Безбог - райско място за ски и сноуборд


Ски-център Добринище (или просто Безбог) може би е любимото ми място за каране в България. Според мен там е абсолютният рай, който обаче се намира малко по-далеч от София и затова идвам тук по-рядко. За мое щастие го посетих вече 1 уикенд този сезон и в следващите редове споделям как премина...

Изпълнен с красиви гледки

Как се стига?

До ски центъра се стига от град Добринище, а пътят отнема около 20-30 мин. В дните, в които карахме ние, по пътя имаше сняг и лед, а към края се бяха образували малки коловози, но в ранните часове нямаше много коли, затова не сме имали проблеми с качването.

Лифтът на Безбог е един от най-бавните, но това е така, защото също както на Рилските, тук той е туристически, а не скиорски. При хубаво време можеш да се насладиш на спиращи дъха гледки, докато се возиш
От терасата на хижа Безбог

Цени

Еднодневната карта за лифта и този сезон струва 35 лв (без застраховката, която отделно може да се закупи срещу 2.50 лв). Ние си взехме уикенд карта, която струваше 65 лв. Повече информация за цените в родните ски курорти можеш да видиш в тази публикация

Хижа Безбог
Често тук дните са слънчеви и ясни

Перфектни условия и красиви гледки

Двата дни, в които карахме, бяха слънчеви, леко студени и с нов сняг. Последния път, когато идвах тук (март 2018 г.), клековете при хижа Безбог бяха покрити и се виждаха само връхчетата им. Този път обаче бяха високи по 1 метър и така видях колко повече сняг е имало миналата година, но до март има още време. 😉

Връх Вихрен в далечината
На фона на красив Пирин
Благодарение на ясното време, гледките към върховете Полежан и Вихрен и планината Рила в далечината ни съпътстваха и през двата дни. Пистата беше твърда в ранните часове сутрин – рай за скиорите. По-късно ставаше супер за бордистите – снегът омекваше и беше приятно за каране. По следите отстрани на пистата и в гората също можеше да се кара. През целия уикенд ни следваше сръбската музика, която лифтаджиите слушаха - част от цялото изживяване (ако ти е интересно, може да чуеш във видеото в края на публикацията).

Към края на първия ден бяхме останали сами на пистата
Точно преди да се пуснем по Стената
"- Правим ли го?" " - Правим го."
В края на първия ден се пуснахме и по „Стената“, която не беше обработена и сравнително мека. Втория ден обаче я бяха обработили и имаше буци лед – като цяло неприятно преживяване за мен и приятно за скиорите, с които бях. 

Втори ден - гледката от лифта
Горичката острани

Под лифта

И двата дни обаче имаше сравнително доста хора. На междинна станция на лифта се образуваше опашка и се чакаше около 10 мин. Затова след поредното спускане по пистата решихме да проверим как ще се справим под лифта. Дълго време се чудихме, докато най-накрая просто тръгнахме.

Под лифта изненадващо беше много добре
Беше меко и приятно през цялото трасе. Само на едно – две места се наложи да разкопчаваме и да вървим пеша, но си представяхме, че ще е доста по-голямо „бедствие“. Отделно събрахме няколко боклуци по пътя на хора, които вероятно ги бяха изпуснали от лифта. 

Усмивките по лицата ни
Доста се посмяхме в ситуациите, в които трябваше да се „откопаваме“ и да вървим пеша. За щастие не бяха много, защото иначе нямаше да е толкова забавно. От време на време разни хора ни подвикваха от лифта, после им върнахме жеста, разбира се на майтап. ;)

 Освен че е достъпно и красиво, Добринище е подходящо и за начинаещи
Поздрави от нас
Заредени с вода, сандвичи, шоколад и добро настроение шепа приятели изкарахме един доста забавен уикенд в любимия Пирин. Досега винаги съм свързвала Безбог с хубави изживявания и този уикенд не беше изключение. Нямам търпение да се върна там отново!

До следващия път!
Помолих Тошко от kashkaval-tourist.com да сподели няколко мисли за Безбог, тъй като той е скиор новобранец, а мнението му винаги е полезно. Затова се надявам, че ще е от полза на всеки, който все още не е карал тук, но има желание:

"Като за пръв път реално каране, не знаех много какво да очаквам. Не ми се стори прекалено натоварено, особено сутринта беше учудващо празно. Ски пътят е най-подходящ за начинаещи в горната част, от Безбог до междинна, въпреки че към края става тесничък. Най-яката част за мен беше в самото начало от Безбог, там е достатъчно широко и с подходящ наклон. От междинна надолу понякога ми беше трудно, наложително е да спуснеш по пистата в червената ѝ част на моменти, а и самия път е с по-голям наклон в една секция през гора. Същевременно има и една дълга част с малък наклон, която беше лесна и малко скучна.

Не мога да го сравня още с другите курорти, като им гледам схемите ми се струва, че на други места е по-подходящо за начинаещи, особено Пампорово. Но и на Добринище може да се научи човек.

Цените са страшна оферта, а аз обичам оферти 😉 Екипировката е евтина, картите са евтини, яденето и пиенето в ски зоната е повече от приемливо. Може да се поотпуснеш и да не се чудиш колко ще те одерат. "

В кратко видео събрах и най-смешните моменти от този уикенд. Приятно гледане! :)
Няма коментари:

Публикуване на коментар

Instagram