На една ръка разстояние от София - Драгоманското блато и Чепън планина


Ако все още не си имал възможност да се разходиш до Драгоманското блато, в следващите редове ще се опитам да те убедя, че трябва да се поправиш. Това в кръга на шегата, разбира се, но блатният комплекс определено заслужава да се посети поне веднъж. В близост пък се намира Чепън планина, за да е още по-пълноценна разходката ти в тази част на България. Изкачването на най-високия й връх е лесно, приятно и награждава с прекрасни гледки.

    Драгоманското блато
    Тези две места са за съботите и неделите, в които искаш хем да се разходиш, хем да е наблизо, хем да не си дадеш много зор. Драгоманското блато е подходящо за дълга раходка, за фотосесия (не един или двама блогъри и фотографи са идвали тук), за гледане на интересни птици или просто за 1 бира време сред природата. По-сериозна подготовка вече се изисква, ако решиш да катериш връх Петровски кръст. Не си представяй, че е нещо кой знае какво, но с три думи – планина си е.

    През пролетните месеци те посреща зеленинка

    Драгоманското блато

    Започвам с черешката на тората. Карстов комплекс Драгоманско блато се намира в подножието на Чепън планина, на около 40 км северозападно от София и на 1 км от гр. Драгоман. За него има табели по пътя, така че не е трудно за откриване, а пред входа има паркинг, който няма как да се сбърка.

    Сред растителните видове тук се срещат папур, камъш, тръстика
    Дървената пътека, по която можеш да се разходиш
    Блатна лилия

    С какво това място е специално?

    Днес Драгоманското блато е най-голямата естествена влажна карстова зона в България. Важно е да се отчете фактът, че на Балканския полуостров такъв тип карстови комплекси са рядкост.  През 30-те години на 20 век било взето решение да се пресуши. Това довело до изчезването на десетки видове растения, част от които водната лилия, а от животинския свят на територията изчезва сивият жерав. 

    Дължината на Драгоманското блато е 2.5 км, а ширината му е 1.2 км
    Кулата за наблюдение вляво
    През 90-те години влажната зона е възстановена. За щастие разнообразието от птици (над 200 вида) също се възражда. Днес тук живеят пеликани, пойни птички, орли, бухали, соколи, сови и мн. др. Ако си се запътил натам, не забравяй да вземеш със себе си бинокъл, но и спрей против комари.

    Сред високата тръстика
    Нещата, които препоръчвам да вземеш - слънцезащитен крем (личи си по червения ми нос) и спрей против комари
    От входа на комплекса тръгва дървена пътека с дължина около 300 м. Вървейки по продължението й, те заобикаля висока тръстика. На територията, достъпна за посещение, се намира и кула наблюдателница. От нея се разкрива панорамна гледка към блатните полета в далечината, отсрещните възвишения на Чепън планина, а при повече късмет дори могат да се видят отблизо някои птици.

    Възвишенията на Чепън планина
    Стълбите на кулата
    Краят на дървената пътека
    Драгоманското блато се обикаля сравнително бързо, затова може да бъде съчетано в един ден и с изкачване на Чепън планина. За пътя към върха има указателните табели, но в случай, че се загубиш, местните са най-добрият пътеводител. 


    Чепън планина

    Варовиковата планина е част от западна Стара планина. Нейният първенец е връх Петровски кръст с височина 1206 м. До него се стига за около 2 часа спокойно ходене. Пътят нагоре е каменист. Стигнеш ли върха,  те очаква пейка, маса за отдих и пикник, каменен кръст и малка църква в процес на изграждане. 

    Пейка с изглед към град Драгоман
    Каменният кръст
    Растителността на Чепън планина е предимно храстова, но се откриват и някои редки растения. През пролетта може да се види люляк, лале и перуника, а наоколо се носи мирисът на билки. В слънчев ден напича бързо и тъй като няма много опции къде да се скриеш на сянка, ти препоръчвам шапка, очила и слънцезащитен крем.  

    Перуника
    Люляк
    С върха Петровски кръст се свръзва легенда. Тя гласи, че чорбаджи Петър от Драгоман бил почитан човек, но бил отвлечен и доведен на върха от турски разбойници. Когато турците видели, че се задава войска, го убили. По-късно върхът бил кръстен на него. 

    При ясно време гледките се простират надалеч
    По билото

    Ще забележиш, че тук има останки от тракийско светилище, което някога било посветено на бог Сабазий. Гледката от върха обхваща целия град Драгоман, Витоша, възвишенията Три уши, а при хубаво време дори се вижда съседна Сърбия. Най-близо се вижда Драгоманското блато и човек придобива представа за размерите му.  

    Останки от светилището
    Чепън планина през месец май
    Разходката до Драгоманското блато и Чепън планина е едно приятно предложение в близост до София. Ако искаш да научиш повече за региона, можеш да се отбиеш и в Центъра за опазване на влажните зони „ Драгоманско блато“. Благодаря на Ели и статията й, която за пореден път ми даде чудесна идея къде да се разходя .


    Коментари