Българските филми 2

В седмицата около Коледа бях на кино. Филмът беше предварително избран, но не от мен, затова нямах представа какъв ще бъде. Знаех само, че е български. И понеже излезе ли български филм по кината, веднага се нареждам на зрителската опашка, дори и да е тъп.


Източниците посочват филма "Вила Роза" като първия български психотрилър. Действащи актьори са Калин Врачански, Елена Петрова, Пламен Манасиев ("Под прикритие"), Лидия Инджова и американецът Дейвид Чоукачи ("Спасители на плажа"). Действието се развива през 1985год. в планинска хижа.

Хижарят Георги Асенов и съпругата на покойния му приятел Теодора Златева

Двойка младоженци (Лидия Инджова и Калин Врачански) отиват на почивка в планината. Още с пристигането си са топло посрещнати от хижаря (Пламен Манасиев) и неговата близка приятелка Теодора. По-късно към тях се присъединява и американецът Стивън Корт (Дейвид Чоукачи), любител фотограф, изучаващ и фотодокументиращ птиците в планината.


Младоженците са доволни от почивката си, когато в един момент действието се развива по друг начин. Започват да се случват странни неща, след като хижарят показва на Васил "белия дъб" - най-старото дърво в планината. Сънищата на Васил стават странни, преплитат се с реалността и в тях често се появява вълк с неестествени черти, който му говори с човешки глас. Васил започва да чувства в себе си сила, която не може да си обясни. Прекарва няколко от нощите си навън до дъба, изживявайки своите свръхестествени вътрешни сблъсъци и преживявания. Отношението му към Надя коренно се променя. Всички в хижата забелязват промяната у него и усещат, че нещо не е както трябва.


След няколко нощи, в които се случват доста неестествени неща, положението излиза извън контрол. В хижата се чуват странни звуци, стъпки, атмосферата е страховита, но по-трагични вече са взаимоотношенията между актьорите. Вдовицата Теодора, която до скоро притискаше чувствата си към Георги, овладяна от злата сила, преспива с противния за нея американец. Него пък събитията го объркват, особено когато един ден, разхождайки се, от небето започват да валят труповете на умрели птици. Георги добре разбира какво се случва, затова трябва да търси спасение, или всички ще загинат. Единственият изход от ситуацията е смъртта, която Васил е длъжен да донесе на всички, но с цената на самозабрава, страх и ужас у героите.


И нататък няма да продължавам, за да не разкривам края. Филмът е психо, признавам си. Не обичам този жанр и тези филми винаги са ми се стрували абсолютно безсмислени. През цялото време бях притеснена и на тръни за предстоящото действие. Ако замисълът на филма е бил такъв, за което не се и съмнявам, то екипът се е справил блестящо. Актьорите заслужено получават моите адмирации. Играта на Калин Врачански е поразително добра - на места ужасно ме плашеше, хаха.

Още в началото на филма се споменава, че действието се развива по действителен случай на неразгадано убийство. Причините - неизвестни. Дори Баба Ванга е намесена с действителни видео записи в самото начало. Ами, гледайте го, ако не ви е страх! А ако вече сте го гледали, с какви впечатления останахте от филма?

снимки: http://rosevillemovie.com/#home
Българските филми 2 Българските филми 2 Reviewed by Stanislava E. on 1/08/2014 Rating: 5

8 comments:

 1. while i love to read murder mysteries and crime books, i am a total chicken when it comes to scary movies!!

  ReplyDelete
 2. I have never seen any Bulgarian films) I've got to say I'm not a huge fan of scary movies, I really avoid watching such films, because even after seeing a commercial of any new scary film, it terrified me a lot and can't even sleep normally) Seriously) I'm just very emotional girl.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha I don't like scary movies too! I liked this one despite that I was really worried while watching it. Moreover, the cinema hall was empty! :D

   Delete
 3. Happy New Year! I don't really like scary movies. I'm always worried I'll have nightmares!

  ReplyDelete
 4. Thanks for your comment. Would you like follow each other on GFC?
  Let me know.

  Nice pieces! Would love to have them all in my closet :D

  ReplyDelete
 5. I love good crime series too. In fact I am downloading one at the moment, from Denmark.
  Miss Margaret Cruzemark
  http://margaretcruzemark.blogspot.com/

  ReplyDelete
 6. i love to read murder mysteries and crime books
  www.sandicious.blogspot.com

  ReplyDelete

Powered by Blogger.