На 15 април ски сезонът в България приключва във всичките ни ски курорти, което ме кара да обърна поглед към отиващата си в планината зима и да си припомня условията в последните 4 месеца. Ето как измина зима 2017 - 2018 г. в България за мен.

Началото

Първият сняг тази зима заваля още в края на ноември, но курортите ни отвориха доста по-късно. Банско откриха сезона на 12 декември, а Боровец откриха с безплатно нощно каране, на което отидоха доста хора.

Сезон 2017 - 2018 г. открих на Боровец
За мен зимният сезон започна чак на 24 декември със сутрешна половинка на Боровец. Като за първо каране, условията бяха добри.

Нощно на Боровец, 27.12.2018 г.

Януари

Няколко дни по-късно пробвах нощното там за първи път. Като цяло ставаше, въпреки че понякога си беше доста твърдо. Първото каране за януари отново беше там. За съжаление този път въобще не ми хареса. Стар сняг и много хора бяха основната причина. А, и че не можах да се кача с влека тип паница на Маркуджик 2 :D

Боровец в началото на януари
Поне беше слънчево
Януари не стартира особено снежен, въпреки прогнозите, които бяха обещаващи. В средата на месеца имаше задоволително количество снеговалежи, но към края на месеца температурите бяха доста високи за сезона.

Мечи чал, 20.01.2018 г. - имаше нужда от нов сняг
В края на месеца с приятели се организирахме и заминахме за Пампорово. Първия ден направихме следобедна половинка на Мечи чал. Положението там беше трагично – почти никакъв сняг, шишарки, лед и ужасно стръмна писта.

Пампорово, 21.02.2018 г.
Открих любимата си писта на Пампорово - Малина

Мъгла на Пампорово, 22.02.2018 г.
На другия ден карахме на Пампорово. За наше щастие през нощта заваля сняг и на сутринта беше рай. Открих любимата си писта – Малина и въпреки че я обработват, на места имаше и пудра. Като цяло забелязах, че тук по зелените и сините писти има най-много хора, затова ги избягвах.

Нощно каране на Витошко Лале

Февруари

Последното за януари каране беше на нощно Витошко Лале. Заради липсата на сняг, последва дълга пауза до 11, след това 15 февруари, където отново покарах на същото място. Нощните карания на Витоша ме устройваха перфектно – можех да ги правя през седмицата след работа и ми трябваха около 40 мин да се кача. По това време се разчиташе предимно на изкуствен сняг.

Рилски езера, 18.02.2018 г.
По средата на зимата вече все по-често си мислех за Седемте рилски езера. Знаех, че там няма да има толкова хора, колкото на Боровец и Пампорово, затова на 18 февруари се отправих натам.

Условията бяха добри
Снегът беше малко твърд
Беше доста топло този ден
Времето беше слънчево, снегът горе беше добре, надолу не толкова, но успях да кача паницата до платото горе, откъдето е голям кеф да се спускаш (жалко, че е толкова кратко).

Боровец, 25.02.2018 г.
След седмица на Боровец имаше добри условия, затова направих там една сутрешна половинка. Три пъти се пробвах на паницата на Маркуджик 3 и трите не я изкарах догоре. Но пък беше забавно като цяло този ден.

Март

В началото на март заваля снегът, който чакаха всички. Натрупа страшно много навсякъде и качването до планините беше трудна задача, но благородно завиждам на всеки, който успя да се възползва. За съжаление наваля в началото на седмицата и до края й високите температури бяха стопили снега.

Седемте рилски езера, 24.03.2017 г.

Нов снежец
След Австрия в края на март покарах на Седемте рилски езера отново. На пистата снегът беше доста твърд, но извън нея беше рай. Бедстване в гората не липсваше, но пък това беше един от най-добрите ми дни тази зима в България.

Нямаше толкова много хора

Гледки от лифта
Безбог, 25.03.2018 г.
Или поне така си мислех, докато на другия ден, 25 март, не отидох на Безбог. Това беше един от най-снежните дни тази зима. Валеше и трупаше, хора нямаше, карахме навсякъде и навсякъде беше страхотно. Кой да предположи, че в края на март ще има толкова сняг!

През целия ден валеше на парцали
Условията бяха перфектни
В гората
Пистата
Край лифта
1 седмица по-късно
В последния мартенски ден отново покарах на Безбог. За съжаление нямаше и спомен от пудрата предишната седмица. Снегът се беше стопил наполовина, сутрин беше твърд, към обяд омекваше и беше добре. Условията вече напомняха, че краят на зимата наближава.Безбог, 30.03.2018 г.
Боровец, 06.04.2018г. 

Април

Не и за ентусиастите обаче! По Великден покарах отново на Боровец. За повече от половин ден сутрешно каране нямаше смисъл. Работеха само Маркуджиците. Първото пускане беше адски твърдо, към 9 – 9:30 ч. поомекна приятно и след 10:30 ч. си стана киша.

На места обаче вече беше оголено
Исках или не, трябваше да кача паницата на Маркуджик 3 и се радвам, че успях. До междинна станция можеше да се кара, но надолу нямаше никакъв сняг, затова слизането обратно ставаше с кабинковия лифт.

Банско, 09.04.2018 г.
На 9 април покарах на Банско. Вярваш или не, условията бяха перфектни за това време от годината и имаше доста сняг.

Снегът на Банско
Много слънце, сняг и малко хора на Банско
Първото пускане беше много твърдо
Спиращи дъха панормани гледки
Хора нямаше никакви. Също както на Боровец, сутрин беше най-твърдо, след това започваше да омеква. Сняг имаше доста и е жалко, че не удължиха сезона с още 2 седмици поне.

Още малко от Банско
Последното каране беше на Боровец
Сезона закрих на Боровец на 14 април - последният уикенд за курорта. Хора нямаше, но и сняг нямаше. Горе отворени бяха само "Сухар" и "Маркуджик 1", беше доста твърдо, на места оголено, но встрани от паничката имаше игра. Изхитрихме се и се пуснахме по Маркуджик 2, но лифтаджиите долу не искаха да ни качат обратно на него. Наложи се да се катерим до М1, което беше трудоемко, но сами си бяхме виновни. :D Усетих, че това наистина беше последното каране за този сезон.

Боровец, 14.04.2018 г.
Накратко така изглеждаше сезон 2017 – 2018 г. при мен. Не мога да се оплача от липса на сняг. Доста често температурите го изяждаха, но си поваля, особено през март. Нощните карания на Боровец и Витоша бяха приятна тренировка, докато истинският кеф беше в края на февруари и края на март. Равносметката - безснежен декември, колебливи януари и февруари и много снежен март.

Зимен сезон 2017 - 2018 г.
Надявам се догодина зимата да е още по-бяла и вълнуваща!


0 Коментари