Крепост Букелон и двете скални църкви от 10 в. в Сакар планина

Още от древни времена Сакар планина създава история, а днес изобилства от природни и културно-исторически забележителности и крие вълнуващи истории и завладяващи легенди в своите потайни дебри. В тази статия ще се спра на три интересни места около южните села Маточина и Михалич – крепостта Букелон и двете скални църкви от 10 в. Тези паметници на културата с национално значение са добре запазени, лесно достъпни, а някои от тях и уникални. Повече за тях разказвам в следващите редове.

    Скална църква "Св. Панталеймон"

    Скална църква от 10 в. при с. Михалич

    На 3 км югоизточно от с. Михалич в местност, нарична от местните „Айпандо“ (в превод от гръцки – „Свети Пандо“), се намира скалната църква „Св. Панталеймон“. Посреща ни огромен оформен скален масив, откъдето тръгват 14 стъпала, водещи към вътрешността й. От двете й страни се извисяват високи каменни стени, образуващи открит коридор. В тези стени са издълбани две ниши, отгоре-полугръгли, наподобяващи прозорци. 

    Входът
    Портата и коридорът отгоре
    Една от нишите, наподобяваща прозорец
    Въпреки че стените са грубо оформени, тя е истинска триконхална църква. Това е единствената такава със сложна триконхална форма и затова е уникална. Помещенията са с почти еднакви размери, а дясното е разширено, поради откъртване на скалата, но не е ясно дали това се случило преди или след оформянето й. Това откъртване довело до разместване на камъните, но празните места са запълнени с ломени камъни. 

    Стените
    Поглед отгоре
    В дъното на абсидата има олтар, а в ъгъла между източната и северната конха е издълбан кръст. Тези елементи показват стремежа на строителите църквата да наподобява изградена постройка. Тя е оформена в периода 10-11 в. от монаси-отшелници, вероятно последователи на различни ереси. С нея се свързва легендата за две змии-пазителки, които не допускат да я достъпят хора с лоши намерения. Вярва се още, че водата, която се стича по стените й, е чудотворна и помага при различни болести. 

    Стената зад олтара е изградена от плочести камъни
    В помещението има останали предмети
    Куполът е с диаметър 5,5 м и височина от пода 6 м
    Една от най-добре запазените крепости е Маточинската крепост

    Късноантична и Средновековна крепост Букелон 

    След около 30 мин. с кола пристигаме в подножието на Югоизточната част на Сакар планина, на платото над с. Маточина, където ни посреща средновековната крепост Букелон. Това е един от най-добре запазените автентични средновековни замъци в България. Историята на този район започва отдалеч. Още в дълбока древност била централната част на Одриското царство на траките. На високите части на хълма личат останки от крепостна стена, датираща от Късната Античност. След като е срината, на нейно място през 5-6 в. се появява новата крепост. Във високите кули били вместени най-необходимите помещения за последен отпор. Вероятно крепостта играла важна роля, служейки за изнесена гарнизонна отбрана на гр. Адрианопол (дн. Одрин).

    Крепостта Букелон и с. Маточина
    Запазена врата с арка отгоре
    Още една запазена постройка - кулата
    Крепостта е изградена изцяло от ломени камъни, споени с бял хоросан. Украсата е слабо застъпена и се състои само от няколко тухлени пояса във високите части на сградата. На места в отделни зидове все още личат останки от дървени скари, които не са характерен елемент на градежа. Сравнително добре запазена е защитната кула тип донжон, датираща към 12-14 в. Само останките от нея са високи цели 18 м. От възвишението й се открива чудесна панорамна гледка към Сакар и Странджа, към долината на р. Тунджа и дори в далечината при ясно време може да се види гр. Одрин в Турция. 

    Крепостта може да се рагледа отвътре, а достъпът до нея е свободен
    В периода от 7 до 13 в. Букелон било епископско селище, подчинено на Адрианополския митрополит. При археологически проучвания са открити печати на частни лица от първата половина на 9 в. и некропол, където погребенията били извършвани чрез трупополагане. Това, с което се отличава некрополът, са гробовете, голяма част от които издълбани като правоъгълни корита във варовита скала. Датирани са 10-12 в.

    Прозорец в крепостта
    Въпреки състоянието си, крепостта е запазена в почти първоначалния си вид
    Високите стени
    Предполагаем гроб от некропола
    Това, с което най-много се гордее крепостта, е важна историческа победа в българската история. На 14 април 1205 г. войските на цар Калоян водят битка с рицарите на Четвъртия кръстоносен поход. Според мнозина изследователи, Битката при Одрин се случила северно от Адрианопол и близо до крепостта Вукелон (Букелон). Кръстоносците са разбити, а император Балдуин IX Фландърски пленен и за кратко затворен в кулата донжон. Последните исторически сведения за крепостта са от 1664 г., когато тя е напълно изоставена.

    Кулата донжон, която се отнася към 12-14 в.
    Скалната църква при с. Маточина

    Средновековната скална църква при с. Маточина „Свети Дух“

    На 2 км югозападно от село Маточина, в местността „Декили кая“ е издълбана друга интересна църква. Посреща ни варовикова скала с гладко изрязана предна част. Входът е в средата, а от двете му страни има стъпала, водещи към малък коридор. Тази църква тук е издялана в скалата изцяло с помощта на ръчни инструменти. Хващаме я по залез слънце и меката светлина засилва още повече цветовете на скалния масив.

    Стъпала встрани от входа, водещи към обширно плато, под което се намира църквата
    Отвътре църквата е правоъгълна със свод отгоре. В източната й страна има три ниши на около 2 м от пода, които служели за поставяне на икони. От двете страни на коридора до изхода има две квадратни ниши, както и още една, от лявата страна по-навътре. В платото над църквата са открити няколко издълбани в скалата гроба с ориентация изток-запад. 

    Цъкрвата отвътре и трите ниши, в които поставяли икони
    Едната от двете квадратни ниши до входа
    Отвътре
    Скалната църква при с. Маточина, както и тази при с. Михалич, е направена от монаси-отшелници около 10 в. Скални църкви са издълбавали и последователи на различни ереси, а най-голяма концентрация на такива в България има около р. Русенски Лом и в Мала Азия, при Амасия и езерото Ван. До 1934 г., тази тук действа пълноценно като храм на три села - Маточина, Варник и несъществуващото вече село Благунци до построяването на новия храм на селото. На платото над нея пък от незапомнени времена се провеждал събор. 

    Над входа има оформени ниши с култово предназначение, вероятно от времето на траките
    Тук завършва разказът ми за тези близки един до друг, но различни сами по себе си три обекта. Скалните църкви крият тайните на монасите, построили ги, а крепост Букелон - свидетелка на съдбоносни исторически моменти, гордо се извисява в небесата над село Маточина. Взети заедно те са една прекрасна малка част на България, която препоръчвам да се посети. 

    Коментари

    1. Анонимен23/5/23

      IMA MNOGO ISTORIA TUK - NEPOZNATA ZA MEN . BRAVO SANI .

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Радвам се, че е било интересно. Пожелавам ти да посетиш местата скоро!

        Изтриване

    Публикуване на коментар