Нос Калиакра - едно от най-красивите места на севера


Нос Калиакра е едно от най-големите природни богатства на северното ни Черноморие и тук се съчетават история и красива природа. Имаш ли път в тази част на България и ако още не си бил там, то тогава в следващите редове разказвам защо е абсолютно задължително да се отбиеш до нос Калиакра.

Снимка: kashkaval-tourist.com
Уникалната природа около нос Калиакра
Калиакра се намира в близост до село Българево, където бяхме отседнали през май месец. Носът е дълъг 2км, като надолу се спускат високи скали с червеникав оттенък. Комбинацията от синьо небе и синьозеленото море бяха предпоставка за много голям снимков материал. Пред нас се откри панорамна гледка към бреговете, които се срещаха с морските вълни.

Адмирал Фьодор Ушаков
С пристигането ни посрещна част от историята - огромна статуя на адмирал Фьодор Ушаков. Именно тук под негово ръководство се води последната морска битка от Руско-турската освободителна война. 

Останки от римско време
Римска баня от IV в. 
Останки от римско време
Останки от римско време

Продължавайки навътре към носа, подминахме римска баня от IV в. и останки от жилищни сгради. Най-ранните сведения за заселване тук сочат към тракийското племе тиризи. През вековете съдбата на носа се е променяла динамично. Интересен факт е, че при заселването си на днешните ни територии славяните и прабългарите не са проявили никакъв интерес към тази географска територия. По-късно е станала столица на Добруджанското деспотство на болярина Добротица.

Възстановка на крепостната стена
Панорамният ресторант
Възстановката на портата на крепостната стена наподобява първата порта на крепостта Царевец в Търново. По пътя към параклиса „Свети Никола“ минахме през панорамен ресторант и разгледахме музея. Най-много се развълнувахме, когато видяхме делфин покрай брега на носа. До 1981г. тук се е срещал тюленът-монах. Днес за съжаление това вече е невъзможно, но вероятността да видиш делфин покрай бреговете е доста голяма.

Параклис Свети Никола
Освен с историческото си значение, параклисът се свързва с две легенди. Едната разказва за смъртта на 40 български девойки, които за да не бъдат предадени в ръцете на османците, заплели косите си една в друга и се хвърлили в морето. Другата легенда е свързана с покровителя на моряците Свети Никола, който бягал от турците и всеки път, в който достигал до брега, Бог удължавал земята под краката му. По този начин се образувал носът.

Типична за територията на носа отвесна скала
Снимка: kashkaval-tourist.com

Нос Калиакра е уникално място с невероятно красива природа и интригуваща история. Входът за крепостта струва символичните 3 лева, а на територията на носа има магазини за сувенири, храна и вода. Посещението ми там нямаше да бъде толкова приятно без съдействието на Дарина от Туристическо сдружение "Каварна" и Къща за гости „Наш дом“, за което й благодаря. Горещо препоръчвам местността на всеки, който се е запътил към Каварна това лято!

Pin it!

Коментари