От Бургас до Ахтопол - заведения, плажове и забележителности в един ден


Въпреки че съм изключително впечатлена от Северното Черноморие, в тази статия ще обърна внимание на някои места на юг от Бургас. Ще се спрем на ресторанти с хубава храна, плажове и забележителности, които препоръчвам с две ръце, защото знам, че много от нас ще се запътят натам скоро. 


Салата със скариди в ресторант "Златна рибка", Бургас

С приятели решаваме да си спретнем един дълъг уикенд на морето през юни. Съвсем случайно търсейки един ресторант, попадаме на друг, също толкова заслужаващ внимание. Ресторант „Златна рибка“ се намира в Бургас, точно до входа на морската градина. Тук можеш да хапнеш вкусно приготвени рибни специалитети в приятната градина. Порциите не са нещо величествено, но ако се чудиш къде да заведеш чужденци в Бургас, мисля, че този ресторант е добра идея. 

Паеля с морски дарове в ресторант "Златна рибка", Бургас
Плажът на Смокиня


Продължаваме към Созопол, минаваме през замъка в Равадиново и пристигаме на любимия плаж Смокиня. Всеки път, когато съм тук, съм на седмото небе. Ситен пясък и кристални води са част от нещата, които плажът предлага на летовниците. Освен дюните и смокиновите дръвчета, тук вирее и царицата на пясъците – пясъчната лилия.

Пясъчна лилия на плаж Смокиня
Дървени пътечки към плажа на Аркутино


Тръгваме си от Смокиня и отиваме до плажа на Аркутино в община Приморско. Тази защитена зона представлява блато-лагуна. За да стигнем до плажа, минаваме по дървените пътечки, които проправят път през пясъчните дюни. Плажът тук е един от най-красивите, а пясъкът е един от най-фините. 

Аркутино
Аркутино
Тарама хайвер в комбинация с домашно изпечен хляб в "При Димо", Варвара


Времето в този ден не става за плаж, затова отиваме да хапнем в село Варвара. Обожавам такива селца по морето, до които все още не са дотигнали планове за лъскави комплекси. Тошко ни води в кръчма на име „При Димо“. Сядаме до спяща сива котка и поръчваме си тарама хайвер, домашно изпечен хляб (даже два), картофки, различни видове риба и разбира се, по бира. Всичко е адски вкусно и се намираме в непретенциозна обстановка. Чак да се зачудиш какво повече му трябва на човек?

Прясна риба в "При Димо", Варвара
Плажът на Варвара



Може би по коктейл. Намираме го на плажа на Варвара, където има едно единствено барче на име Wake up. Тук откарваме часове, съзерцавайки небето след дъжда и посрещайки залеза. 

Wake up Варвара
Плаж Варвара
Кеят на Ахтопол. Снимка: kashkaval-tourist.com


Последната спирка от маршрута ни е Ахтопол, където се провежда фестивал на графитите. Разхождаме се около кея и правим снимки на морския фар, който единствен е останал в детските ми спомени. Промяната е достигнала и това затънтено местенце, но си заслужава разходката и до него.

Снимка: kashkaval-tourist.com
Снимка: kashkaval-tourist.com


Това е само малка част от възможностите и препоръките по Южното Черноморие, но са постижими в рамките на ден, тъй като разстоянията не са дълги. А на следващата си такава обиколка, си обещавам да си спретна разходка по Ропотамо и да посетя Синеморец. Кои са твоите предложения?

Pin it!


Коментари

  1. Анонимен3/8/17

    Препоръчвам ти задължително да посетиш плаж Силистар (ако вече не си била там :)). На мен ми е любимо място. :) За Синеморец...определено предпочитаме плаж Косата (Велека). Уникален е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за препоръката!:) На Силистар още не съм била, но може да поправя грешката това лято. Супер, ще го проверя и този плаж на Синеморец! Тенкю!

      Изтриване
  2. Мерси за полезната информация и поздравления за прекрасния Блог.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милия коментар, Колоян! Пожелавам Ви хубаво лято! :)

      Изтриване

Публикуване на коментар