Местност Карандила, снимка kashkaval-tourist.com
На път за нашето южно Черноморие се намира градът на стоте войводи – Сливен в подножието на Стара планина. Ето защо си заслужава човек да се отбие поне за ден през него, да посети природен парк "Сините камъни" и да се наслади на гледката от местността Карандила.

Сливенската планина

Утро с планинска гледка

Масивът Сините камъни се извисява над града, който лежи в подножието на Стара планина, и сутрин първото нещо, което виждаш, когато отвориш очи, е невероятната природа наоколо. За мое щастие това се случи в къщата на Крис и Цвети. Крис е американец, Цвети е българка, запознават се в Щатите. Днес те имат 2 мили и възпитани дъщери (като самите тях) и живеят в къща с голям двор, където ни приеха.

Гледката от Малката къща
Малката къща (The Little House) е изцяло пригодена за гости, стаите са уютни и леглата са удобни. Чистият въздух в района ти гарантира здрав сън и да се събудиш отпочинал рано тук не е никакъв проблем. Слънчевият двор е добре поддържан и насаден с цветя, а гледката... Е, за нея ми е трудно да я опиша с думи. Ако се чудиш къде да отседнеш в Сливен, горещо ти препоръчвам да гостуваш на тези гостоприемни и мили хора. Можеш да откриеш къщата в airbnb тук.

Дворът на Крис и Цвети е осеян с красиви цветя

Природен парк "Сините камъни"

След като пренощувахме в къщата на Крис и Цвети, на сутринта се отправихме към планината. Природен парк „Сините камъни“ е част от 100-те национални туристически обекта. Растителният и животинският свят на територията е богат и разнообразен. Тук се срещат сърни, зайци, елени, влечуги и много видове птици. 


Сините камъни се намират в Сливенската планина, част от източна Стара планина. До тях можеш да се качиш по туристическите пътеки, с автомобил (около 30 км), или със седалковия лифт Сливен – Карандила (около 20 мин в посока). Работното време на лифта е както следва:

Понеделник – петък: 8:30 – 16:30 (през летните месеци до 18:30 ч.)
Всеки понеделник се извършва профилактика и лифтът работи от 12:30 ч. 


Телевизионната кула

Съвсем близо до горна станция на лифта, на най-високата част се намира Телевизионната кула. Тук е доста ветровито, което прави теренът подходящ за парапланеризъм. Ще го познаеш по площадката за излитане.

Гледка към Сливен от Телевизионната кула

Карандила

Местността Карандила е една от най-посещаваните части на природния парк. Тук се разкрива обширна панорамна гледка, пред която човек остава безмълвен. Препоръчвам местността да се посети през пролетта или лятото, когато всичко е разцъфнало и зеленината се слива със синьото небе. 

Гледката от Карандила е умопомрачителна
Тошко, Нина, Ели и аз на Карандила, снимка: kashkaval-tourist.com

Легенда за името

Има няколко истории за произхода на името. Една от тях разказва за годините на Османско владичество, когато в града върлувала чума. Жителите били принудени да започнат да се изнасят към местността. Предполага се, че в тези черни дни името е дошло от турската дума „кара“, която на български означава черно. 

Местността е заобиколена от много зеленина
Има беседки за отмора
Отново най-отгоре

Цветът на Сините камъни

Местността над Сливен се нарича така, заради синкавия цвят, който скалите имат при определени метеорологични условия в късните части на деня. Ако имаш късмет, може и ти да ги видиш сини.

Езеро в местността Сините камъни
Сезонът, който според мен е най-подхоящ за посещение на Карандила, е късна пролет
Скалният масив

Активности в района

За моя изненада се оказа, че тук има ски писта с дължина 300 м в местността Дулите. Би било интересно да покарам тук някой ден. Формите на скалните образувания пък са подходящи за катерене. Големината и теренът на парка го правят подходящ за колозедене и както вече разбрахме, поради благоприятните условия, местността е подходяща и за парапланеризъм

Природният парк е подходящ за ски и сноуборд, преходи, катерене, колоездене и парапланеризъм
Сливенската планина е осеяна с интересни места и уникална природа, с която сливналии могат само да се гордеят. А  на теб препоръчвам да наминеш, ако следващия път се чудиш къде да се отбиеш това лято към морето или на връщане от него.


2 Коментари

  1. Анонимен29/4/18

    Не съм ходил там . Интересни факти .

    ОтговорИзтриване
  2. Когато дойдох за пръв път в Белоградчик, дълго време стоях пред скалите и ги съзерцавах безмълвно. Умът ми се опитваше да намери думи, с които да опише красотата, пред която бях изправен, но така и не намери, защото каквото и да бях казал, нямаше да успее да опише чувствата и емоциите, които бяха породени в мен от тези гледки. Искрено препоръчвам на всеки да дойде и да се потопи в приказката, наречена Белоградчишки скали.“ https://hotelbedrock.com/

    ОтговорИзтриване