17 July

Днес е един много специален за мен ден, защото е свързан с един много специален за мен човек. Днес е 17 юли. Ден като ден, само че не точно:) И защото е необикновен за мен ден, се разрових в нета и открих някои много интересни факти за тази дата. А ето ги и тях:


 • ИМЕН ДЕН: Православната църква чества Света великомъченица Марина. Днес имен ден имат Марина, Марин, Маринка, Маринела, Марияна, Емил и др.
 • ВРЕМЕ: 17 юли е последният от трите най-горещи дни, популярни като Горещниците (15, 16 и 17 юли), въпреки че вчера и днес беше сравнително по-хладно.
 • Според народната метеорология, ако днес е топло, топъл ще е и месец март догодина. Дано, защото тогава имам рожден ден.
 • ФУТБОЛ: Бразилия става световен шампион по футбол на финала на първенството в САЩ през 1994год, когато националният отбор на България се класира на четвърто място.
 • ИСТОРИЯ: 
 1. Столица на Япония става Одо (днешно Токио) (1868год)
 2. Последната битка от Стогодишната война (1453год) 
 3. Столицата на Втората българска държава - Търново е превзета от войските на османския султан Баязид I (1393год) 
 4. Войската на хан Крум обсажда Константинопол (813год) 
 • ЛЮБОПИТНО: В САЩ се открива първият увеселителен парк Disneyland
 • У НАС: 
 1. България става член на ЦЕФТА (Централноевропейско споразумение за свободна търговия). В момента членове на организацията са Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Молдова, Сърбия, Хърватия, Черна гора. Членството на България проключва с присъединяването й към ЕС.
 2. Празник на град Созопол. Ах, морето...
 3. За съжаление, както повечето неща ми омръзват, така и видът на блога ми ме отегчи и зациклих. Затова реших, че няма да е зле да го попроменя. Е, какво мислите?
source: google
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
17 July 17 July Reviewed by Stanislava E. on 7/17/2012 Rating: 5

2 comments:

 1. Mnogo qko!Super interesni fakti ,za koito ne znaeh!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Thank you, sister! Радвам се, че ти е било интересно!:)

   Delete

Powered by Blogger.