Крепостта Калиакра
Нос Калиакра е едно от най-големите природни богатства на северното ни Черноморие. Когато го посетих за първи път, бях запленена от начина, по който история и красива природа са се съчетали. Имаш ли път в тази част на България и ако още не си бил там, то тогава виж защо е абсолютно задължително да се отбиеш до носа.

Read in English

Снимка: kashkaval-tourist.com
Уникалната природа около нос Калиакра
Калиакра се намира в близост до село Българево, където бяхме отседнали. Носът е дълъг 2км, като надолу се спускат високи скали с червеникав оттенък. Комбинацията от синьо небе и синьозеленото море бяха предпоставка за много голям снимков материал. Пред нас се откри панорамна гледка към бреговете, които се срещаха с морските вълни.

Адмирал Фьодор Ушаков
С пристигането ни посрещна част от историята - огромна статуя на адмирал Фьодор Ушаков. Именно тук под негово ръководство се води последната морска битка от Руско-турската освободителна война. 

Останки от римско време
Римска баня от IV в. 
Останки от римско време
Останки от римско време

Продължавайки навътре към носа, подминахме римска баня от IV в. и останки от жилищни сгради. Най-ранните сведения за заселване тук сочат към тракийското племе тиризи. През вековете съдбата на носа се е променяла динамично. Интересен факт е, че при заселването си на днешните ни територии славяните и прабългарите не са проявили никакъв интерес към тази географска територия. По-късно е станала столица на Добруджанското деспотство на болярина Добротица.

Възстановка на крепостната стена
Панорамният ресторант
Възстановката на портата на крепостната стена наподобява първата порта на крепостта Царевец в Търново. По пътя към параклиса „Свети Никола“ минахме през панорамен ресторант и разгледахме музея. Най-много се развълнувахме, когато видяхме делфин покрай брега на носа. До 1981г. тук се е срещал тюленът-монах. Днес за съжаление това вече е невъзможно, но вероятността да видиш делфин покрай бреговете е доста голяма.

Параклис Свети Никола
Освен с историческото си значение, параклисът се свързва с две легенди. Едната разказва за смъртта на 40 български девойки, които за да не бъдат предадени в ръцете на османците, заплели косите си една в друга и се хвърлили в морето. Другата легенда е свързана с покровителя на моряците Свети Никола, който бягал от турците и всеки път, в който достигал до брега, Бог удължавал земята под краката му. По този начин се образувал носът.

Типична за територията на носа отвесна скала
Снимка: kashkaval-tourist.com

Нос Калиакра е уникално място с невероятно красива природа и интригуваща история. Входът за крепостта струва символичните 3 лева, а на територията на носа има магазини за сувенири, храна и вода. Посещението ми там нямаше да бъде толкова приятно без съдействието на Дарина от Туристическо сдружение "Каварна" и Къща за гости „Наш дом“, за което й благодаря. Горещо препоръчвам местността на всеки, който се е запътил към Каварна това лято!

Pin it!

1 Коментари

  1. For AOL mail login - If you facing any error or issues due to log in or sign in and forgot your password want to solve itself can follow the following steps or Call to our technical staff can help you all.
    1. Go to mail.aol.com/login
    2. Enter your login details (Email, Password) correctly.
    3. Can forget or change your password.

    ОтговорИзтриване