Скалното светилище Беглик Таш и разходка с лодка по Ропотамо



В района на Приморско има две много различни сами по себе си забележителности. Това са скалното светилище Беглик Таш и резерватът Ропотамо. Ако случайно решиш да се разнообразиш по време на морската си почивка, тези две места идват на помощ. Хилядолетна история и разходка с лодка в един ден могат да направят престоя ти малко по-различен и вълнуващ.

    Паркингът, откъдето тръгва пътеката към Беглик Таш



    Как се стига

    Тракийското скално светилище Беглик Таш е разположено на най-високата точка на Маслен нос в полите на Странджа планина и се намира на 5 км. от гр. Приморско. Идвайки от Северния плаж, се продължава по асфалтирания път. Пристигнахме на паркинга, оставихме там колата и тръгнахме пеша. Въпреки че имаше хора, които влязоха навътре с колите си, ние предпочетохме да спрем където беше означено. От паркинга до входа на местността разстоянието беше 1км.


    История

    Не е ясно откога датира светилището, но е установено, че тракийското племе на скримианите го изгражда. В древността именно те са били най-добрите майстори в металургията в района. Тук са разположени огромни скални парчета, някои от които с тегло до 100 тона. В чест на Богинята Майка и Бога Слънце скримианите ги поставят в точно определена подредба, което има и своята символика. 

    Брачното ложе

    Подредбата

    Означен като номер първи е входът на светилището, който е ориентиран към югозапад. След него се намира брачното ложе. В него е разположен камък, оформен като легло и друг, издялан във формата на възглавница. В това легло ритуално се представял свещеният брак между Бога Слънце и Богинята Майка в нощта преди лятното равноденствие.

    Жертвеникът
    Следва жертвеникът с издълбани ями, в които се вярва, че са се изливали свещените течности – вода, вино, мляко и зехтин. 


    Свещената площадка
    По-нататък последваха тронът с издялана седалка, свещената площадка, голям и малък заоблен камък, посеченият камък и дупки, които са отражение на съзвездието „Плеяди“.

    Апостол Таш
    Веднага забелязахме огромен скален къс, който имаше формата на обърнато сърце. Нарича се Апостол Таш. Дълговиден отвор го отделя от свещената площадка, което символизира преминаването от земното към подземното царство.

    Слънчевият часовник
    Лабиринтът
    Следва долмен „Свещена пещера“, а след него слънчевият часовник. Той се състоял от 16 плочи, в центъра на които имало обелиск. Днес са запазени 7 от тях, подредени под наклон. Лабиринтът бил място, на което били пускани непосветените. Поставени пред различни избори, целта била да вървят към духовно осъзнаване. 



    Подземното царство на Хадес
    Тясната цепнатина е подземното царство на Хадес. То се считало за върховно изпитание, което повтаряло подвига на Орфей и слизането му в подземния свят. Последната спирка е къщата на Оракула – останки от жреческо жилище от 4в. сл. Хр. С нея се щрихира отзвукът на култа към Богинята Майка.

    Беглик Таш
    В по-съвременен план се вярва, че съкровището на Вълчан Войвода е скрито някъде тук. Освен това Беглик Таш било място, на което се събирали данъците по турско време. „Беглик“ от турски означава  „данък в натура за феодалния владетел в Османската империя“, а „таш“ е турската дума за камък. Оттук идва днешното наименование на местността.

    Работно време:
    м. май 09:00 – 17:00
    м. юни 08:30 – 18:30
    м. юли 08:30 – 20:00
    м. август 08:30 – 20:00
    Такса за вход
    Възрастни 2.00 лв.
    Деца 1.00 лв.
    Беседа 10.00 лв.

    Гледката от Беглик Таш съм Северния плаж на Приморско

    Резерват Ропотамо

    След едночасовата ни разходка тук се отправихме към резерват Ропотамо. Тук минава река Ропотамо, която е дълга почти 50 км. и се образува от сливането на р. Росенска и р. Церовска.

    До пристана на река Ропотамо се стига по дървен мост
    Разходката с лодка тук трае около 35 мин., като на всеки 10 мин. тръгва ново корабче. Плавайки по река Ропотамо, минахме покрай бреговете ѝ, заобиколени от широколистна гора. Тук-там имаше и по някой друг рибар, с когото си махахме.

    Пристанът, откъдето тръгват корабчетата




    Растителността в района е доста дива - лонгозни гори и множество лиани. Резерват Ропотамо е най-големият дом на растението морски пелин. Тези условия са предпоставка за наличието на разнообразна фауна, въпреки че в този ден ние не мернахме никакви животни. 

    Работно време:
    понеделник - неделя 09:00 - 18:00
    Цена: 10лв 


    Коментари

    Публикуване на коментар