Българските филми

         Вчера бях на кино и изгледах поредната българска продукция. След киното се замислих за последните български филми, които отидох да видя през изминалите 2 месеца, направих си мислена оценка и реших да споделя. Ще започна с вчерашния:


       В "Още една мечта" участват четири красиви актриси от българското кино - добре познатата от сериала "Под прикритие" Койна Русева, Мира Бояджиева, Ирена Тодорова и Диляна Попова, която през целия филм не обелва нито дума (разбира се, това е част от сюжета).

       Сюжет - четирите красавици се срещат на терапия, която да ги откаже от цигарите. Там се обединяват от общата мечта да оберат банка. След няколко месеца застой, срещат смахнат режисьор, който иска да направи филм с подобен сюжет. Решавайки, че с негова помощ могат да осъществят мечтата си в реалност, те го отвличат и заедно започват да кроят планове за бъдещия обир. И нататък няма да продължавам.

       Страшно ми допада начина, по който Койна Русева играе - леко грубовато, но не прекалено. Също така не преиграва и общо взето добре се справя с ролята си. Харесвам и гласа й, знаете, леко дрезгав. Мира Бояджиева играе ролята на смотано момиченце, което няма приятели и е адски чувствително.

Мира Бояджиева във филма "Още една мечта"

         Ирена Тодорова пък е нейният антипод - нахакана мадама, която има проблем с представителите на мъжкия пол.

Диляна Попова, Ирена Тодорова, Мира Бояджиева и Койна Русева във филма "Още една мечта"

       Диляна Попова, красива, както винаги, тук е с оръфана коса и играе побойничка, израснала под ударите на баща си, който е алкохолик. Последното може да звучи тъжно, но филмът го представя по-лекo.

Диляна Попова във филма "Още една мечта"

        Всички те са обединени от цигарите и от общата идея за банков обир. Филмът има комедиен привкус, леко абсурден дори . Но пък точно затова е филм.
   
Лична оценка: 3/5
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

       Сюжет - в далечната 1996год. главният герой Ник (Асен Блатечки) среща главната героиня Ирен (Станимира Колева) и се влюбва лудо. Ник започва да преследва мечтата си, а именно да бъдат заедно, но Ирен твърдо го отрязва. След продължително упорство, Ник най-накрая успява да събуди заспалото чувство у Ирен, наречено любов.

Влюбеният Ник не може да откъсне поглед от най-красивата жена, виждал някога

       Бракът на Ирен за кофти мутра се превръща в пречка за тяхната любов. Затова тя решава да избяга с дъщеричката си от мъжа й и да се премести на квартира в столицата. Намира работа като сервитьорка и заживява бедно, но щастливо близо до своя любим. Разбира се, това не може да е хепи енд и мутрата започва да търси жена си, настоявайки тя да се върне, като я заплашва и преследва.


       Пъзелът тук се състои в две измерения - годината на 1996 и 2012. Различни откъси от началото и края се нагаждат, за да се разбере най-накрая целия сюжет, който не е особена загадка за зрителя. По интересен начин са представени годините след прехода - новоизлюпени мутри, красиви сервитьорки с манекенски пропорции в заведенията, добри времена,  а на места има доста изпуснати елементи (като например ламиниран паркет '96г.????).


    През целия филм любовта е движеща сила, а героите - нейни подчинени. Ник не спира да бълва от романтика, което се превърна в искрено забавление за залата в киното. Финалът на романтичната драма напълно затвърдява чувството за комедия.

  Лично мнение:   Честно казано се учудвам как издържах час и 40мин. на този филм и сигурно и баба ми ще се отегчи от подобна боза. За Асен Блатечки и ролята му ще кажа само, че беше истински шок за мен. За Станимира Колева думите ми не стигат. Голяма красавица, няма спор, но чудя се,  кой реши, че може да изиграе подобна роля, та чак и главна. Задавам си и въпроса защо не избраха някоя актриса в истинския смисъл на думата. Можеше да се получи по-добре.....

        Дебело искам да подчертая, че това е лично мое мнение. Със сигурност има хора, на които филмът им харесва и не мислят така. В крайна сметка, всеки има право да чувства каквото си иска.

Лична оценка: 1/5
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 

        И последно завършвам с тази дебилия (в добрия смисъл на думата) - "Пистолет, куфар и 3 смърдящи варела". Филмът е сборно копие на други известни извън нашите ширини филми, но пък е абсурден и забавен.

        Сюжет - Красивия (Ивайло Захариев или по-познат като Мартин от "Под прикритие") се забърква в неприятности заради парите, които дължи на лошия тип Бръснача. Заедно с братовчед си минават през различни етапи на още по-големи неприятности, докато намерят желаната сума.


       Ивайло Захариев явно има утвърден стил, по който изиграва ролите си, защото по подобие на героя си Мартин от "Под прикритие" и тук Красивия е леко заухав. Пламен Великов пък доста добре се изживява като калпав човек, привличащ само неприятности.

Най-забавният момент за мен беше Део и Дичо в районното, псувайки се цветущо на "говедо" и "прасе"

       Сюжетът не впечатлява с особен смисъл, но отделни случки могат да накарат зрителя да се засмее (искрено или от тъпотия). Има какво да се желае от филма, но бих казала, че винаги има какво да се желае от всичко.

Лична оценка: 3/5

Image source: google


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Българските филми Българските филми Reviewed by Stanislava E. on 10/26/2012 Rating: 5

7 comments:

 1. Сани много як пост! Продължавай в този дух :) !!!!

  ReplyDelete
 2. Great post! I love it! ^^ You have a nice blog, mind to follow each other? :)

  BLOG | TWITTER | TUMBLR | SHOP

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you! How cool you understand Bulgarian!:)

   Delete
 3. Mnogo interesen post za bg kino industria. No e mnogo jalko za bednite sujeti, dori ako preglutnem fakta che nqma sredstva, vse pak moje po-priqtni istorii da se izmisliat. Ta ei za tva horata v Bg predpochitat turskite seriali pred bulgarskite

  ReplyDelete
  Replies
  1. Благодаря ти, Villy! Ами на мен всъщност българските филми ми харесват, каквито и да са. Винаги, когато излезе нов филм в кината, отивам и го гледам. Не гледам турски сериали, за мен българското кино има много по-стойностни продукции:)

   Поздрави!

   Delete
  2. Tova e mnogo hubavo, dano poveche hora da praviat kato teb i da pospomagat bulgarskoto!

   Delete

Powered by Blogger.