Обратно в Братислава след 4 години

Първото пътуване за годината беше до Братислава
Не бях посещавала словашката столица близо 4 години. След като wizzair пуснаха полети от София до Братислава, вече нямах оправдание и в петък вечерта след работа кацнах на летище Милан Растислав Щефаник. Летището се намира на около 9 км от града, докъдето ходят автобуси и разбира се таксита и Uber. С какви впечатления останах от посещението си разказвам в следващите редове.

    Ремонтираният Стари мост

    Променил ли се е градът?

    Не вярвах, но всъщност се оказа, че за 4 години доста неща са се променили в Братислава и то все към добро. Най-очевидната промяна беше Шафариково наместие, което беше разорано и в ремонт последния път, когато бях там. Тръгвайки от Стари мост, който вече е най-новият в Братислава, стигайки до Стара тържница, са подменили настилката по тротоарите и улица Щурова. По нея вървят трамваите, които свързват центъра на града с най-големия квартал в източна Европа – Петржалка. 

    Наместие слободи (Námestie slobody - Площад на свободата)

    Из Старе место

    Хубавото на полетите София – Братислава е, че часовете са удобни. В понеделник, когато трябваше да се прибирам, имах около половин ден за разходки в града. Оставих си куфара на багажното на жп гарата срещу 2 евро и се пуснах пеша към центъра. Беше доста слънчев и топъл ден. Минах през Наместие слободи (Námestie slobody - Площад на свободата) и покрай най-големия фонтан в Братислава – Дружба. 

    Най-големият фонтан в Братислава
    Скоро излязох на търговската улица Обходна, която започва при Коларово наместие и завършва при Михалска улица. Тук има множество магазини един до друг, заведения за хранене, кафенета и книжарници, а сградите по дължината й датират от 18 век. Доста ми напомня на ул. Граф Игнатиев.

    Улица Обходна в делничен ден
    Продължих към Хурбаново наместие и стигнах до Михалска брана (порта) в историческия център. Това е единствената запазена до днес готическа порта от 14 в. Кулата, която се извисява над нея, е обновена през 1960 - 1961 г. и е кръстена на църквата Св. Михал. Тук се намира музеят на оръжието.

    Хурбаново наместие
    Михалска брана
    Мостът към Михалска брана
    Кулата на Михалска брана - основна забележителност в стария град
    Разходих се в стария град, който е туристическа атракция и се отличава с красиви сгради, хотели, заведения и туристи. 

    По улиците на стария град


    Минах през Хлавне наместие (главен площад), както и покрай статуята на Rubberneck, който се поддава от улична шахта. На горкия човек няколко пъти му отнасяли главата невнимателни шофьори, затова сега до него има табела „Man at work“.

    Хлавне наместие
    Старият град е осеян с красиви сгради, една от тях е този дворец
    Едно от любимите ми места в стария град
    Бронзовата статуя на Rubberneck (или още Cumil)
    Минах покрай историческата сграда на народния театър. Строена в неоренесански стил по време на Първата чехословашка република през 1920 г., сградата е по проект на виенски архитекти и е една от основните забележителности на града. Тук почти всеки ден (без понеделник) от септември до юни се играят оперни и балетни изпълнения. 

    Словашки народен театър
    Продължих към Нови мост и при катедралата Св. Мартин се озовах отново в стария град. Тази готическа катедрала е най-голямата в Братислава - кулата й е висока 85 м и неслучайно е паметник на културата. 

    Към Нови мост
    Катедралата Св. Мартин
    Из уличките на стария град
    Към края на разходката излязох при сградата Редута, където се помещава словашката филхармония. Строена в периода 1913 – 1919 г., сградата е богато декорирана, в нея има тържествени зали, концертен и театрален салон.

    Сградата Редута в дясно
    Подминах площад Людовит Щур и се разходих покрай университета Коменски, където изкарах 5 месеца по програма Еразъм. 

    Площад Людовит Шур и сградата Редута
    Паркът пред мол Евровеа и мост Аполо отзад
    Университетът Коменски
    Тук приключи разходката ми, тъй като беше време да се връщам към гарата, а след това към летището. Както може да се види, за половин ден минах голяма част от забележителностите на Братислава. Освен че е малък, градът е и доста компактен. Интересните места продължават с братиславския замък, крепостта Девин, а през лятото препоръчвам и езерата Кошариска, както и местността Колиба и бирички на лодката Sundeck.

    Братиславският замък
    Виетнамско ястие

    Заведения

    В стария град не видях големи промени, освен няколко нови заведения. Направихме обяд в Bamboo – виетнамски ресторант в центъра. Намира се на последния етаж на сграда, от която се разкрива панорамна гледка към града. 

    Гледката от виетнамски ресторант Bamboo
    Друго интересно ново място е бистро Сохо на ул. Лауринска в Старе место. Кухнята тук е тайландска и е доста посещавано заведение. Посетих и любимото си Ginger cafe gallery, което се държи от сънародничката ни Деница и което доста се е развило за последните няколко години. Освен че се е разширило с още един етаж, вече сервират и страхотни пици. С ръка на сърцето казвам, че тук ядох едни от най-вкусните пици в последно време. Бирата си е същата – наливна Свияни (чешка бира), с която набързо си припомних студентските години, прекарани тук.

    Още едно заведение, което заслужава внимание, е da Cono  – италиански ресторант на ул. Жижкова (Žižkova) в новопостроен бизнес център. Тук пробвах пастата им, която беше доста вкусна, а и приятелите ми казват, че това е един от най-добрите италиански ресторанти в Братислава, затова им вярвам.

    След цялата интернационална кухня беше време и за нещо словашко, а именно специалитетът им – ребърца. Едната от вечерите се разходихме до бирария Лагуна в кв. Ружинов (Ružinov). Говори се, че тук са адски добри, но за съжаление точно тази вечер не се предлагаха. Е, поне имаха наливен Budweiser, а пък аз имам повод да се върна отново.

    Новата част на Братислава
    На по бира в Ginger Cafe Gallery

    Словашката бира

    И като стана дума за бира, ще споделя малко информация. Най-известната в чужбина словашка бира е Злати бажант (Zlatý bažant - Златен фазан), но далеч не е най-добрата. Келт (Kelt), Смедни мних (Smädný mnich – Жаден монах), Цоргон (Corgoň), Шариш (šariš), Ступавар (Stupavar), Топвар (Topvar) и Урпинер (Urpiner) са само част от словашките бири, които да опиташ и които можеш да намериш в магазини и супермаркети. В Братислава обаче не липсват и заведения, в които се предлагат видове бира от независим производител или т.нар. крафт бири. На каквато и да заложа, лично на мен всяка бира ми е вкусна там.

    Обратно в София

    Това беше накратко за 3-дневния ми престой в Братислава. Ако решиш да ходиш с wizzair, побързай, тъй като скоро ще преместят полетите във Виена, което означава, че ще са и по-скъпи. Ahoj!


    Коментари