5 плажа около Агиос Димитриос, Гърция


Курортното селище Агиос Димитриос се намира в планината Пелион близо до град Волос, на около 2.5 ч. с кола от Солун. Това е едно по-непопулярно място в Гърция, което обаче е подходящо за почивка дори в началото на есента. 

При посещението си отседнахме в къща за гости на име Paradeisos. Бяхме 9 човека, настаниха ни на два етажа с гледка към планината и морето. Имахме и тераса, на която хапвахме и пийвахме вечер. За съжаление хазяйката не говореше друг език, освен гръцки, но с гугъл транслейт и жестове някак успяхме да се разберем с нея.

    Гледката от къщата, която си бяхме наели
    Агиос Димитриос
    Къщата ни се намираше на около 10 мин. с кола от центъра на Агиос Димитриос, но за да се стигне пеша, трябваше да се слиза по хълма през гората, следователно на връщане да се катери. Категорично в този район придвижването е най-лесно с автомобил.

    Агиос Димитриос е малко курортно селище с една главна улица, която минава покрай плажната ивица с наредени таверни и кафенета. Къщите са разположени по хълма на планината и приличат на нашите възрожденски къщи - доста по-различна гръцка гледка от обичайната.

    Къщите, които приличат на нашите възрожденски
    По крайбрежната на Агиос Димитриос
    Плаж Папа Неро

    1. Плаж Папа Неро

    На първия ден посетихме този плаж, който може да се приеме като "градския" в Агиос Димитриос. За да се стигне до него, се минава през мост и се върви покрай къмпинг с каравани. Зад плажната ивица бяха разположени таверни и кафенета, където таксуваха за шезлонг и чадър. Пясъкът тук не беше нещо впечатляващо, но водата беше сравнително чиста. 

    Мостът, по който се стига до плажа
    Плажът разполага с чадъри и шезлонги
    Плаж Милопотамос

    2. Милопотамос

    Самият плаж тук беше доста малък, имаше шезлонги и чадъри, едно кафене и много хора. Очевидно беше един от най-хубавите в района предвид посещаемостта. Морето беше бурно и дълбоко. Над заливчето имаше таверна на име Аггелика с обширна панорамна гледка, където сервираха прясна риба.

    Гледката към залива на Милопотамос
    Тук слънцето се скри в ранния следобед
    След обяда се върнахме на плажа, но тъй като беше с източно изложение и огромна скала, която се извисяваше над него, слънцето бързо се скри и стана хладно.

    Плаж Милопотамос следобяд
    Наложи се да си тръгнем в ранния следобед от плажа. Предполагам, че през най-горещите летни месеци тук ще може да се седи по-дълго.

    Курортното селище Хорефто

    3. Хорефто

    Ваканционното селище Хорефто се намира на около 25 км. от Агиос Димитриос през планината. Тук плажната ивица беше голяма, а водата доста мътна и дълбока още с влизането. Отзад имаше 2 таверни, които въпреки края на сезона, все още работеха. В този ден нямаше никакви други хора и може да се каже, че плажът си беше изцяло за нас. Изкарахме тук един дълъг и доста горещ ден в игри на белот, табла и скрабъл. 

    Плажът на Хорефто
    Към плаж Факистра

    4. Факистра

    Един от плажовете, до които се стига сравнително екстремно. Оставихме колите на паркинг, откъдето тръгна стръмна пътека до плажа. Слизайки по нея, се откриваше красива гледка към малкия залив. Водата беше кристално чиста. На самия плаж нямаше нито заведения, нито тоалетни, затова трябваше да се подсигурим с напитки и храна за през деня. Шнорхел и очила тук бяха също задължителни. Беше хубаво, но както на плаж Милопотамос, и тук слънцето се скри много бързо и стана хладно. Вече бяхме и прегладнели, затова към 14 ч. си тръгнахме от плажа. 

    Заливчето на плаж Факистра
    Плаж Агиос Йоаннис

    5. Агиос Йоаннис

    Последния ден изкарахме на този плаж, който се намираше точно до селището на Агиос Димитриос. Оказа се един доста приятен плаж с кристално чиста вода. До него можеше да се стигне както с кола през планината, така и пеша през скалите, които го свързваха с Агиос Димитриос. Зад плажната ивица имаше таверна с панорамна гледка. И тъй като беше последен ден, тук изкарахме най-дълго.

    Дългата плажна ивица на Агиос Йоаннис
    Панорамна гледка от кафенето над плажа
    Водата тук беше доста чиста
    Пеша към Агиос Димитриос през плажа
    Пристанището на Агиос Димитриос
    Това бяха плажовете, които посетихме. Не са толкова известни, колкото плажовете на Лефкада и е доста по-спокойно от пренаселения остров, където беше пълно с българи и румънци. Водата почти навсякъде беше чиста, в ранния септември беше достатъчно топло за плаж и обслужването по заведенията си беше наред. Бих казала, че районът е подходящ за семейна почивка.


    Коментари

    1. Hi Sany! I haven't heard about Agios Dimitrios before, but I see that it has terrific beaches, the photos, which were taken by you, are beautiful and each one has magnificent colors, which makes me want to go to Greece <3 You visited places, which looks like paradise :)

      http://crafty-zone.blogspot.com/

      ОтговорИзтриване
      Отговори
      1. Hi Ivonne! It's a nice place but there are more terrific beaches in Greece. This one is interesting because the mountain and the sea meet here.

        Thank you for stopping by, hope you're doing fine!:)

        Изтриване

    Публикуване на коментар