Безбог - райско място за ски и сноуборд


Ски-център Добринище (или просто Безбог) може би е любимото ми място за каране в България. Според мен там е абсолютният рай, който обаче се намира малко по-далеч от София. За мое щастие го посещавам често и в следващите редове споделям какво те очаква...

    Как се стига?

    До ски центъра се стига от град Добринище, а пътят отнема около 20-30 мин. В по-голяма част от дните през зимата по пътя има сняг и лед, а към края се образуват малки коловози, но в ранните часове няма много коли, затова не би трябвало да имаш проблеми с качването.



    Лифтът на Безбог е един от най-бавните, но това е така, защото също както на Рилските, тук той е туристически, а не скиорски. При хубаво време можеш да се насладиш на спиращи дъха гледки, докато се возиш


    От терасата на хижа Безбог

    Цени

    Еднодневната карта за лифта през сезон 2019/2020 струва 35 лв (без застраховката, която отделно може да се закупи срещу 2.50 лв). Когато решим, че ще караме и събота, и неделя, си купуваме уикенд карта, която струва 66 лв. Повече информация за цените в родните ски курорти можеш да видиш в тази публикация

    Хижа Безбог
    Често тук дните са слънчеви и ясни

    Перфектни условия и красиви гледки

    Често дните тук са слънчеви, леко студени, а когато има нов сняг, е истинско удоволствие. Обичайно към края на март клековете при хижа Безбог са покрити и се виждат само връхчетата им. В началото на сезона обаче са високи по 1 метър и така се вижда колко повече сняг има към края на сезона. 😉

    Връх Вихрен в далечината
    На фона на красив Пирин
    Благодарение на ясното време, гледките към върховете Полежан и Вихрен и планината Рила в далечината ще направят карането ти страхотно. Пистата често е твърда в ранните часове сутрин – рай за скиорите. По-късно става супер за бордистите, когато снегът омекне. По следите отстрани на пистата и в гората също може да се кара. Едно от незибежните неща тук е сръбската музика, която лифтаджиите слушат - част от цялото изживяване (ако ти е интересно, може да чуеш във видеото в края на публикацията).

    Към края деня
    Пред писта "Стената"
    "- Правим ли го?" " - Правим го."
    Когато не се обработва, писта „Стената“ е сравнително мека и спускането е интересно. Не такава е ситуацията обаче, когато има буци лед – като цяло кофти преживяване за бордисти и приятно за скиори. 

    Гледката от лифта
    Горичката острани

    Под лифта

    През уикендите тук има сравнително доста хора. На междинна станция на лифта се образува опашка и се чака около 10 мин. Затова много хора решават да проверят как е под лифта.

    Под лифта е много добре
    При достатъчно сняг и малко по-високи температури е меко и приятно през цялото трасе. Само на едно – две места може да се наложи да разкопчаваш и да вървиш пеша, но не си представяй голямо „бедствие“. 

    Усмивките по лицата ни
    От време на време очаквай разни хора да ти подвикват от лифта, а после може да им върнеш жеста, разбира се на майтап. ;)

     Освен че е достъпно и красиво, Добринище е подходящо и за начинаещи
    Поздрави от нас
    Заредени с вода, сандвичи, шоколад и добро настроение шепа приятели ще си изкарате един доста забавен уикенд в любимия Пирин. Досега винаги съм свързвала Безбог с хубави изживявания и почти всяко ходене там е такова. Нямам търпение да се връщам там отново и отново!

    До следващия път!
    Помолих Тошко от kashkaval-tourist.com да сподели няколко мисли за Безбог, тъй като той е скиор новобранец, а мнението му винаги е полезно. Затова се надявам, че ще е от полза на всеки, който все още не е карал тук, но има желание:

    "Като за пръв път реално каране, не знаех много какво да очаквам. Не ми се стори прекалено натоварено, особено сутринта беше учудващо празно. Ски пътят е най-подходящ за начинаещи в горната част, от Безбог до междинна, въпреки че към края става тесничък. Най-яката част за мен беше в самото начало от Безбог, там е достатъчно широко и с подходящ наклон. От междинна надолу понякога ми беше трудно, наложително е да спуснеш по пистата в червената ѝ част на моменти, а и самия път е с по-голям наклон в една секция през гора. Същевременно има и една дълга част с малък наклон, която беше лесна и малко скучна.

    Не мога да го сравня още с другите курорти, като им гледам схемите ми се струва, че на други места е по-подходящо за начинаещи, особено Пампорово. Но и на Добринище може да се научи човек.

    Цените са страшна оферта, а аз обичам оферти 😉 Екипировката е евтина, картите са евтини, яденето и пиенето в ски зоната е повече от приемливо. Може да се поотпуснеш и да не се чудиш колко ще те одерат. "

    В кратко видео събрах и най-смешните моменти от един слънчев уикенд на Безбог. Приятно гледане! :)




    Коментари