Ски писта, фън парк и страхотни гори в Осоговската планина


Ски център Осогово се намира в петата по височина планина в България – осоговската. На разположение тук са 2 обособени зони – т.нар. "горна" и "долна" писта. Условията по отношение на снежна покривка са добри, цените са сравнително достъпни а при хубаво време гледките към Рила и Пирин са неописуемо красиви. Независимо дали искаш да караш свободен стил, извънпистово или на писта - тук имаш възможност за всичко. Повече в следващите редове.


    Осогово фън парк

    Започвайки отзад напред, ще опиша най-напред фън парка или както чух някои хора да казват - „долната“ писта. Паркът е с размери не по-големи от пространството пред хотел Рила в Боровец, но и очевидно замисълът му е бил съвсем по-различен от това да шускаш пистата. Тук действа един влек тип паница, който е лесен и бавен, тоест доста подходящ да се научиш на влекове. 

    Големите скокове са в средата на фън парка

    Съоръженията

    Тук има няколко малки и големи скока, тръби и бокс, които са разположени в средата на парка. На тях показваха уменията си доста напреднали в свободния стил скиори и бордисти. Съоръженията в средата не ми се сториха особено подходящи за опити на начинаещи, затова и ги пропуснах. 

    Поглед към фън парка
    Насочих се към лявата страна на пистата (скиорско ляво). Там имаше малки скокчета, както и самият бокс за начинаещи, на който се пробвах и аз. Единственият му недостатък е, че е малко тесен в сравнение с това, което си представях. Въпреки това е лесен и бързо се научава.

    От лявата страна на фън парка се намират малките скокчета, тръба и бокс за начинаещи
    От другата страна на скоковете, тоест скиорско дясно, се намира полегатата писта, на която много хора правеха първите си стъпки в ските и сноуборда. Дотук добре, но тази писта е толкова къса, че я пускаш за не повече от 5 минути (колкото и да се търкаляш и да си бавен).

    При хубаво време от фън парка се виждат белите върхове на Рила и Пирин

    Подходящ ли е фън паркът за начинаещи?

    Поради факта, че много хора бяха дошли да се учат да карат, както и заради топлия и слънчев ден, на паницата долу се образуваше голяма опашка. Чакането на моменти надвишаваше 15 мин. Представи си само – 15 минути чакаш на опашка, за да пуснеш надолу после 2.

    Моят съвет е да не караш тук, ако няма да използваш съоръженията във фън парка. Така ще си спестиш безсмисленото чакане на опашката, а и ще оставиш фън парка за хората, които наистина са дошли за фристайла. Цените и работното време на ски център Осогово можеш да видиш тук.

    Осогово разполага с още една писта

    Ски писта „Осогово“ 

    „Горната“ писта се намира точно до хижа Осогово и тук вече говорим за съвсем друга бира. Това, което ми се стори странно, е стигането до влека. От асфалтовия път до началото му има изкачване по пистата, което е малко трудоемко с екипировка. Може и да е имало друг път, който не сме видели, не отричам.

    Влекът те оставя тук
    Пътят на влека, който е от типа котва, минава през гората и те качва на невероятно красиво място, откъдето тръгва пистата, дълга 910 м. Честно да си призная, тази писта ми се стори доста стръмна, а на места беше и заледена. Има машини за изкуствен сняг и се обработва.

    Гледките горе са адски красиви
    За разлика от пистата на фън парка, тук тя е дълга цели 910 м.
    Алтернативен маршрут е ски пътят от лявата страна на пистата, който е доста по-полегат. Минава през рехава борова гора, където карането също е възможно и е доста приятно.

    Вдясно от пистата се влиза в участък с борчета
    От дясната страна на стръмната писта има влизане между борчета и при достатъчно сняг карането тук е истинско удоволствие. За да се избегне гъстата гора преди началото на котвата обаче, трябва да се хване навреме включването към пистата, което е съвсем малко след тръгването горе.

    Не липсваха места с недокоснат сняг

    Красотата на Осоговската планина 

    Последното си пускане направихме от дясната страна, но не се включихме обратно към пистата, а следвайки следите от моторни шейни, стигнахме до открито място с малък наклон. На места се наложи да ходим пеша, но спокойствието, което ни заобикаляше, имаше много по-голямо значение. 

    Фрирайд в Осоговската планина
    Следвайки следите на моторните шейни, се озовахме на широка поляна, през която не беше минавал никой
    Ако ти се кара на по-различно място, препоръчвам ти да дойдеш тук:)
    След един изкаран уикенд тук си припомних колко красива е Осоговската планина. Преди няколко години извървях пътя до първенеца й - връх РуенС двете си ски зони – фън парка и писта Осогово, това е едно чудесно и алтернативно място за каране в България. 



    Коментари