Ски писта, фън парк и страхотни гори в Осоговската планина


Ски център Осогово се намира в петата по височина планина в България – осоговската. На разположение тук са 2 обособени зони – т.нар. "горна" и "долна" писта. Условията по отношение на снежна покривка са добри, цените са сравнително достъпни а при хубаво време гледките към Рила и Пирин са неописуемо красиви. Независимо дали искаш да караш свободен стил, извънпистово или на писта - тук имаш възможност за всичко. Повече в следващите редове.


Осогово фън парк

Започвайки отзад напред, ще опиша най-напред фън парка или както чух някои хора да казват - „долната“ писта. Паркът е с размери не по-големи от пространството пред хотел Рила в Боровец, но и очевидно замисълът му е бил съвсем по-различен от това да шускаш пистата. Тук действа един влек тип паница, който е лесен и бавен, тоест доста подходящ да се научиш на влекове. 

Големите скокове са в средата на фън парка

Съоръженията

Тук има няколко малки и големи скока, тръби и бокс, които са разположени в средата на парка. На тях показваха уменията си доста напреднали в свободния стил скиори и бордисти. Съоръженията в средата не ми се сториха особено подходящи за опити на начинаещи, затова и ги пропуснах. 

Поглед към фън парка
Насочих се към лявата страна на пистата (скиорско ляво). Там имаше малки скокчета, както и самият бокс за начинаещи, на който се пробвах и аз. Единственият му недостатък е, че е малко тесен в сравнение с това, което си представях. Въпреки това е лесен и бързо се научава.

От лявата страна на фън парка се намират малките скокчета, тръба и бокс за начинаещи
От другата страна на скоковете, тоест скиорско дясно, се намира полегатата писта, на която много хора правеха първите си стъпки в ските и сноуборда. Дотук добре, но тази писта е толкова къса, че я пускаш за не повече от 5 минути (колкото и да се търкаляш и да си бавен).

При хубаво време от фън парка се виждат белите върхове на Рила и Пирин

Подходящ ли е фън паркът за начинаещи?

Поради факта, че много хора бяха дошли да се учат да карат, както и заради топлия и слънчев ден, на паницата долу се образуваше голяма опашка. Чакането на моменти надвишаваше 15 мин. Представи си само – 15 минути чакаш на опашка, за да пуснеш надолу после 2.

Моят съвет е да не караш тук, ако няма да използваш съоръженията във фън парка. Така ще си спестиш безсмисленото чакане на опашката, а и ще оставиш фън парка за хората, които наистина са дошли за фристайла. Цените и работното време на ски център Осогово можеш да видиш тук.

Осогово разполага с още една писта

Ски писта „Осогово“ 

„Горната“ писта се намира точно до хижа Осогово и тук вече говорим за съвсем друга бира. Това, което ми се стори странно, е стигането до влека. От асфалтовия път до началото му има изкачване по пистата, което е малко трудоемко с екипировка. Може и да е имало друг път, който не сме видели, не отричам.

Влекът те оставя тук
Пътят на влека, който е от типа котва, минава през гората и те качва на невероятно красиво място, откъдето тръгва пистата, дълга 910 м. Честно да си призная, тази писта ми се стори доста стръмна, а на места беше и заледена. Има машини за изкуствен сняг и се обработва.

Гледките горе са адски красиви
За разлика от пистата на фън парка, тук тя е дълга цели 910 м.
Алтернативен маршрут е ски пътят от лявата страна на пистата, който е доста по-полегат. Минава през рехава борова гора, където карането също е възможно и е доста приятно.

Вдясно от пистата се влиза в участък с борчета
От дясната страна на стръмната писта има влизане между борчета и при достатъчно сняг карането тук е истинско удоволствие. За да се избегне гъстата гора преди началото на котвата обаче, трябва да се хване навреме включването към пистата, което е съвсем малко след тръгването горе.

Не липсваха места с недокоснат сняг

Красотата на Осоговската планина 

Последното си пускане направихме от дясната страна, но не се включихме обратно към пистата, а следвайки следите от моторни шейни, стигнахме до открито място с малък наклон. На места се наложи да ходим пеша, но спокойствието, което ни заобикаляше, имаше много по-голямо значение. 

Фрирайд в Осоговската планина
Следвайки следите на моторните шейни, се озовахме на широка поляна, през която не беше минавал никой
Ако ти се кара на по-различно място, препоръчвам ти да дойдеш тук:)
След един изкаран уикенд тук си припомних колко красива е Осоговската планина. Преди няколко години извървях пътя до първенеца й - връх РуенС двете си ски зони – фън парка и писта Осогово, това е едно чудесно и алтернативно място за каране в България. Ски писта, фън парк и страхотни гори в Осоговската планина Ски писта, фън парк и страхотни гори в Осоговската планина Reviewed by Stanislava E. on 3/01/2019 Rating: 5

1 коментар:

  1. The 2019 ACM Awards will air live from the MGM Grand Garden Arena in Las Vegas on Sunday, April 7, at 8 p.m. ET on CBS. ACM Awards 2019 Live via live ACM Awards 2019 Live Streamor Chris Stapleton already has nine ACM Awards, 13 CMA Awards and five Grammys, but he still never expects to win. ACM Awards 2019 Live Streaming The 40-year-old is nominated for six upcoming ACM Awards, but insists he would be just as happy going home empty-handed. ACM Awards 2019 Live Stream You know, these things are fantastic things to win, but when you get nominated or invited to these kind of parties, in my estimation, you've already won," Stapleton told ABC News Radio. ACM Awards 2019 Live They get to see this stuff that I only got to read about," he continued.

    ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.