Тази година открих сезона на Пампорово. Един от любимите ми курорти обяви, че стартира с безплатен първи ден и при положение, че там имаше най-много сняг, вече беше решено - там сме. Ако не броя търкалянето на Витоша седмица по-рано, мога да кажа, че първото каране за този сезон беше доста приятно. Малко повече за това как посрещнахме зимата по склоновете на Пампорово в следващите редове и видео в края.

Студенец


Откриването

На връх студентския празник не бяхме първи и единствени на лифта, но чакането не траеше повече от 5 мин. Под лифта имаше толкова сняг, колкото да покрие земята, но не и клони, камъни и дървета. Снежната покривка горе на Снежанка не беше може би повече от 30 см, но състоянието на изкуствения сняг беше учудващо добро. Не съм от феновете на „вафлите“, но карането беше приятно и без притеснение от евентуален лед.

Условията бяха добри
Денят беше обещаващ

Първите спускания

Отворени бяха 4 писти – ски пътят, Дельово дере, Картола и номер 14. Към обяд нормално стана по-топло, в средата на пистите се оголи лед, но гледахме да караме по края. А и новото ми предизвикателство бяха местата с бабуни. За съжаление нямаше достатъчно сняг за излизане извън пистите, но за всичко има време. 

Въпреки че беше откриването, по пистите нямаше много хора
Под лифта обаче все още не ставаше
Почивка на Снежанка

Студентите

Една от забавните случки през деня бяха десетките студентски групи, които бяха дошли с различна цел. Кой да се качи на Снежанка, кой да се повози с лифта факт е, че смесицата от хора беше малко странна. Няма проблем обаче, планината е за всички. 

Красивата гледка към Родопите в посока Смолянските езера
Щастливата ми физиономия
След почвиката покарахме още малко, хората поразредяха, но пък условията си останаха все така добри. Към края на деня слънцето се спусна зад склоновете на Родопите и залезът беше много красив. 

Залезът в края на деня
Вторият ден започна с облаци

Ден втори

„Дошли сме до Пампорово чак, как ще караме половин ден?“ – така започна сутринта. Слава Богу, по-разумната част от нас взе решение да си вземем целодневни карти. Така и така бяха намалени на 37 лв (цените на картите този сезон можеш да видиш тук). Предишната нощ бяха работили оръдията за сняг и бяха покрили добре пистите. Времето беше облачно, но към обяд се разясни.

Втория ден имаше още по-малко хора

Празни писти

Ценното този ден беше липсата на хора. От скромния ми опит на Пампорово, досега никога не  го бях виждала така пуст. Сутринта имаше малко повече скиори и бордисти, но към 14 ч. карахме сами. Точно си казваш „Ох, изморих се, добер че сега ще си почина на лифта“ и вече трябва да слизаш от него. 😊 Дай Боже всекиму такива дни в планината. 

Пистите празнееха
Преди едно от последните пускания -  съвсем сама
Щастливи и останали без сили, денят за нас приключи в 15 ч.  Пробвах няколко скокчета, но приземяванията бяха болезнени, затова пътят към София ми се стори доста дълъг. И в този ред на мисли – жалко, че Пампорово е толкова далеч. Със сигурност е един от любимите ми курорти и винаги се зареждам положително от карането там. 

Последна снимка преди да тръгнем обратно към София
Няма да е зле и другите ни големи курорти да вземат пример как се открива сезон, защото при положение, че в началото на декември снегът все още е оскъден, да подготвиш пистите толкова добре и да откриеш с безплатно каране е много готино! Браво, Пампорово!

Завършвам с първото си кратко филмче, в което събрах едни от най-веселите ни моменти този ден. Приятно гледане! :)
0 Коментари