На гости в Сливен - Карандила и Сините камъниНа път за нашето южно Черноморие се намира градът на стоте войводи – Сливен в подножието на Стара планина. Ето защо си заслужава човек да се отбие поне за ден през него, да посети природен парк "Сините камъни" и да се наслади на гледката от местността Карандила.

  Сливенската планина

  Утро с планинска гледка

  Масивът Сините камъни се извисява над града, който лежи в подножието на Стара планина, и сутрин първото нещо, което виждаш, когато отвориш очи, е невероятната природа наоколо. За мое щастие това се случи в къщата на Крис и Цвети. Крис е американец, Цвети е българка, запознават се в Щатите. Днес те имат 2 мили и възпитани дъщери (като самите тях) и живеят в къща с голям двор, където ни приеха.

  Гледката от Малката къща
  Малката къща (The Little House) е изцяло пригодена за гости, стаите са уютни и леглата са удобни. Чистият въздух в района ти гарантира здрав сън и да се събудиш отпочинал рано тук не е никакъв проблем. Слънчевият двор е добре поддържан и насаден с цветя, а гледката... Е, за нея ми е трудно да я опиша с думи. Ако се чудиш къде да отседнеш в Сливен, горещо ти препоръчвам да гостуваш на тези гостоприемни и мили хора. Можеш да откриеш къщата в airbnb тук.

  Дворът на Крис и Цвети е осеян с красиви цветя

  Природен парк "Сините камъни"

  След като пренощувахме в къщата на Крис и Цвети, на сутринта се отправихме към планината. Природен парк „Сините камъни“ е част от 100-те национални туристически обекта. Растителният и животинският свят на територията е богат и разнообразен. Тук се срещат сърни, зайци, елени, влечуги и много видове птици. 


  Сините камъни се намират в Сливенската планина, част от източна Стара планина. До тях можеш да се качиш по туристическите пътеки, с автомобил (около 30 км), или със седалковия лифт Сливен – Карандила (около 20 мин в посока). Работното време на лифта е както следва:

  Понеделник – петък: 8:30 – 16:30 (през летните месеци до 18:30 ч.)
  Всеки понеделник се извършва профилактика и лифтът работи от 12:30 ч. 


  Телевизионната кула

  Съвсем близо до горна станция на лифта, на най-високата част се намира Телевизионната кула. Тук е доста ветровито, което прави теренът подходящ за парапланеризъм. Ще го познаеш по площадката за излитане.

  Гледка към Сливен от Телевизионната кула

  Карандила

  Местността Карандила е една от най-посещаваните части на природния парк. Тук се разкрива обширна панорамна гледка, пред която човек остава безмълвен. Препоръчвам местността да се посети през пролетта или лятото, когато всичко е разцъфнало и зеленината се слива със синьото небе. 

  Гледката от Карандила е умопомрачителна
  Тошко, Нина, Ели и аз на Карандила, снимка: kashkaval-tourist.com

  Легенда за името

  Има няколко истории за произхода на името. Една от тях разказва за годините на Османско владичество, когато в града върлувала чума. Жителите били принудени да започнат да се изнасят към местността. Предполага се, че в тези черни дни името е дошло от турската дума „кара“, която на български означава черно. 

  Местността е заобиколена от много зеленина
  Има беседки за отмора
  Отново най-отгоре

  Цветът на Сините камъни

  Местността над Сливен се нарича така, заради синкавия цвят, който скалите имат при определени метеорологични условия в късните части на деня. Ако имаш късмет, може и ти да ги видиш сини.

  Езеро в местността Сините камъни
  Сезонът, който според мен е най-подхоящ за посещение на Карандила, е късна пролет
  Скалният масив

  Активности в района

  За моя изненада се оказа, че тук има ски писта с дължина 300 м в местността Дулите. Би било интересно да покарам тук някой ден. Формите на скалните образувания пък са подходящи за катерене. Големината и теренът на парка го правят подходящ за колозедене и както вече разбрахме, поради благоприятните условия, местността е подходяща и за парапланеризъм

  Природният парк е подходящ за ски и сноуборд, преходи, катерене, колоездене и парапланеризъм
  Сливенската планина е осеяна с интересни места и уникална природа, с която сливналии могат само да се гордеят. А  на теб препоръчвам да наминеш, ако следващия път се чудиш къде да се отбиеш това лято към морето или на връщане от него.


  Коментари

  1. Анонимен29/4/18

   Не съм ходил там . Интересни факти .

   ОтговорИзтриване
  2. Когато дойдох за пръв път в Белоградчик, дълго време стоях пред скалите и ги съзерцавах безмълвно. Умът ми се опитваше да намери думи, с които да опише красотата, пред която бях изправен, но така и не намери, защото каквото и да бях казал, нямаше да успее да опише чувствата и емоциите, които бяха породени в мен от тези гледки. Искрено препоръчвам на всеки да дойде и да се потопи в приказката, наречена Белоградчишки скали.“ https://hotelbedrock.com/

   ОтговорИзтриване

  Публикуване на коментар