Пролетна екскурзия до Париж


За Париж съм чувала какви ли не мнения, но тръгнах без очаквания и без да ми влияе чуждо мнение. За четирите пълни дни в града обиколих част от основните забележителности. Времето беше неочаквано топло за април, през деня температурите стигаха до 30 градуса. Ето малко повече за екскурзията ми до френската столица...

    11 квартал

    Квартал Saint-Ambroise


    Кварталът, в който се намираше хотелът ни, се казваше Saint-Ambroise, номер 11 от 20те административни района на Париж. Беше сравнително оживен квартал със заведения, магазини, бакалии, месарници, пазар и доста спирки на метрото наоколо.

    Залез към площад Република
    Този район е по-близък до центъра и ми се стори, че заради това цените не се различаваха особено от тези в центъра. За справка, наливна бира в заведение (Stella Artois) струваше 8-9 евро, на happy hour, обикновено от 16:00 до 22:00 ч. - 5 евро. Разбира се, в супермаркетите цените бяха далеч по-ниски.

    Паметникът на площад Република

    Площад Република

    Обединявайки 3, 10 и 11 район, този площад се намираше на не повече от 15 мин от хотела ни. В средата му се извисява огромна статуя, която олицетворява Марияна - символът на свободата, революцията и републиката. В следобедните часове тук се събираха скейтъри, блейдъри и байкъри, а единия ден дори станахме свидетели и на манифестация.

    Малки и големи показваха уменията си тук
    Едно от най-сниманите в Париж места

    Дворецът Шайо и площад Трокадеро


    Първото нещо, което видях в Париж, беше Айфеловата кула от площад Трокадеро - доста познато от снимки място. Както се очакваше, имаше множество туристи, затова човек трябва да е особено внимателен с вещите си.

    Дворецът Шайо
    Градините пред двореца

    Дворецът Шайо e строен е през 19 в. за световно изложение. Има две крила, които са отделни сгради, а пред тях се прострират градини, в които човек може да седне на пейка или в тревата и със сладолед в ръка да съзерцава желязната дама отсреща.

    Фонтани на площад Трокадеро, които по това време не работеха
    Цветя на фона на Айфеловата кула

    Музей Орсе

    С лодка или пеша покрай Сена


    Между площад Трокадеро и Айфеловата кула се намира мостът Pont d'Iéna, един от 37-те моста на Париж. Построен през 1814 г. по поръчка на Наполеон I и кръстен на победата му в битката при Йена, оттук тръгват корабчетата по реката. Ние хванахме корабче, разходката с което продължи 1 час без да спира. Билетът за него струваше 15 евро. По-добра оферта обаче е да се вземе корабче hop on hop off с възможност да се слиза и да се разглеждат забележителностите. 

    Разходка пеша покрай Сена
    Лодка, превърната в зведение под мост Александър III
    Детайл от моста Александър III
    Мостът от друг ъгъл
    Нотердам
    Доскоро плуването в реката е било разрешено, вече не е
    Минахме покрай Нотердам, латинския квартал, музей Орсе, под мост Александър III – все забележителности, които после обиколих и пеша, и с бус hop on hop off.

    С лодка по Сена
    Айфеловата кула отдолу

    Айфеловата кула

    След разходката с лодка дойде ред на символа на града, разположен от лявата страна на река Сена. Айфеловата кула била построена през 1889 г. за световно изложение. Замислена като временна, това била най-високата конструкция в света до 1929 г. Висока е 320 м.

    Пеша към втория етаж
    Опашката за нея вървеше сравнително бързо, като имах възможност да се кача или до втория етаж, или до най-високия с асансьор или пеша. Избрах да се кача до втория пеша. Билетът ми струваше 10 евро.

    От втория етаж
    Панорамата
    Изкачването до втория етаж не беше изморително, като направих кратка почивка на първия. От всички етажи се разкрива изглед към целия град. Посещението там + качването по стълбите трае не повече от час и половина.

    Площад Трокадеро
    Вторият етаж на Айфеловата кула
    Изглед към града
    Освен от Айфеловата кула, от Нотердам също се разкрива доста приятна панорама (да не кажа дори по-хубава)
    Изгледът към реката ми беше любим
    Около Айфеловата се размотават търговци, които продават сувенирчета (обикновено 5 броя за 1 евро) или минерална вода за евро. Имайки предвид, че по павильончетата цената й варираше около 2 евро, си беше направо оферта да си вземеш от тях.

    Базиликата Сакре кьор

    Монмартър и Сакре кьор


    Вървейки към хълма Монмартър, ни спря една жена, която говореше перфектен английски (това в Париж беше рядкост) и ни посъветва да се качим до базиликата Сакре кьор с фуникуляра, за който важи билетче за метрото. Ако ли пък искахме да го изкачим пеша, ни каза, че през градината е по-лесно, отколкото по стълбите.

    Фуникулярът, с който се качихме на Монмартър, и стълбите отляво
    Отгоре
    Стълбите пред базиликата
    Построена през 1874 г., базиликата Сакре кьор отвътре е много красива, а достъпът до нея е свободен. На мен лично ми прилича на православен храм, заради облите куполи. Въпреки усилията на служителите вътре да се пази тишина, храмът е загубил святостта си, също както Нотердам, и по-скоро се е превърнал в туристическа атракция. 

    Към уличките на Монмартър
    Базиликата от друг ъгъл, без туристи
    Пролетна вечер в Монмартър
    Оживление пред квартален бар
    След обиколката вътре се спуснахме по уличките на квартала и избягахме от лудницата. На другия ден се върнах тук за вечеря в бистро на име La Mandigotte, препоръчано от местен човек. По пътя минахме през няколко заведения и барове, пълни с млади хора, които пиеха бира или вино на тротоарите отпред. 

    Заведенията бяха пълни
    Известното кабаре
    В квартала Монмартър се намира кабарето Мулен Руж, единствената останала днес вятърна мелница на хълма. 


    Площадът пред Нотердам

    Нотердам дьо Пари


    Катедралата „Света Богородица“ е мястото, където е проведена коронацията на Наполеон Бонапарт, която по-късно видях изрисувана на картина от френския художник Жак-Луи Давид в Лувъра. Висока 70 м, готическата катедрала впечатлява с красива архитектура и размери. Не случайно изграждането й продължило близо 2 века.

    Розетката с диаметър 10 м
    Квадратните кули на катедралата са високи 70 м
    Сутрин площадът е спокоен, но след 11 ч. гъмжи от туристи
    Срещу 10 евро се качих на катедралата, откъдето се разкри панорама към Париж. Запазването на час стана на място – изтеглих си билетче и трябваше да се явя в определено време, когато се събра групата.

    На втория етаж на катедралата
    Катедралата отблизо
    Айфеловата кула в далечината
    Вторият етаж
    Качихме се на втория етаж, където си заплатихме входа, след което по стълбите се изкачихме до третия етаж. След определено време ни качиха на най-горния етаж. И тук времето за престой беше фиксирано, а надолу слязохме цялата група заедно.

    От третия етаж на катедралата
    Към града
    Към реката
    След стабилно обикаляне пеша и с метрото ден и половина, се решихме да си вземем билети за hop on hop off бус. За градове като Париж, където разстоянията са големи, това е една от най-добрите опции за обикаляне.

    Площад Конкорд и египетският обелиск - подарък от Мохамед Али паша
    Операта е строена през 19 в. По булеварда, който води към нея, умишлено не са оставени дървета, за да се разкрива най-добрата гледка към сградата
    Сградата на Лувъра

    Лувър


    За пълната обиколка на Лувъра са нужни повече от 4 дни, което за мен е непосилно. Толкова много информация наведнъж няма как да се усвои правилно, затова след като си взехме билети, се отправихме директно към картината на Леонардо да Винчи Мона Лиза. Както и очаквах, пред нея се беше скупчила тълпа от хора, но по-изненадващ за мен се оказа размерът й. Не си я представях толкова малка. 

    Една от многото зали в музея
    И една от хилядите картини
    Коронясването на Наполеон
    След това се разходихме из други зали, минавайки покрай картини от известни художници. Лично мен ме впечатли картината на Давид, илюстрираща церемонията по коронясването на Наполеон и Жозефина на 2 декември 1804 г. Реалистичното предаване на лицата и събитието е представено в 191 фигури.

    В Лувъра
    Музеят отвън
    По-малката арка, която отбелязва славните победи на Наполеон, маркира началото на градините на Тюлейри

    Градините на Тюйлери 


    След цялото това обикаляне на забележителности, нямаше нищо по-прекрасно от няколко часа отдих в красивите градини на Тюлейри. Площта им голяма, а заведения има само на входа откъм Лувъра. Най-близкото магазинче, което намерихме за напитки, беше в посока Операта. На територията на градините се намират и две езерца.

    Тук човек за секунди се пренася сред природата
    На територията на парка има 2 езерца
    Към булеварда Шанз-Елизе

    Триумфалната арка и Шанз-Елизе


    Вървейки през градините на Тюлейри, човек излиза на известната търговска улица Шанз-Елизе. Дълга почти 2 км, улицата е осеяна с магазини и заведения и свършва при Триумфалната арка на площад Шарл дьо Гол. Строена в периода 1806 - 1836 г., арката е издигната в чест на армията от Наполеоновите войни.

    Един от символите на Париж
    Арката е отворена за посещение
    По улиците на латинския квартал

    Латинският квартал

    Задължително място в Париж! Може да се съчетае с посещение в Нотердам, тъй като катедралата се намира на територията му. Името му идва от латинския език, на който се преподавало в учебните заведения. Тук се намира и Сорбоната – университетът, който събира студенти от цял свят.

    Конкуренцията между заведенията тук е висока
    Хората бяха значително по-малко от другите туристически обекти
    Абсолютно неоправдано беше недоверието, с което подходих към лучената супа - специалитет във Франция

    Тесните улички на латинския квартал са осеяни със заведения за хранене, а в едно от тях дори ни предложиха тристепенно меню само за 10 евро. За първи път опитах специалитета им – лучена супа със сирене и доста ми допадна.

    В повечето ресторанти месните специалитети бяха леко жилави или алангле, така че който не обича, да го има предвид.

    Бирата - стори ми се, че съм пила различни марки, но се оказаха различни видове на една и съща марка. Kronenbourg е бира от Страсбург и ми се видя лека и приятно сладникава.


    Това бяха впечатленията ми от града. В Париж ми харесаха красивите сгради, реката, латинският квартал, гледката от Нотердам, кроасаните, виното и усмихнатите хора в квартала. Според мен добра услуга ми направи фактът, че тръгнах без очаквания, затова ще гледам по-често да пътувам така вече.




    Коментари