Септемврийски емоции на сърфски каяци в морето


Малко повече от година след първия си път отново се качих на каяк. Арсеналът от каяци на trip-kavarna.info се разраства и този път Галин беше взел от новите – сърфски каяци, като за част от групата бяха предвидени по-късите, а за мен и него - по-дългите. Карането и този път беше доста забавно, придружено с живописни гледки и дори "плуване с медузите". 😁 Ето как премина.

Каяци по северното Черноморие. Снимка: trip-kavarna.info

Подготовката

Срещата беше на добре познатото място – плаж Болата в 9 ч. сутринта. Събуждайки се 2 часа по-рано, видях, че навън вали. На въпроса ми „Остава ли за днес?“ Галин отговори „За мен не е проблем, че малко ръми“. Когато пристигнахме на уговореното място, вече беше спряло да вали, затова пристъпихме към обучението по безопасност, което се провежда преди всяко излизане с каяк в море.

Новите сърфски каяци ни очакваха

Освен спасителните жилетки, Галин беше зареден с всичко необходимо – непромокаеми панталони, горнища, якета и сухи торби за багаж за неподготвените (като мен). Както миналата година, така и този път ползвахме карбоновите гребла. Един по един се качихме в сърфски каяците и започнахме да обикаляме залива, докато посвикнем с тях. 


Сърфски каяци

Различават се от другия вид по няколко неща, но най-основното е, че имат педали за определяне посоката на движение. Докато с другите завиването става със загребване само на лявата или на дясната страна, тук работата е изключително лесна. Искаш да завиеш наляво, натискаш левия педал, искаш да завиеш надясно – натискаш десния педал, а в това време гребеш за скорост.

Краката се пъхат в страпове и се натискат педалите, за да се завие в желаната посока. Снимка: trip-kavarna.info

В началото е малко странно, но техниката бързо се овладява, а и ръцете не се изморяват толкова бързо. За да изправя каяка, съвсем леко натисках съответния педал в желаната посока. 
Покрай скалистите брегове в посока Русалка

Пейзажът

Маршрутът ни беше в посока Русалка. Минавахме покрай червените скали и въпреки че го бях минавала вече, имах чувството, че откривам нови неща в пейзажа и не спирах да оглеждам. Морето беше спокойно, нямаше нито една вълна. Небето над нас се разчистваше, а минавайки през облаците, слънчевите лъчи рисуваха прекрасни гледки пред очите ни. 

На фона на синьо-розовото небе
Хоп във водата. Снимка: trip-kavarna.info

Да се обърнеш с каяк

И въпреки че морето беше спокойно, два пъти се разсеях и оставих греблото върху бедрата си, а то загреба вода и се преобърнах. Сблъсках се с най-големия си страх и всъщност се радвам. Въобще не беше толкова страшно – спасителната жилетка ме държеше на повърхността на водата, а и хората от групата бяха около мен.

Няма проблем, даже е забавно. Снимка: trip-kavarna.info

Какво се прави в такава ситуация? Първото нещо е да не изпадаш в паника – просто няма смисъл от нея. Второ – обръщаш каяка, разбира се. Трето – изчакваш инструкторът да дойде и да задържи носа, за да е стабилен каякът, докато се качваш. Четвърто – хващаш външната част на каяка с едната ръка, вътрешната (тази към теб) с другата и се изтласкваш, за да се качиш. Добре е да изчакаш 2-3 мин. след това, докато се нормализира пулсът ти и да премине страхът (ако има такъв изобщо).  

Следвах инструкциите на Галин. Снимка: trip-kavarna.info
Въпреки че се обърнах, дори за секунда не се притесних. Дори напротив и то благодарение на спокойствието на водача ни. Снимка: trip-kavarna.info
"Почти съм горе". Снимка: trip-kavarna.info

Противно на всички мои очаквания, преобръщането даже направи карането по-вълнуващо.😃 Ако не искаш да ти се случва обаче, един съвет от мен – докато си почиваш, дръж греблото върху коленете си. Тъй като краката са леко присвити, това е най-високата точка, на която да го оставиш без да загребва вода.

По време на почивките най-голям баланс се постига в тази (родилна) поза. Снимка: trip-kavarna.info

Забавлението от карането

Групата ни беше доста интернационална – трима българи, румънец, туркиня и един американец. Всеки се движеше с различно темпо, естествено мъжете бяха най-бързи, но като цяло не си давахме много зор и често спирахме за почивка. Покрай нас с лодката си мина дори Краси от Къща за гости Левана

Често спирахме за почивка
Краси и лодката му. Снимка: trip-kavarna.info

Кулминацията на пътешествието ни по вода беше пещера с прилепи. Групата се раздели на две, тъй като пещерата беше малка и имаше подводни скали. Мен ме достраша и бързах да изляза, но без съмнение с влизането ми в нея адреналинът се покачи. Благодаря на Галин за търпението и че ни позволи да влезем и да я разгледаме отвътре!

Към пещерата.
Със сестра ми чакаме да излезе първата част от групата, за да влезем и ние.
Влизайки в пещерата. Снимка: trip-kavarna.info

Продължихме още малко на север, но вече бяхме изкарали достатъчно време в гребане, а и се поизморихме. Обърнахме посоката и се върнахме, а слънцето вече се беше показало и започна да става горещо. Тогава осъзнахме, че облаците сутринта са ни направили услуга.

Час и половина по-късно беше време да се връщаме.
Освен забавление, получаваш и такива снимки от Галин след карането. 

Както първия път, така и сега преживяването беше адски приятно, благодарение на търпението и ясните инструкции на водача ни Галин от trip-kavarna.info. Карането на каяци в Черно море е едно от най-готините занимания, което ще те дари с прекрасни гледки, ще те зареди с хубави емоции, а накрая ще усетиш сладката умора от цялото преживяване. Заслужава си.


Септемврийски емоции на сърфски каяци в морето Септемврийски емоции на сърфски каяци в морето Reviewed by Stanislava E. on 9/22/2018 Rating: 5

4 коментара:

 1. OBISHAM VI MNOGO . INTERESNI FAKTI

  ОтговорИзтриване
 2. Norton.com/MyAccount -An antivirus is necessary to secure the devices and data, but with Norton Account , users get way more from its complete security suite. Norton by Symantec offers an array of security suites.The web inclined world structures the need of an antivirus that can secure your information and furthermore guarantee safe looking at and what's more ensured exchanges over the web. Visit www.Norton.com/MyAccount
  Norton Setup Account |

  ОтговорИзтриване
 3. www.AVG.com/retail is the best Antivirus software which is available on avg.com/retail, provides the complete suite of features which can secure your digital online and offline work of the system or devices. AVG.com/retail And AVG Retail not only protects you but also it can control the resistance of your system, improve the speed of your system using the available system Optimization tool. If you just bought AVG Retail Card from the store or online by visiting AVG.com/retail then you have to active it using the given product key.
  AVG.com/retail |
  AVG Retail.com |

  ОтговорИзтриване

Предоставено от Blogger.