Античен римски град Деултум – Дебелт - значение и развитие през вековете


Дебелт или Девелт се намира на територията на община Средец в полите на Странджа планина, близо до Бургас. През вековете винаги бил важна сухопътна и морска линия. Всеки народ, тръгнал от изток на запад, се опитвал да опустошава района. Това била причината Византийската империя да създаде митници и да започне да налага данъци през 5 в. Основната пътна артерия минавала оттук, като осигурявала внос на средства към хазната.

Дебелт се намира в района на Бургас. Във връзка с митниците, създадени от Византийската империя, на юг от Бургас частично се намират останки от т. нар. бурги (митници). Оттам името на град Бургас идва от бург, който се намира в южната част на бургаския залив. Една от версиите е, че самият княз Борис-Михаил е бил покръстен тук, тъй като през 865 г. посрещнал делегацията от Константинопол, дошла да покръсти българите. С изграждането на завод тук се поставя началото на важни археологически открития. Дълго време тракийската култура не била атрактивна за учените, но в тракийските ями по-късно са открити различни дарове, които ни помагат да разберем какъв бил животът на хората.


    Дворът на археологическа база "Деултум-Дебелт"

    На територията на археологическата база Деултум има музей, имплувиум и археологически разкопки. В следващите редове и снимки ще откриеш подробна информация как се развивало селището през вековете и най-интересните факти от тогава.

    Хераклейски амфори от островите Родос, Самос, Лесбос, Хиос (4-5в. пр. Хр.) 

    В музея

    В първата част на музея са изложени материали от каменно-медната епоха. Следват открития от ранножелязната епоха, през която племената започнали да се оформят като такива. Активната комуникация с Егейско море е била факт. Откритите амфори сочат, че Девелт разполагал с голяма колекция от амфорни печати.

    Чаши за вино

    Траките

    На снимката горе е изложена луксозна гръцка керамика, която говори за оформена класа, занимаваща се с управляването на тези стоки. Тракийската керамика пък била доста по-грубовата, а червенолаковата керамика имала реплики в тракийски вариант.

    Тракийска керамика
    Накити

    Районът бил богат на медни залежи и затова се леели и дребни предмети. Жените се славили със своята красота – носели мъниста, фибули, а модата тогава била косата да виси пред очите на жената.

    Зарове за игра

    Хазартът също бил част от живота на хората. В зара на снимката горе е издълбана дупка, която гарантирала успех на притежателя му, защото с нея винаги пада на пет.


    Римска колония

    По-късно на тази територия възникнала римска колония и по-специално легион, създаден по времето на Цезар. Тук били организирани първите гладиаторски борби, а в средата на 2в. били започнати римските терми, които се посещавали преди обед от жените, а следобед от мъжете.

    Стригиди - предшествениците на сапуна
    В бита им се наблюдават различни предмети и забавления. На местата, където се къпели, принципът бил топло-горещо-студено. Имало също така зали за гимнастически упражнения, както и магазини, библиотеки, обществени тоалетни – тук се случвал общественият живот на града. Интересно е да се отбележи, че сапунът е навлязъл чак след 5в сл. Хр. Как се къпели хората? С т.нар. стригиди, с които остъргвали тялото си. 

    Монети, сечени на територията на Дебелт
    Здравето на ветераните не било най-стабилно, затова имало цели два квартала само с медици. Открити са скалпели, шпакли, бъркалки за течности, дървени кутийки, в които са държали прахчета. С медицина се занимавали и жените, затова е ценно да се отбележи, че не били неглижирани. Колонията тук секла и свои монети.

    Медальоните на девойка от знатен род
    Тези два медальона били собственост на религиозна девойка. В тях са закодирани 365 молитви за всеки ден от годината. Тази находка свидетелства за гностици в колонията, които приемат вселенския Бог и включват източните божества. С войниците в края на 1 в. навлиза християнството. Семейството на девойката било с висок социален статут, но тя била погребана само с тези два медальона.

    По-късно на териториите тук се заселват готите. Цели 15 века те запазили своята традиция. По това време столицата на Византия била преместена от Рим в Константинопол, а Дебелт обособен като епископски център.

    Последвали хунски нашествия, заселване на славяни и пожари в края на 6 в. Наблюдават се елементи на християнство в бита на населението. Към 5 в. в града имало и мъченици, които населението си избирало и ги посвещавало. След славяно-аварското нашествие стандартът се понижил, населението намаляло, а търговията преминала в натурална.



    През 812 г. тук дошли българите. И тъй като Дебелт се намирал на връзката с Константинопол, имал стратегическа позиция. Поради тази причина Симеон води война заради него, на територията на който живеели българи и византийци.


    Исторически значим е пограничният вал между Византия и България, наречен Еркесия. Той се простирал от Дебелт до Констанца и бил изграден върху римски вили, които съществували до края на 4 в. Днес са запазени само части от стената, но размерите ѝ били впечатляващи.

    Дебелт продължил съществуването си до края на 14 в. След падането на територията под османска власт вече не били необходими крепостните стени, съответно населението се преместило в северните части на днешното село Дебелт.

    Имплувиум

    В имплувиума


    След беседата в музея преминахме към следващия обект. Имплувиумите били разпространени на Апенините, докато на Балканите не са толкова силно застъпени. В този тип съоръжения живущите се охлаждали през лятото.

    Римският град Деултум
    Водопроводна система

    Разкопките

    Продължихме към разкопките, където течеше работен процес. Там се виждаше водопроводна система от 8 водопровода, които вървели в посока север-юг. Видяхме кръстовище и част от инфрастуктурата на колонията, както и пещи, които сподгряваи водата за отоплителната система.

    Поредната археологическа находка
    Кръстовище
    Разкопките
    Част от разкопките са и елементи от римски терми. Термите били изградени в края на 1, началото на 2 в., имали и студени части. Може да се види улица, на която са намерени над 2-3 хил. монети.




    Това беше посещението ми в археологическия резерват „Деултум-Дебелт“. Исторически важен и много интересен обект, който препоръчвам да се посети. При посещението си там препоръчвам да се възползваш от беседата. Ще се изненадаш колко интересни факти можеш да научиш, докато вървиш през векове история.


    Работно време:
    Всеки ден: 9:00 - 18:00 ч.
    Вход: възрастни – 5 лв
    Вход: деца и пенсионери - 2 лв
    Вход: деца до 7 год. и хора с увреждания - безплатно
    Беседа музей - 6 лв
    Беседа резерват - 6лв
    Беседа музей и резерват - 10 лв
    Как се стига:
    Римският град „Деултум – Дебелт“ се намира на 17 км от Бургас, като най-лесно се стига от автомагигистрала „Тракия“. 


    Коментари