем на ски/борд екипировка. Често обаче чувам различни хора да се оплакват от несервизирани дълго време ски/дъски, големи или малки обувки, което е досадно. И това се случва във всичките ни курорти – нещо, върху което трябва да се постараем повече като ски дестинация. Без да споменавам къде, веднъж моя приятелка си плати двойно, за да й дадат ваксирани ски с наточени кантове.

    Всеки би искал екипировката му да е сервизирана преди да я наеме
    При последното си каране в Боровец се отбих в гардероба на Traventuria. Намира се точно до кабинковия лифт, а по пътя има огромна указателна табела. Вътре работят усмихнати и приятелски настроени млади хора, които въпреки лудницата от чужденци, успяха да ми обърнат внимание и на мен.

    Гардеробът на Traventuria
    В гардероба се предлага екипировка под наем, която се ползва максимум втори сезон. След всяко каране ските/дъските минават ваксиране и точене на кантове. Сервизът се намира в самия гардероб и в момента, в който си върнеш наетата екипировка, тя отива за оправяне. Тук можеш да разгледаш ценовите предложения. 

    Цените на картите в Боровец за сезон 2022/2023 и работно време ще откриеш в тази публикация.

    Ски карта на Боровец

    Писти и условия за каране

    В Боровец има 25 писти с различна трудност, а самият курорт се разделя на 3 големи ски зони. За начинаещите бордисти и скиори най-подходящ е теренът пред хотел Рила. Тук много хора правят първите си стъпки в екстремните зимни спортове. Ако се качваш за първи път на сноуборд, горещо ти препоръчвам да си наемеш инструктор. Ще си спестиш невероятно главоболие, довери ми се!

    Пространството пред хотел Рила е подходящо за ски/сноуборд уроци
    Същото място вечер 
    За по-напредналите Ястребец 1 и Ястребец 3 са предпочитани за каране, тъй като почти винаги се обработват и са червени по трудност. Лично на мен тук не ми е любимото място за каране, защото е адски натоварено откъм хора. Но пък за сметка на това при ясно време се открива прекрасна гледка към Витоша.

    Ястребец 1
    Най-предпочитаното от мен място на Боровец са Маркуджиците. Тук по мои наблюдения хората са сравнително по-малко от Ястребците. Тъй като зоната е в най-високата част на курорта, метеорологичните условия често са доста по-различни от останалите ски зони. Така например последния път, в който карах тук, на Маркуджиците духаше силен и студен вятър, докато на Ястребец беше пролетно.

    Любимото ми място за каране на Боровец са Маркуджиците
    Карането в мъгливо време обаче не ми е любимо
    Маркуджик 1 е широка и подходяща за начинаещи с лесен влек тип паница
    Маркуджик 1 в долната си част
    За да се стигне до тази ски зона, трябва да се хване кабинковият лифт до хижа Ястребец. Оттам нататък имаш Мардкужик 1, Маркуджик 2-А, Маркуджик 2-Б и Маркуджик 3 на разположение. Любима от тези ми е Маркуджик 3. Ако решиш да караш тук, имай предвид, че лифтът е влек тип паница и се слави като един от най-трудните в България. От личен опит бих те посъветвала да не го пробваш, ако нямаш още нужната сигурност, защото ще трябва да се връщаш пешачката нагоре.

    Не се притеснявай, ако още не можеш да се качваш с влек тип паница - на Маркуджик 2 лифтът е седалков
    Лифт "Мартинови бараки" пред хотел Рила

    Нощно каране

    Този сезон само три от курортите ни предлагат нощно каране и Боровец е един от тях. Предимството тук е, че лифт картата е доста по-достъпна – 30 лв, новият седалков лифт „Мартинови бараки“ е чисто нов и толкова бърз, че те качва за по-малко от 5 мин.


    Мартинови бараки 2 вечер
    През първите си сезони идвах често да карам вечер, тъй като исках да напредна бързо без да разбивам касичката. Напоследък се събират доста хора на нощното тук, но по мои наблюдения ако караш по по-стръмните писти, ще избягаш от навалицата.


    Весело изкарване!

    С трите си ски зони, разнообразието от писти, нощното каране, прекрасната природа и спиращите дъха гледки, Боровец е предпочитан български ски курорт и карането тук може да бъде голямо забавление. Ако те интересува още нещо, което мислиш, че съм пропуснала да спомена, не се колебай да ми пишеш на sunandsany@gmail.com. Приятно каране!


    Коментари

    1. Много съм благодарна за тази статия, която ми помогна! Надявам се и стотици други българи да достигнат до нея.

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Благодаря ти, Зори! Радвам се, че ти е помогнала и се надявам да се видим по пистите! 🏔️🚠🏂

        Изтриване

    Публикуване на коментар